بنی اسرائیل و هارون

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بنی اسرائیل و هارون (قرآن). حضرت هارون علیه السلام از سوی گوساله پرستان بنی اسرائیل در غیاب حضرت موسی علیه السلام مقهور شد و نزدیک بود که به قتل برسد.
هارون، کلمه ای است عبری به معنی «کوه نشین یا روشن شده». پدر حضرت هارون (علیه السلام) عمران نام داشت و نام مادرش یوکابد بود.تاریخ ولادت او ۳۷۴۵ سال بعد از هبوط آدم بوده است (با توجه به اینکه ولادت هارون قبل از موسی بوده، به دلیل تقدم در نبوت حضرت موسی، بعد از وی ذکر شده است). یهودیان، مسیحیان و مسلمانان معتقد به پیامبری او هستند. مدت عمر ایشان را ۱۲۳ سال ذکر نموده اند آن حضرت با برادر خویش حضرت موسی برای هدایت بنی اسرائیل مبعوث شد. محل دفن وی را کوه طور در طور سینا در سرزمین فلسطین ذکر کرده اند. نسب حضرت هارون (ع) را اینگونه گفته اند: هارون بن عمران بن قاهث بن لاوی بن یعقوب بن اسحاق بن ابراهیم(علیهم السلام). آن حضرت ۴ پسر داشت بنام های عزار، شبر، شبیر و مبشر.حضرت هارون نیز مانند حضرت موسی بر قوم بنی اسرائیل مبعوث گردید. روزی که از جانب خداوند خطاب رسید: ای موسی! مردم بنی اسرائیل را از مصر نجات ده و به کنعان آور، موسی گفت:خدایا، برایم شریکی مقرر فرما و او هارون برادر من باشد، زیرا او از من فصیح تر است و خداوند نیز چنین کرد. هارون چون بلیغ و رسا سخن می گفت، به همین دلیل شریعت برادرش را به بهترین نحو تبلیغ می کرد.
استضعاف حضرت هارون
در این آیه همچنین به ضعف و ناتوانی هارون (علیه السلام) در برابر دشمنان گوساله پرست و درخواست هارون (علیه السلام) از موسی (علیه السلام) برای توبیخ نکردن وی در برابر دشمنان اشاره شده است.خداوند در سوره اعراف می فرماید: «و لما رجع موسی إلی قومه غضبان أسفا قال بئسما خلفتمونی من بعدی أ عجلتم أمر ربکم و ألقی الألواح و أخذ برأس أخیه یجره إلیه قال ابن أم إن القوم استضعفونی و کادوا یقتلوننی فلا تشمت بی الأعداء و لا تجعلنی مع القوم الظلمین». ترجمه: و چون موسی خشمناک و اندوهگین به نزد قوم خود بازگشت، گفت: پس از من بد جانشینانی برایم بودید! آیا درباره ی امر پروردگار خویش (و تمدید میعاد) عجله کردید؟ و الواح را بینداخت و سر برادرش را گرفته به سوی خود می کشید. (هارون) گفت: ای پسر مادرم! این قوم، مرا تضعیف کردند و نزدیک بود مرا بکشند. پس مرا دشمن شاد مکن، و مرا در شمار ستمکاران میاور. در این آیه گوساله پرستان بنی اسرائیل، گروه ظالمان را از دشمنان هارون مطرح نموده است. و در این آیه همچنین به ضعف و ناتوانی هارون (علیه السلام) در برابر دشمنان گوساله پرست و درخواست هارون (علیه السلام) از موسی (علیه السلام) برای توبیخ نکردن وی در برابر دشمنان اشاره شده است.
رفتار تند موسی با هارون
موسی علیه السّلام وقتی از جریان کار قومش آگاه شد عصبانی شد و از در توبیخ و مذمت روی به آنان کرد و بطور استفهام انکاری پرسید: " بئسما خلفتمونی من بعدی ا عجلتم امر ربکم؟ و القی الالواح" آن گاه الواح را که همان الواح تورات بود از دست خود انداخت، " و اخذ براس اخیه" و موی سر برادر خود را در دست گرفت" یجره الیه" و او را به طرف خود می کشید. و بطوری که در سوره طه حکایت شده به وی گفت: ای هارون! چه مانع شد تو را از اینکه وقتی دیدی گمراه می شوند دستور مرا پیروی نکنی؟ آیا امر مرا عصیان ورزیدی؟ " قال" هارون گفت: " یا بن ام" ای فرزند مادر! - و اگر در این خطاب اسم مادرش را برد، و نگفت" ای برادر" و یا" ای پسر پدر" برای اینکه شفقت و رحمت او را تحریک کند-" ان القوم استضعفونی و کادوا یقتلوننی" من در باره گوساله پرستیدن ایشان اظهار مخالفت نمودم، و ایشان را از این عمل منع کردم، و لیکن دیدم اعتنایی به حرفهای من نکردند و نزدیک بود مرا بکشند.
تمرد بنی اسرائیل از فرمان هارون
...

پیشنهاد کاربران

بپرس