اتمسفر زمین

دانشنامه عمومی

جَوّ زمین، [ ۱] هواسپهر یا اَتمُسفِر[ پ ۱] ( به انگلیسی: Atmosphere ) بالاترین بخش تشکیل دهندهٔ سیارهٔ زمین است که ترکیبی از گازهای گوناگون شامل نیتروژن ( ۷۸٪ ) ، اکسیژن ( ۲۱٪ ) ، آرگون ( ۰٫۹٪ ) و کربن دی اکسید ( ۰٫۰۳٪ ) است. اتمسفر زمین از سطح زمین آغاز شده و تا ارتفاع ۱۰٫۰۰۰ کیلومتر[ ۲] ادامه می یابد و پنج لایهٔ اصلی تروپوسفر، [ پ ۲] استراتوسفر، [ پ ۳] مزوسفر، [ پ ۴] ترموسفر[ پ ۵] و اگزوسفر[ پ ۶] را در بر می گیرد. مولکول های اوزون ( O3 ) که لایهٔ اوزون را تشکیل می دهند، در استراتوسفر قرار دارند و از ورود پرتوهای فرابنفش خورشید جلوگیری می کنند و موجب ادامهٔ زندگی بر سطح زمین می شوند. سردترین بخش جو زمین با دمای ۹۰ - درجهٔ سلسیوس در بالای مزوسفر قرار دارد. یونوسفر، [ پ ۷] مگنتوسفر[ پ ۸] و کمربند وان آلن بخش های جداگانه ای در جو با توجه به ویژگی های الکترومغناطیس[ پ ۹] هستند.
نخستین اتمسفر زمین حدود ۴٫۵۷ میلیارد سال پیش شکل گرفت که شامل گازهای هیدروژن و هلیم بود؛ که پس از مدتی به دلیل سبک بودن، بر گرانش زمین غلبه کردند و به فضای بیرونی گریختند. جو دوم حدود ۳٫۵ یا ۲٫۷ میلیارد سال پیش شکل گرفت و شامل گازهایی مانند بخار آب، کربن دی اکسید و آمونیاک بود. با فعالیت باکتری ها و انجام فرایند فتوسنتز و عوامل دیگر، اکسیژن در جو آزاد شد و موجب شکل گیری جو سوم شد. در این زمان، ابردوران پیدازیستی شکل گرفت که طی آن جانوران با تنفس اکسیژن، زندگی های جانوری را تشکیل دادند. [ ۳]
هرچه از سطح زمین به ارتفاعات می رویم، فشار هوا و چگالی کاهش می یابد. مجموع جرم جو زمین ۱۰۱۸×۵٫۵ کیلوگرم است. بخشی از نور خورشید در جو پراکنده می شود. نور خورشید دارای طیف های الکترومغناطیسی مختلفی است که یکی از آن ها طیف مرئی است که چشم انسان قادر به تشخیص آن است. ضریب شکست هوا ۱٫۰۰۰۲۹ است.
گردش جوی موجب توزیع گرما در سطح زمین می شود. سه چرخش پایه در گردش عرضی به نام های سلول هادلی، [ پ ۱۰] سلول فرل[ پ ۱۱] و سلول قطبی[ پ ۱۲] وجود دارند.
اتمسفر مخلوطی از گازهای مختلف است که غلظت گروهی از گازها مانند نیتروژن، اکسیژن و آرگون به طور تقریبی ثابت و غلظت گروه دیگر مانند بخار آب، کربن دی اکسید و ازون متغیر است. اگرچه مقادیر گازهای متغیر ناچیز است، اما این گازها برای ادامهٔ زندگی بر زمین ضروری هستند. برای نمونه، کربن دی اکسید علاوه بر درگیر شدن در فرایند فتوسنتز، در جذب پرتو فروسرخ نقش دارد. [ ۴] همچنین اکسیژن و کربن دی اکسید در دو فرایند فتوسنتز و تنفس نقش دارند. [ ۵]
عکس اتمسفر زمینعکس اتمسفر زمینعکس اتمسفر زمینعکس اتمسفر زمینعکس اتمسفر زمینعکس اتمسفر زمین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس