تهلیل

/tahlil/

مترادف تهلیل: لااله الاالله گفتن، تسبیح کردن

معنی انگلیسی:
[rare.] praising god, chorus, antiphon

لغت نامه دهخدا

تهلیل. [ ت َ ] ( ع مص ) لا اله الا اﷲ گفتن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ) ( منتهی الارب ) ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). لا اله الا اﷲ گفتن و این مأخوذ از هیللة است مانند بسملة و حوقلة. یقال : سبح فلان و هلِّل. ( از اقرب الموارد ) :
همه شب نبودش قرار وهجوع
زتسبیح و تهلیل و ما را ز جوع.
سعدی ( بوستان ).
- اهل تهلیل ؛ آنانکه خدای را یگانه دانند و به یکتایی او ایمان دارند : مسلمین هرگز بر هیچکس از اهل تهلیل که قصد او نکردند شمشیر نکشند. ( تاریخ سیستان ).
|| بددلی کردن در حرب. ( تاج المصادر بیهقی ). بددل شدن و گریختن. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || سپسایکی برگشتن. || نامه نوشتن. || سپس ماندن و بازایستادن از دشنام دادن. یقال : هلّل عن شتمه ؛ اذا تأخر عنه. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از آنندراج ) ( از اقرب الموارد ).

فرهنگ فارسی

تسبیح کردن، لااله الاالله گفتن
( مصدر ) تسبیح کردنلااله الاالله گفتن . جمع : تهلیلات .

فرهنگ معین

(تَ ) [ ع . ] (مص ل . ) لااله الاالله گفتن .

فرهنگ عمید

۱. تسبیح کردن.
۲. «لا اله الا اللّه» گفتن.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تهلیل، گفتن لااله الاّ اللّه، و مهمترین شعار توحیدی اسلام است.
تهلیل، از مادّه هلل، در لغت به معنای بالابردن صداست.

تهلیل در اصطلاح
تهلیل در اصطلاح، گفتن لااله الاّ اللّه است.
و به کاربردن مادّه هلل برای این معنا، بدان سبب است که فرد به هنگام گفتن لااله الاّ اللّه صدای خود را بلند می کند همچنین گفته شده که تهلیل برگرفته از حروف لااله الاّ اللّه است. راغب اصفهانی، ذیل «هلل»، اهلال و تهلّل را به جای تهلیل آورده است، مصدر منحوتِ (تراشیده شده) این جمله، هَیلَله است نظیر بَسمَله و حَوقَله یا حَولَقه و سَبحَله.

مفاد تهلیل
مفاد تهلیل اقرار به توحید و یکتایی پروردگار است که از برترین و با فضیلت ترین اذکار و بهترین عبادات به شمار می‏رود. و در باب صلات و حج به مناسبت از آن سخن رفته است.

نامهای تهلیل
...

[ویکی شیعه] تهلیل، گفتن لااله الاّ اللّه، مهمترین شعار توحیدی اسلام. این ذکر، از جمله ذکرهای مؤمنان است و در روایات به عنوان برترین سخنان، دژ محکم الهی و از ارکان ایمان شمرده شده است. حدیث سلسله الذهب از امام رضا(ع) نشان دهنده اهمیت این ذکر نزد خداوند است.
تهلیل در لغت از ماده هلل و به معنای بالابردن صدا است. مصدر منحوت این جمله، هَیلَلة است. مانند بسملة برای بسم الله الرحمن الرحیم و حوقلة برای لاحول و لاقوة الا بالله
در اصطلاح دینی، عبارت است از گفتن لااله الاّ اللّه. وجه نام گذاری این عمل به تهلیل نیز آن است که فرد به هنگام گفتن لااله الاّ اللّه، صدای خود را بلند می کند.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام است
گفتن «لا اله الّا اللّه».
مفاد تهلیل اقرار به توحید و یکتایی پروردگار است که از برترین و با فضیلت ترین اذکار و بهترین عبادات به شمار می رود و در باب صلات و حج به مناسبت از آن سخن رفته است.
تهلیل در همه احوال به ویژه در موارد زیر مستحب است: در تعقیب نماز؛ صد بار در هر روز؛ صد بار با صدای بلند در نماز استسقاء (رجوع شود به: نماز باران) برای امام هنگام قرار گرفتن بر روی منبر جهت ایراد خطبه؛ بعد از تکبیر و تسبیح؛ هفت بار در سعی هنگام برآمدن بر کوه صفا و نیز صد بار هنگام سعی همراه با دعاها و اذکار وارد شده؛ بسیار گفتن آن در عرفات، صد بار در مشعر و مسجد خیف و نیز گفتن آن در سفر هنگام بالا رفتن از سربالایی و بلند گفتن «لا إله إلّا اللّه» مستحب است.
از اجزای اذان دو بار و از اجزای اقامه یک بار گفتن «لا إله إلّا اللّه» است که فصل پایانی هر کدام را تشکیل می دهد.
جمعی از پژوهشگران زیر نظر سید محمود هاشمی شاهرودی، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، جلد 2، ص 672.

[ویکی حج] تهلیل گفتن لا اله الاّ الله، از آداب حج و عمره می باشد.
در واقع تهلیل مهم ترین شعار توحیدی اسلام است. اهمیت و جایگاه تهلیل را از اولین جملات دعوت علنی پیامبر گرامی اسلامی(ص) که دعوت به همین شعار توحیدی بود، می توان فهمید. پیامبر(ص) برای گفتن این شعار، وعده فلاح و رستگاری دادند. البته این سخن، اهمیت اعتقاد به مفاد تهلیل را نفی نمی کند؛ بلکه در جواب کسانی است که مسلمانان را با هر اختلاف نظری تکفیر کرده، عرض و جان و مال آنان را برای خود مباح می شمارند.
تهلیل در موقعیت های مختلف مناسک حج وجود دارد و به ذکر آن سفارش های فراوانی در شریعت اسلامی، اعم از فقه شیعه و سنی شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

تَهلیل
یعنی گفتن «لا اله الا الله» (مانند بسمله که گفتن بسم الله الرحمن الرحیم؛ یا سبحله، که گفتن سبحان الله یا حَوْقَله، که گفتن لاحول و لاقوة الا بالله است) تهلیل، برای ذکر خداوند، استحباب دارد و در برخی موارد به طور خاص نیز مستحب است؛ مثلاً صدمرتبه تهلیل در مِنی مستحب است. دربارۀ تعداد تهلیل در اذان و اقامه نیز اختلافاتی میان شیعیان و اهل سنت وجود دارد. امامیه بر آن است که یک بار تهلیل، جزو اقامه است.

مترادف ها

tag (اسم)
برچسب، سوش، علامت، پلاک، تهلیل، منگوله یا نوار، بند گردان سرود، مثال یا گفته مبتذل

stanza (اسم)
بند، بند شعر، قطعه عمارت، تهلیل

فارسی به عربی

مقطع شعری

پیشنهاد کاربران

صدق را گزاره کردن
تهلیل: لا اله الا الله گفتن
تحلیل: تجزیه و بررسی کردن

بپرس