بشرویه

لغت نامه دهخدا

بشرویه. [ ب ُ رَ وَ ]( اِخ ) نام جماعتی است. ( منتهی الارب ) ( از سمعانی ).

بشرویه. [ ب ِ رَ وَ ] ( اِخ ) ابراهیم بن احمدبن بشرویه بخاری از عالمان بود. رجوع به تاج العروس شود.

بشرویه. [ ب ِ رَ وَ ] ( اِخ ) ابونعیم بشرویه بن محمدبن ابراهیم معقلی. امیر نیشابور بود. وی از بشربن احمد اسفراینی روایت دارد. رجوع به تاج العروس شود.

بشرویه. [ ب ِ رَ وَ ] ( اِخ ) احمدبن اسحاق بن عبداﷲ محمدبن بشرویه. از عالمان بود. رجوع به تاج العروس شود.

بشرویه. [ ب ِرَ وَ ] ( اِخ ) علی بن حسن بن بشرویه خجندی. شیخ فنجارو صاحب تاریخ بخارا بود. رجوع به تاج العروس شود.

بشرویه. [ ب ُ ی َ ] ( اِخ ) یکی از بخشهای سه گانه شهرستان فردوس و محدود بحدود زیر است : از شمال به کویر لوت و بخش سردسکن از شهرستان کاشمر. از طرف باختر بخش طبس از جانب جنوب به دهستان ویهوک و جاده عمومی فردوس به طبس. از سوی خاور به فردوس و از هفت دهستان زیرتشکیل شده است : دهستان مرکزی ، کرند، ارسک ، اصفاک ، مورستان ، رقه ، نیگنان و جمع قرای آن 118 آبادی بزرگ وکوچک و جمعیت آن 9569 تن باشد. آب آن از دامنه ارتفاعات باختری است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

بشرویه. [ ب ُ ی َ ] ( اِخ ) قصبه مرکز بخش با چهار هزار تن جمعیت. آب از قنات. محصول آنجا غلات ، پنبه ، ارزن ، ابریشم. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

بشرویه. [ ب ُ ی َ ] ( اِخ ) مرکز دهستان ، از پنج آبادی تشکیل شده و 418 تن جمعیت دارد. آب از قنات. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

بشرویه. [ ب ُ ی َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان پایین ولایت بخش حومه شهرستان تربت حیدریه با 162 تن سکنه. آب از قنات. محصول آنجا غلات ، پنبه. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

فرهنگ فارسی

قصبه ایست در ۱٠۷ کیلو متری جنوب غربی فردوس ( خراسان ) . هوای آن گرمسیر است و در حدود ۶۵۷٠ تن جمعیت دارد . شغل مردم زراعت و گله داری صنایع دستی زنان برک و چادر و قالیچه بافی است .
دهی از دهستان پایین ولایت بخش حوم. شهرستان تربت حیدریه ٠ آب از قنات : محصول : غلات پنبه ٠

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بُشْرویه ، بخش و شهری در شهرستان فردوس واقع در جنوب استان خراسان است. بشرویه درگذشته از توابع طبس بود.
این بخش با مساحتی حدود ۳۹، کم، از شمال به بجستان ، از خاور به حومه فردوس ، از جنوب به حومه طبس و از باختر به دستگردان محدود است تنها رود قابل ذکر این بخش کال نمک است . از مهم ترین کوههای این بخش نیزار بلندترین قله آن ۱۲متر و دنباله آن در جنوب ، کوه جمات بلندترین قله آن ۴۰ متر قابل ذکر است . بُشرویه و تون فردوس در حاشیه شمالی بیابانی واقع شده اند که حدّ جنوبی آن نای بند است . طول گسل نای بند حدود ۰۰ کم است و از بشرویه تا بم امتداد دارد. احتمالاً فرورفتگی کویر بجستان و بشرویه نیز با این گسل مربوط است . دو زلزله مهم طی یک دوره ۶ ساله ۲۷۹- ۳۵۵ش / ۹۰۰-۹۷۶م در طول این گسل روی داده که مراکز آن ها شهداد و طبس بوده است .
← جمعیت
بشرویه مرکز بخشی به همین نام ، در ۷ و ۷ طول شرقی و ۳ و ۴ عرض شمالی در ۸۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است . جمعیت این شهر در ۳۷۵ش بالغ بر ۲۰، ۱نفر ۷۹، خانوار برآورد شده است . در ۳۱۶ش درباره این شهر چنین گفته شده است : «عمر بشرویه چندان نیست و قریب ۰۰ سال از احداث آن می گذرد» میر محمدخان عرب ، حاکم طبس ح ۲۰۰ق /۷۸۶م و برادرش میرحسن خان ، بر گرد بشرویه حصاری کشیدند. مگرگر در سده ۳ق /۹م طرحی ساده از بافت قدیم بشرویه را که شامل دروازه ها، برج های پرشمار، بارو و ارگ قلعه آن است ، در کتاب خود ترسیم کرده است . مساحت این قلعه بزرگ حدود /۶ هکتار بود . معصوم علیشاه در ۳۱۶ق از بشرویه دیدن کرده ، و چنین نوشته است : «حصار مخروبه دارد و به قدر ۰۰، باب خانه در اوست ، اگرچه از تون فردوس کوچک تر است ، اما مردمانش با ثروت و به تربیت نزدیک ترند» از آب انبار و مسجدی تاریخی در بشرویه نام می برد که کتیبه های مورَّخ ۷۹ و ۰۳۰ق بر آن ها نصب شده بود. در ۲۸۸ق /۸۷۱م بر اثر خشک سالی و قحطی در بشرویه بیش از هزار تن جان باختند.
← علماء شهر
(۱) آمارنامه استان خراسان ۳۷۷ش ، سازمان برنامه و بودجه استان خراسان ، تهران ، ۳۷۷ش .(۲) عبدالله افندی ، ریاض العلماء، به کوشش محمود مرعشی و احمد حسینی ، قم ، ۴۰۱ق .(۳) محمدابراهیم باستانی پاریزی ، حماسه کویر، تهران ، ۳۵۶ش .(۴) مهدی بامداد، شرح حال رجال ایران ، تهران ، ۳۵۷ش .(۵) محمدحسین پاپلی یزدی ، فرهنگ آبادیها و مکانهای مذهبی کشور، مشهد، ۳۶۷ش .(۶) عباس جعفری ، رودها و رودنامه ایران ، تهران ، ۳۷۶ش .(۷) عباس جعفری ، کوهها و کوه نامه ایران ، تهران ، ۳۶۸ش .(۸) غلامرضا جلالی و دیگران ، تقویم تاریخ خراسان ، تهران ، ۳۷۷ش .(۹) دایره المعارف تشیع ، به کوشش احمد صدرحاج سیدجوادی و دیگران ، تهران ، ۳۷۱ش .(۱۰) علی درویش زاده ، زمین شناسی ایران ، تهران ، ۳۷۰ش .(۱۱) غلامرضا ریاضی ، «بشرویه »، سالنامه شرق ایران ، مشهد، ۳۱۶ش .(۱۲) سازمان تقسیمات کشوری جمهوری اسلامی ایران ، وزارت کشور، تهران ، ۳۷۶ش .(۱۳) سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۳۷۵ش ، شناسنامه دهستانهای کشور، استان خراسان ، مرکز آمار ایران ، تهران ، ۳۷۶ش .(۱۴) سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۳۷۵ش ، نتایج تفصیلی ، شهرستان فردوس ، مرکز آمار ایران ، تهران ، ۳۷۶ش .(۱۵) محمدرضا شفیعی کدکنی ، «فروزانفر و شعر»، مجموعه اشعار بدیع الزمان فروزانفر، به کوشش عنایت الله مجیدی ، تهران ، ۳۶۸ش .(۱۶) فرهنگ آبادیهای کشور، سرشماری عمومی کشاورزی ۳۶۷ش ، استان خراسان ، مرکز آمار ایران ، تهران ، ۳۷۰ش .(۱۷) فرهنگ جغرافیایی آبادیهای کشور بشرویه ، اداره جغرافیایی ارتش ، تهران ، ۳۶۴ش ، ج ۴.(۱۸) فرهنگ جغرافیایی ایران آبادیها، استان نهم ، دایره جغرافیایی ستاد ارتش ، تهران ، ۳۲۹ش .(۱۹) محمدمعصوم معصوم علیشاه ، طرائق الحقائق ، به کوشش محمدجعفر محجوب ، تهران ، ۳۴۵ش .(۲۰) احمد مستوفی ، شهداد و جغرافیای تاریخی دشت لوت ، تهران ، ۳۵۱ش .(۲۱) لطف الله مفخم پایان ، فرهنگ آبادیهای ایران ، تهران ، ۳۳۹ش .(۲۲) نقشه ناهمواریها و حوضه رودخانه های ایران ، گیتاشناسی ، تهران ، ۳۷۶-۳۷۷ش ، شم ۷۸.(۲۳) MacGregor, CM, Narrative of a Journey Through the Province of Khorassan and on the NW Frontier of Afghanistan, London, ۱۸۷۹؛

دانشنامه عمومی

بُشرویه، مرکز شهرستان بشرویه، واقع در استان خراسان جنوبی می باشد. این شهر در شمال غربی استان خراسان جنوبی قرار گرفته است و براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت ۱۶٬۴۲۶ نفری را در خود جای داده است.
این شهر در موقعیت ۳۳٫۸ درجه شمالی و ۵۷٫۴ درجه شرقی، در شرق ایران و در شمال غرب استان خراسان جنوبی، در ۸۸ کیلومتری جنوب غربی فردوس و ۱۲۰ کیلومتری شمال شرقی طبس واقع است. مردم بشرویه مسلمان و پیرو مذهب شیعه هستند
با توجه به قرارگیری در مجاورت کویر، آب و هوای این شهر گرم و کویری است.
بشرویه به دلیل حفظ بافت سنتی زیبای خود و بادگیرهای زیبای آن به شهر بادگیرها در خراسان معروف است[ نیازمند منبع] و بادگیر خانه مستوفی در بشرویه یکی از منحصر به فردترین بادگیرها در ایران است همچنین اولین موزه خصوصی ایران در این شهر وجود دارد. بشرویه از شهرهای تاریخی و قدیمی با عمری چند صد ساله است. [ نیازمند منبع] .
بیشتر مردم این دیار به حرفه کشاورزی اشتغال دارند[ نیازمند منبع] . کشاورزی مبتنی بر منابع زیرزمینی آب و زمین های مستعد این منطقه است و عمده محصولات به عمل آمده پنبه، جو، گندم، پسته، خربزه و هندوانه می باشند که در این بین کشت و برداشت پسته اگر چه از قدیم انجام می شده، ولی به تازگی رونق ویژه ای گرفته است. همچنین این شهرستان یکی از قطب های تولید پنبه در کشور است و پنبه مرغوبی دارد.
از مهم ترین آداب این منطقه که از گذشتگان به یادگار مانده است، برگزار کردن مراسم در ایام محرم است که به صورت بسیار حزین و با اجتماع زیادی برگزارمی شود. در این ایام مردم بسیاری از شهرهای دیگر برای شرکت در این مراسم و دیدن عزاداری به این شهر مسافرت می کنند. حسینه حاج علی اشرف و منزل آقا هر سال در ایام محرم جمع کثیری از مردم را در دل خود جای می دهند در این ایام مراسم علم گردانی که از چهارصد سال پیش در حسینیه حاج علی اشرف انجام می شده همچنان با همان شیوه قدیم خود و با نوای حسین حسین برگزار می شود و یکی از زیباترین شکل های عزاداری ایام محرم است. ریگزار و کویر بشرویه از جاذبه های این شهرستان است و مکان بسیار خوبی برای رصد ستارگان می باشد و هرساله تعداد زیادی در گردشگر برای دیدن این مکان به بشرویه سفر می کنند. یکی از بهترین مراکز رصد نجومی و مشاهده بارش شهابی برساوشی در ایران کویر بشرویه است که همه ساله جشنواره «شهاب باران بر ساوشی» در ایام شهاب باران در این شهرستان بشرویه برگزار میشود و این جشنواره در تقویم رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران با شماره ۱۰۲۰۹۳۷۵ به ثبت رسیده است. در گواهینامه ثبت رویداد فوق آمده است: رویداد گردشگری «  جشنواره شهاب باران برساوشی  » واقع در شهرستان بشرویه ( خراسان جنوبی ) که هر ساله در بازه زمانی بیست و یکم مرداد ماه الی بیست و دوم مرداد ماه برگزار میگردد در تاریخ ۱۴۰۲/۰۶/۱۹ و با شماره ۱۰۲۰۹۳۷۵ ، در سطح «محلی» در «فهرست رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسیده است. شهر بشرویه دارای چند بازارچه صنایع دستی مستقر در خانه های قدیمی ( دوره ایلخانی تا قاجار ) است و از صنایع دستی این شهر می توان به برک بافی، جاجیم بافی، پخل بافی، فرش بافی، مینا کاری، سفالگری و خراطی و معرق کاری اشاره کرد.
عکس بشرویهعکس بشرویه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

بُشْرویِه
بُشْرویِه
شهری در استان خراسان جنوبی، شهرستان فردوس، و مرکز اداری بخش بُشرویِه. با ارتفاع ۸۸۰ متر، در دشتی در ۷۰کیلومتری غرب فردوس و ۳۳۴کیلومتری جنوب غربی مشهد، سر راه فردوس به طبس، قرار دارد. اقلیم این شهر گرم و خشک و جمعیت آن ۱۴,۱۹۶ نفراست (۱۳۸۵).

پیشنهاد کاربران

بشرویه مردمانی سخت کوش و متدین دارد حدود سال 1389 بشرویه به شهرستان ارتقاء پیدا کرد ، شهدای بشرویه در دوره دفاع مقدس به بیش از 150 تن رسیده است.
شهر زیبای منی اندر خراسان بشرویه
فخر این استان نه تنها فخر ایران بشرویه
بشرویه شهری خوش اب وهوا از شهرستانهای خراسان جنوبی و دارای بافت تاریخی ومکانهای گردشگری فراوان از جمله قلعه دختر. خانه مستوفی و. . . و همچنین دارای کویری معروف که هر ساله برای دیدن ان مردم از تمام جهان به این شهر سفر می کنند. و دارای روستاهای سرسبز.

بپرس