اشرف افغان بر تختگاه اصفهان

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] اشرف افغان بر تختگاه اصفهان (به روایت شاهدان هلندی). اشرف افغان، نوشته ویلم فلور که توسط ابوالقاسم سری به زبان فارسی درآمده است. کتاب حاضر که دنباله کتاب «برافتادن صفویان و برآمدن محمود افغان» است، شرح رویدادهای مهم زمان سلطه اشرف را از دیدگاه نویسندگان شرکت هند خاوری هلند که در مطاوی کتاب اختصارا واک نامیده می شود، در بردارد. در این شرکت روزنامه ای بوده است که در آن وقایع مهم روزانه یی که بیشتر به اوضاع سیاسی کشور ایران مربوط بوده، ثبت می شده است.
کتاب، شامل یادداشتی از مترجم و سپس در هشت فصل به حکومت اشرف افغان، قیام و سقوط سید احمد خان پادشاه کرمان، وضع بندرعباس و هرمز، همچنین دارای دو ضمیمه در پایان کتاب، اشاره می شود.
معلوم نیست در شرکت روزنامه ای، چند تن به این کار ارزنده سرگرم بوده اند؛ اما چندین بار نویسنده از خود با عنوان «روزنامه دار» یا «روزنامه چی» یاد می کند. فزون بر این نویسندگان، شرکت در نهان، خبرچیانی را از اهالی ایران یا از میان نخبگان، حاکمان و حاکمچگان آن ها به انحای گونه گون در خدمت خود داشته و از آن ها خبرهای دست اولی را به دست می آورده است، در نتیجه آگاهی های بسیاری از اوضاع نکبت بار و اسف انگیز این دوره تاریک تاریخ ایران در اسناد شرکت مزبور در بایگانی واک در هلند باقی مانده است.
آقای دکتر ویلم فلور نخستین بار به مطالعه و تحقیقی انتقادی در این اسناد پرداخته و تألیفاتی ارزنده درباره این دوره عرضه داشته اند. در کتاب نخستین دیدیم که چگونه در پی صد سالی آسایش و راحت طلبی، دندان ها و چنگال های شیر پیر حکومت صفویان را سستی و فتور فرو گرفته، توان تصمیم گیری و برابری با دشواری های امور مملکتی از هیأت حاکم رخت بربسته بود و آن جماعت ناهماهنگ هر یک سازی جداگانه می نواخت. راحت طلبی حاکمان و فساد دستگاه به حدی رسید که سردمداران خواه ناخواه آماده پذیرش هر خفتی شدند، به نعل و به میخ زدند با اهمال و امهال فرصت های گرانبهای بسیار را از دست دادند؛ از کسانی که بر سریر قدرت بودند، هیچ کس مرد میدان کار یا مرد مرد نبود یا اگر بود مجال کار نیافت. شورش ها و اعتراض های پی در پی مردم پایتخت و سایر جای ها علیه سهل انگاری ها و خلاف کاری ها و اجحاف ها به جایی نرسید.
دروغ زنان حاکم برای لاپوشانی کردن زبونی و درماندگی خود و به قصد فریب مردم، هر روزه به ساختن شایعه یا «تبلیغی نو» دست زدند تا خشم مردم را از زبونی هایشان منحرف سازند. بارها بزرگان و ریش سپیدان و میهن پرستان شهر انجمن کردند و از آن ها خواستند تا مسلحشان کنند تا بتوانند شورشیان را سرکوب سازند. بارها مردم خشماگین به کاخ شاه و باشگاه اعتمادالدوله (صدراعظم) حمله بردند.

[ویکی فقه] اشرف افغان بر تختگاه اصفهان (کتاب). اشرف افغان، نوشته ویلم فلور که توسط ابوالقاسم سری به زبان فارسی درآمده است. کتاب حاضر که دنباله کتاب «برافتادن صفویان و برآمدن محمود افغان» است، شرح رویدادهای مهم زمان سلطه اشرف را از دیدگاه نویسندگان شرکت هند خاوری هلند که در مطاوی کتاب اختصارا واک نامیده می شود، در بردارد. در این شرکت روزنامه ای بوده است که در آن وقایع مهم روزانه یی که بیشتر به اوضاع سیاسی کشور ایران مربوط بوده، ثبت می شده است.
کتاب، شامل یادداشتی از مترجم و سپس در هشت فصل به حکومت اشرف افغان، قیام و سقوط سید احمد خان پادشاه کرمان ، وضع بندرعباس و هرمز، همچنین دارای دو ضمیمه در پایان کتاب، اشاره می شود.
گزارش محتوا
معلوم نیست در شرکت روزنامه ای، چند تن به این کار ارزنده سرگرم بوده اند؛ اما چندین بار نویسنده از خود با عنوان «روزنامه دار» یا «روزنامه چی» یاد می کند. فزون بر این نویسندگان، شرکت در نهان، خبرچیانی را از اهالی ایران یا از میان نخبگان، حاکمان و حاکمچگان آن ها به انحای گونه گون در خدمت خود داشته و از آن ها خبرهای دست اولی را به دست می آورده است، در نتیجه آگاهی های بسیاری از اوضاع نکبت بار و اسف انگیز این دوره تاریک تاریخ ایران در اسناد شرکت مزبور در بایگانی واک در هلند باقی مانده است.آقای دکتر ویلم فلور نخستین بار به مطالعه و تحقیقی انتقادی در این اسناد پرداخته و تالیفاتی ارزنده درباره این دوره عرضه داشته اند. در کتاب نخستین دیدیم که چگونه در پی صد سالی آسایش و راحت طلبی، دندان ها و چنگال های شیر پیر حکومت صفویان را سستی و فتور فرو گرفته، توان تصمیم گیری و برابری با دشواری های امور مملکتی از هیات حاکم رخت بربسته بود و آن جماعت ناهماهنگ هر یک سازی جداگانه می نواخت. راحت طلبی حاکمان و فساد دستگاه به حدی رسید که سردمداران خواه ناخواه آماده پذیرش هر خفتی شدند، به نعل و به میخ زدند با اهمال و امهال فرصت های گرانبهای بسیار را از دست دادند؛ از کسانی که بر سریر قدرت بودند، هیچ کس مرد میدان کار یا مرد مرد نبود یا اگر بود مجال کار نیافت. شورش ها و اعتراض های پی در پی مردم پایتخت و سایر جای ها علیه سهل انگاری ها و خلاف کاری ها و اجحاف ها به جایی نرسید.
← شایعه پراکنی
فهرست مطالب کتاب، در ابتدای آن درج شده و فهرست های کسان، جای ها و جایگاه ها، منصب ها، نژادها، لقب ها، سلسله ها، طایفه ها، اصطلاح ها در انتهای کتاب درج شده است.
منبع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس