بابا محمود سهرفیروزانی

دانشنامه عمومی

بابا محمود سهرفیروزانی مشهور به بابا محمود حاکم سهرفیروزان و لنجانات و از مشاوران ارشد سلطان محمد خدا بنده الجایتو[ ۱] بود.
بابا محمود سهرفیروزانی در دستگاه حکومتی ایلخانان مغول به جهت نفوذ بین مردم مورد توجه قرار می گیرد تا آنجا که پس از به قدرت رسیدن سلطان محمد خدا بنده الجایتو، بابا محمود نیز به عنوان حاکم سهرو فیروزان و لنجانات تعیین می گردد.
بابا محمود، فردی با نفوذ و از بزرگان مذهب شیعه بود. گستره ی معنوی وی بین مردم به گونه ای بود که با گذشت زمان، نام محمود، به معنای «آبادگر» در بین مردم سهرو فیروزان[ ۲] تبدیل شد. چنان که رواج گسترده تر این نام را به این دلیل می دانند. مصلح الدین مهدوی بر اساس منابع تاریخی نام بابا محمود را در کتاب اعلام اصفهان ذکر کرده است. [ ۳]
کلمه بابا در زبان فارسی اسم است و به معانی پدر، پیران کامل، رئیس و بزرگ، سرکرده، ریش سفید طایفه، قلندر و آن کس که در کاری بزرگ باشد و پدر بزرگ یا جدّ، بکار رفته است. باباها، پیرها و عموها از بزرگان عرفان به خصوص در قرون هفتم تا دهم هجری بوده اند و نقش مهمی در گسترش تفکرات علوی و شیعی داشته اند. به عنوان مثال می توان بابا پیر را نام برد که از بنیان گذاران مذهب شیعه جعفری در اوایل قرن هفتم در شهرهای اصفهان، بروجرود، لرستان، نهاوند و خوزستان بوده است و یا بابامحمود سهرفیروزانی که از شیعیان صاحب منصب دربار اولجایتو بوده و شیخ صفی الدین اردبیلی نیای سلسله صفوی از شاگردان و مریدان وی بوده است. باباها عموماً از شهرت دوری گزیده و اکثراً در گمنامی به شهرت رسیده اند. بنا بر قول مصلح الدین مهدوی در کتابهای مزارات اصفهان، اعلام اصفهان و دانشمندان و بزرگان اصفهان در این شهر بیش از ۵۴ بابا مدفون می باشند.
بابا محمود پلی بر زاینده رود بزرگ آن زمان که دومین پل تاریخی بر زاینده رود است و مسجدی به همین نام در سهرفیروزان احداث می کند.
اسامی باقی مانده در بین محلی ها و بومیان سهرفیروزان مانند قلعه بابا محمود، باغ بابا محمود، چنار بابا محمود، و خرابه ها و اراضی به این نام این چنین استناد می کند که از بابا محمود آثار مهم و به نامی به جا مانده است.
بابا محمود عالم و عارف شیعه است که طبق نقل های پیران محلی گفته می شود محمد بن بکران که در روستای بالان یا پیربکران امروزی مدفون است از شاگردان وی بوده و به دستور او در بنایی که در بالان وجود داشته و کاربرد مدرسه، محل تجمع علما و . . . بوده است؛ متحصن می شود تا فوت می کند و همان جا به دستور بابا محمود دفن می شود.
عکس بابا محمود سهرفیروزانیعکس بابا محمود سهرفیروزانیعکس بابا محمود سهرفیروزانی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس