گجیل

لغت نامه دهخدا

گجیل. [ گ َ ] ( اِخ ) نام محله ای است از محلات تبریز. ( برهان ) ( جهانگیری ) ( آنندراج ) :
تبریز مرا رأفت جان خواهد بود
پیوسته مراورد زبان خواهد بود
تا درنکشم آب چرندآب و گجیل
سرخاب ز چشم من روان خواهد بود.
شیخ کمال خجندی ( از جهانگیری ).
|| نام قبرستانی که به نام محله «گجیل » می خوانند و قبر شمس تبریزی علیه الرحمه در آن قبرستان است. ( برهان ).

دانشنامه عمومی

گجیل یکی از محله های تاریخی و کهن شهر تبریز است. این محله در بین چهار محلهٔ راسته کوچه، کوچه باغ، میارمیار و ویجویه واقع شده است. گورستان تاریخی گجیل که به «گورستان عرفا» معروف بود، در دوران پهلوی تخریب شد و در محل آن، باغ گلستان ( نخستین پارک شهر تبریز ) احداث گردید. این گورستان به همراه گورستان های سرخاب ( شعرا ) و چرنداب ( وزرا ) از جملهٔ مشهورترین گورستان های شهر تبریز بوده است.
گجیل در لغت به معنای محل پرازدحام و شلوغ است. این محله از قدیم به عنوان استراحت گاه کاروانیان و محل فروش میوه و محصولات کشاورزی شهرها و روستاهای پیرامون تبریز شناخته می شده است. درب تاریخی گجیل که برج ها و تاق های بلندی داشته و یکی از درب های نه گانهٔ تاریخی شهر تبریز محسوب می شده، در سال ۱۳۳۸ خورشیدی و در جریان احداث خیابان فلسطین ( ملل متحد ) توسط شهرداری وقت تخریب گردید
در دوران پهلوی، شهربانی براساس طرحی سعی در متمرکزکردن مشاغل ناهنجار اجتماعی و به تبع آن اراذل و اوباش در این محله برآمد و نتیجهٔ آن تبدیل گجیل به یک منطقهٔ نامطلوب و ناخوشایند شهری شد. در سال ۱۳۴۵ خورشیدی، پایانهٔ مسافربری شهر تبریز در ضلع شرقی این محله احداث گردید و همین امر باعث شلوغی و رفت و آمد مسافران در این منطقه گردید.
کمال خجندی در وصف این محله می گوید:[ ۱]
عکس گجیلعکس گجیل
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس