گوانین

دانشنامه عمومی

گوانین با فرمول شیمیایی C 5 H 5 N 5 O یکی از چهار باز نوکلئوتیدی دی ان ای است که در ساختار آران ای و دی ان ای ( در دنا و رنا[ ۲] ) دیده می شود.
این مولکول شیمیایی که یک آمینواسید است، از راه نیتروژن شمارهٔ ۹ خود به کربن شمارهٔ ۱ قند متصل می شود. در محیط اسیدی این باز در نیتروژن شمارهٔ هفت و به ندرت در نیتروژن شماره ۳ پروتون دار می شود. این ویژگی کمک می کند تا در دماهای بالا پیوند میان قند و باز شکسته شود. آدنین نسبت به پیریمیدین ها دارای ضریب خاموشی بالاتری است و جذب نوری بالاتری دارد. ۷ - متیل گوانین حالت متیلهٔ آن است. جایگاه ۲و۶و۸ این باز دچار فقر الکترون بوده و بنابراین توانایی واکنش با واکنشگرهای هسته دوست را دارد.
گوانین به همراه سیتوزین و آدنین در ساختار دی ان ای و اران ای دیده می شود در حالیکه تیمین فقط در دی ان ای و اوراسیل در اران ای دیده می شوند. گوانین که همیشه در تعادل توتومری کتو - انول قرار دارد. غالباً به فرم کتو و درصد کمی به فرم انول وجود دارد.
در دی ان ای و اران ای هسته سلول ها گوانین با سیتوزین به کمک سه پیوند هیدروژنی جفت می شود و بخشی از ساختار مارپیچ دی ان ای را شکل می دهند. از بین این سه پیوند هیدروژنی، در دو مورد گوانین تامین کننده هیدروژن پیوند است و در مورد آخر سیتوزین تأمین کننده آن است. در شکل زیر نحوه جهت گیری این پیوند هیدروژنی بین سیتوزین و گوانین دیده می شود. [ ۳]
گوانین در حضور اسید قوی به گلایسین، آمونیاک، کربن دی اکسید و کربن منواکسید تجزیه می شود. به علت وجود پیوند هیدوروژنی بین مولکول ها، این ماده دمای ذوب بالا ( ۳۵۰ درجه سانتیگراد ) دارد. گوانین حلالیت اندکی در آب دارد اما در اسید رقیق یا باز رقیق حلالیت به طور محسوسی افزایش می یابد.
گوانین نخستین بار توسط شیمیدان آلمانی جولیوس بودو اونگر در سال ۱۸۴۴ جداسازی شد. وی این ماده را از فضولات مرغ دریایی که به عنوان کود مورد استفاده قرار می گرفت ( نام آن گوانو بود ) ، به دست آورد. دو سال بعد نام گوانین به این ماده اختصاص یافت. بین سال های ۱۸۸۲ تا ۱۹۰۶ فیشر توانست به ساختار مولکول گوانین دست پیدا کند و همچنین اثبات کند که از اوریک اسید می توان گوانین را سنتز کرد. [ ۴]
کلمه گوانین از واژه اسپانیایی guano آمده است که ریشه آن به معنای مدفوع است. لغت نامه آکسفورد دلیل این نام گذاری را وجود ماده سفیدرنگی در مدفوع پرندگان بیان می کند که دارای گوانین است.
عکس گوانینعکس گوانینعکس گوانینعکس گوانین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس