گذرواژه

دانشنامه عمومی

گذرواژه، کلمه عبور یا رمز عبور[ ۱] [ ۲] یا اسم رمز[ ۳] یک کلمه یا جمله یا رشته ای از نویسه ها است که برای اصالت سنجی به کار می رود. افراد یا ابزارها برای استفاده از یک سامانه محافظت شده توسط گذرواژه، باید آن گذرواژه را به واحد اصالت سنجی آن سامانه ارائه دهند و در صورت ارائهٔ گذرواژهٔ درست مجاز به استفاده از آن سامانه می شوند، همچنین گذرواژه برای اثبات هویت نیز به کار می رود به این صورت که کاربر یک سامانه با ارائه نام کاربری خود باید گذرواژه خود را نیز ارائه بدهد در صورت ارائه گذرواژه درست، ادعای وی در مورد تعلق نام کاربری به وی مورد تأیید سامانه قرار می گیرد.
گذرواژه ها در اغلب سامانه های رایانه ای و دستگاه های الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرند. به طور معمول فرایند پیکربندی دستگاه های الکترونیکی توسط گذرواژه محافظت می شود.
انتخاب گذرواژه خوب تأثیر روش محافظت با گذرواژه را بیشتر می کند و سامانه را از دسترسی های غیرمجاز مصون می دارد. گذرواژه خوب دارای شرایطی است که به اختصار بیان می شود:
• به خاطر آوردن آن برای صاحب گذرواژه آسان و حدس زدن آن برای دیگران دشوار باشد.
• طول گذرواژه کوتاه نباشد کوتاه بودن گذرواژه امکان موفقیت روش «حمله جستجوی فراگیر» را افزایش می دهد ضمن اینکه در حین وارد کردن به آسانی توسط افراد دیده می شود.
• گذرواژه نباید از کلمات با معنی انتخاب گردد در این صورت با روش «حمله واژه نامه ای» شکسته می شود.
• فضای احتمال گذرواژه باید وسیع باشد به بیان دیگر استفاده توامان از نویسه های عددی، حروف بزرگ و کوچک و نویسه های غیر الفبایی - عددی می تواند مؤثر بودن روش «حمله جستجوی فراگیر» را کاهش بدهد.
• عدم استفاده از تاریخ تولد، ازدواج، شماره پرسنلی و سایر اطلاعاتی که به سهولت توسط افراد دیگر قابل دستیابی است.
• عدم استفاده از توالی کلیدهای صفحه کلید که امکان دیده شدن گذرواژه هنگام وارد کردن توسط اشخاص را میسر می سازد.
سم کراوتر، هکر ۱۸ ساله استرالیایی در اوت ۲۰۱۴ ( مرداد ۱۳۹۳ ) راهکاری در کنفرانس امنیت سایبری ( PasswordsCon ) در لاس وگاس ارائه کرد که بر اساس آن یک عکس موجود در موبایل، تبلت یا کامپیوتر کاربر می تواند جای گزین همه گذرواژه های او شود؛ وی نام یوسیگ ( uSig ) را برای ابتکار خود برگزید که صورت کوتاه شده عبارت Unique Signature به معنی «امضای یکتا» است. اساس این ابتکار این است که شما به جای انتخاب رشته ای از کاراکترها که عموماً توصیه می شود پیچیده باشند تا حدس زدن و شکستن آن برای هکرها دشوارتر شود، فقط یک عکس را به عنوان کلید ورود به سایت ها و سرویس ها انتخاب می کنید. یوسیگ این عکس را به گذرواژه ای به غایت پیچیده متشکل از ۵۱۲ کاراکتر تبدیل می کند و با وارد کردن اتوماتیک آن، امنیت آنلاین شما را به طور شگفت آور و بی سابقه ای ارتقا می دهد. انتخاب عکس به جای گذرواژه کار را به الگوریتم های «یوسیگ» می سپارد و معضل به یاد آوردن گذرواژه را هم از میان برمی دارد. «یوسیگ» در عین سادگی، با پیچیده کردن گذرواژه ها کار را برای هکرها تریلیون ها برابر دشوارتر می کند. گذشته از این، امکان هک شدن از طریق کی لاگرها هم از بین می رود، چون کی لاگرها از طریق ثبت و ضبط کلیدها، رمز را می یابند و با «یوسیگ» دیگر کلیدی فشرده نخواهد شد که ثبت شود. سم کراوتر در مقایسه ای تامل برانگیز می گوید اگر همه حالت های کنار هم قرار گرفتن حروف، اعداد و نشانه ها در یک گذرواژه رایج ۸ کاراکتری را برابر با یک دانه شن ساحل در نظر بگیریم، گذرواژه ۵۱۲ کاراکتری ای که «یوسیگ» با تجزیه کد تصویر می سازد برابر با همه دانه های شن همه سواحل دنیاست و به همین اندازه هم شکستن اش دشوارتر خواهد بود. عکسی که انتخاب می کنید می تواند هر عکسی باشد، آنچه در تصویر می بینید اهمیتی برای این سرویس ندارد چون یوسیگ عکس ها را از طریق تجزیه کد و با بیت های پنهان پشت شان می شناسد. این راهکاری خلاقانه اگر به تأیید متخصصان امنیت برسد و فراگیر شود، زمینه ساز گذاری تاریخی و انقلابی بزرگ در دنیای امنیت آنلاین خواهد شد. [ ۴]
عکس گذرواژه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:رمز عبور (رایانه)

پیشنهاد کاربران

رمز عبور
برابرِ واژه ی انگلیسی Password
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
پیش نهاد: کریم بختیارفر

بپرس