تنظیم منابع اب در افغانستان

دانشنامه عمومی

تنظیم منابع آب در افغانستان. افزایش نفوس در کشورهای آسیایی نسبت به تمام قاره ها ازدیاد یافته است. در صورت ادامۀ چنین حالت نه تنها کمبود آب برای کشاورزی بلکه برای نوشیدن به مشکلات مواجه خواهد شد. سال ها پیش به طور میانگین مصارف روزانۀ مردم تا ۱۰ لیتر در روز بوده است. در زمان ظاهر شاه ریاست آبرسانی برای هر فرد ۲۰ - ۲۵ لیتر آب سنجیده به همان پیمانه در شهر کابل آبرسانی می کرد. با افزایش نفوس و کم سرعت بودن کار دولتی توازن توزیع تا امروز از میان رفت؛ مردم در هر گوشه و کنار از آب های زیرزمینی استفادهٔ اعظمی می نمایند. طبیعتاً آب های زیرزمینی برای زنده نگه داشتن جانوران زنده، حفظ نباتات و مرطوب نگه داشتن قشر و فضا زمین خلق شده است. مصارف آب یک نفر در کشورهای پیشرفته ۵۰۰ تا ۶۰۰ لیتر رسیده است؛ درحالی که در بیشتر کشورهای آسیایی توزیع آب به طور نرمال ۲۰ تا ۲۵ لیتر سنجیده می شود. اکنون مصارف آبی یک انسان در همۀ عرصه ها روزانه ۵٬۰۰۰ تا ۶٬۰۰۰ لیتر است. حدود ۸۰–۸۵ درصد آب های شیرین در عرصۀ کشاورزی، ۸ درصد آن غرض آشامیدن به مصرف می رسد. در یک کیلو گوشت ۱۵٬۴۰۰ لیتر آب به مصرف رسیده که ۹۳ درصد این آب در مزرعه به مصرف رسیده است. در یک کیلوگرم نان گندم ۱٬۶۰۰ لیتر آب به مصرف رسیده از جمله ۷۰ درصد این آب در مزرعه به مصرف می رسد. در یک کیلوگرم برنج مصارف آب آن ۲٬۵۰۰ لیتر است که ۶۹ درصد این آب در مزرعه به مصرف می رسد. در یک کیلو لباس پنبه ۱۰٬۰۰۰ لیر آب به مصرف می رسد از جمله ۵۴ درصد این آب در مزرعه به مصرف رسیده است. [ ۱] میانگین مقدار بارندگی در افغانستان ۲۵۰ میلی متر یا ۰٫۲۵ متر می باشد. مقدار بارندگی در سال ۱۶۳ میلیارد مترمکعب تخمین شده می تواند؛ که از جمله ۵۷ میلیارد متر مکعب آن را آب های سرزمینی، و ۱۸ میلیارد مترمکعب را آب های زیرزمینی تشکیل می دهد. متباقی طوری تبدیل به بخار و طوری جذب در خاک و مقداری در وجود اجسام زنده و سایر ملحوظات طبیعی ذخیره می شود.
میانگین ارتفاع در افغانستان ۱٬۲۰۰ متر از سطح دریا ارتفاعات مرکزی ۱٬۸۰۰ متر جلال آباد ۴۵۰ متر بدخشان ۲٬۵۰۰ متر است. بلندترین نقطۀ افغانستان نوشاخ بدخشان است که دارای ارتفاع ۷٬۴۹۲ و پست ترین نقطه رودآمو است که دارای ارتفاع ۲۵۰ متر از سطح دریا می باشد. میانگین بارندگی در مناطق غربی ۲۵۰ میلی متر، در مناطق جنوب شرقی ۲۵۰ میلی متر، در ساحات شمال شرقی و ارتفاعات بالاتر از ۳٬۰۰۰ متر و کوه ها از ۴۵۰ الی ۱٬۰۰۰ میلی متر در سال می رسد. میزان بارندگی برف در کوه های پامیر و واخان ۱٬۰۰۰ میلی متر یا یک متر است. شورای وزیران افغانستان در ماه دلو سال ۱۳۸۶ ه‍. ش استراتیژی سکتور آب افغانستان را تصویب نمودند[ ۲] غرض پیشبرد کار افغانستان را به پنج حوزۀ آبی تقسیم نمودند. در مصوبه پلان هایی روی دست گرفته شده است تا افغانستان بتواند ظرفیت استفاده از آب های سرزمینی خود را ارتقاء دهد. دو رود افغانستان یعنی آمودریا دارای ظرفیت ۲۲ میلیارد مترمکعب و دریای هلمند به ظرفیت ۹٫۳ میلیارد مترمکعب است. ضرورت است تا آب این روده ها در تحت پروژه ها گرفته شود تا بتواند افغانستان از فقر فرار نماید. سطح استفاده از آب آمودریا صفر و از هلمند ناچیز است. افغانستان که دارای ۲۵ رودخانه بزرگ، صدها رود کوچک و هزاران جوی و کوه های پر برف دارد. طبیعتاً این کشور از لحاظ آب غنی است؛ ولی اینکه چگونه ازین استفاده نمایند ضرورت به سرمایه، کادر فنی و کارکنان صادق دارد. در افغانستان بیشترین آب در بخش کشاورزی به مصرف می رسد.
عکس تنظیم منابع آب در افغانستانعکس تنظیم منابع آب در افغانستانعکس تنظیم منابع آب در افغانستانعکس تنظیم منابع آب در افغانستانعکس تنظیم منابع آب در افغانستانعکس تنظیم منابع آب در افغانستان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس