جایگاه امام حسین نزد پیامبر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عشق و علاقه خاص پیامبر (صلی الله علیه و آله) به حسین (علیه السلام) و جایگاه خاص و منزلت شخصیت ایشان نزد رسول خدا، آن چنان بود که از روزی که آن بزرگوار چشم به سرای هستی گشود، خود را در دامان پر مهر و عطوفت جدش یافت.
عنایت ویژه و اظهار محبتهای فراوان پیامبر (صلی الله علیه و آله) به فرزند دختر خود، بر همه اصحاب نمایان بود؛ چراکه آن حضرت می کوشید با جملات و تعابیر متعدد و رفتارهای مختلف، مردم را از علاقه خود به حسنین (علیهماالسلام) به آگاه کند تا شاید بتواند جلوی بیمهری ها، ستم ها و حق کشی هایی را که در آینده نزدیک در حق اهل بیتش روا خواهند داشت، گرفته، مسلمانان را به تلاش در حمایت از خاندان وحی و پیروی از سیره آنان وادارد. این تلاشها در معرفی جایگاه و منزلت حسین (علیه السلام)، در اخبار فراوانی که در منابع حدیثی شیعه و سنی از رسول خدا نقل شده، به خوبی نمایان است.
روایات پیامبر در منزلت اهل بیت
این روایات را می توان به سه دسته تقسیم کرد: اول: سخنانی که رسول خدا درباره مقام و موقعیت اهل بیت (که یکی از آنان حسین (علیه السّلام) است) بیان کرده است؛دوم: احادیثی که درباره مناقب و جایگاه حسنین که از نظر پیامبر (صلی الله علیه و آله) نقل شده است؛سوم: روایاتی که در خصوص مقام و منزلت حسین از منظر رسول اکرم، وارد شده است.
روایاتی در منزلت حسنین
برخی از روایات دسته دوم که درباره مناقب و منزلت حسنین که از پیامبری رسیده، چنین است:۱. روایاتی که در آن رسول خدا، حسنین به را دو گل خوش بوی خویش در این دنیا خوانده است؛ (این حدیث با تعابیر مختلف نقل شده است؛ برای نمونه، ... ان الحسن والحسین هما ریحانتای) ۲. اخباری که در آن رسول خاتم، حسن و حسین را دو آقا و سرور جوانان بهشت خوانده است؛ (... الحسن والحسین سیدا شباب اهل الجنة) ۳. احادیثی که در آن پیامبر (صلی الله علیه و آله) دوست داشتن حسن و حسین را دوست داشتن خویش و دشمنی با آن دو را دشمنی با خود میداند؛ (برای نمونه: ... من احب الحسن و الحسین فقداحبنی ومن ابغضهما فقد ابغضنی) ۴. روایاتی که حسنین را دو امام معرفی می کند؛ چه قیام و مبارزه مسلحانه کنند و چه صلح؛ (... الحسن والحسین امامان قاما او قعدا...) ۵. اخباری که حسنین (علیهماالسلام) را محبوبترین افراد اهل بیت نزد پیامبر (صلی الله علیه و آله) معرفی میکند؛ (عن انس بن مالک یقول: سئل رسول الله ای اهل بیتک احب الیک؟ قال: الحسن و الحسین...) ۶. احادیثی که دو فرزند امیرالمؤمنین را زینت دهنده بهشت می خواند؛ (عن عقبة بن عامر قال قال رسول الله: لما استقر اهل الجنة فی الجنة قالت الجنة: یا رب الیس وعدتنی ان تزیننی برکتین من ارکانک؟ قال: الم ازینک بالحسن والحسین؟ قال فماسات الجنة میسا کما تمیس العروس) ۷. روایاتی که از قول رسول خدا، این دو برادر را بهترین مردم از لحاظ نسب مادری، پدری، جدا و جده معرفی می کند. (قال رسول الله معاشر المسلمین الا ادلکم علی خیرالناس جدا و جدة؟ قالوا بلی یا رسول الله، قال: الحسن و الحسین جدهما رسول الله خاتم المرسلین وجدتهما خدیجة بنت خویلد سیدة نساء اهل الجنة، الا الکم علی خیرالناس غنا وعتة؟ قالوا: بلی یا رسول الله، قال: الحسن والحسین عمهما جعفر بن ابی طالب وعمتهما ام هانی بنت ابی طالب، ایها الناس الا ادلکم علی خیر الناس خالا وخالة؟ قالوا: بلی یا رسول الله، قال: الحسن والحسین خالهما القاسم بن رسول الله وخالتهما زینب بنت رسول الله، ثم قال: اللهم انک تعلم ان الحسن والحسین فی الجنة وعمهما فی الجنة وعمتهما فی الجنة ومن احبهما فی الجنة ومن ابغضهما فی النار)
روایاتی در منزلت امام حسین
...

پیشنهاد کاربران

بپرس