پرتو اصفهانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از دانشنامه جهان اسلام است
پَرتو اصفهانی، میرزاعلیرضا متخلص به پرتو و مشهور به میرزا آقاجان، شاعر و خوشنویس سدة سیزدهم.
وی فرزند آقامحمدعلی لنجانیِ اصفهانی بود. زادگاه او لنجان اصفهان ذکر شده است. از این رو در برخی منابع، نام وی «پرتو لنجانی» نیز ذکر شده است. تاریخ دقیق ولادت وی معلوم نیست اما به قرینة تاریخ وفات و مدت عمرش، احتمالاً در حدود 1213 به دنیا آمده است.
پرتو در زادگاهش به تحصیل علم و خوشنویسی پرداخت تا این که در خوشنویسی استاد و در اصفهان نامدار شد. وی از استادان خط نسخ و ثلث و رِقاع بود و خط نستعلیق را نیکو می نوشت. از جمله استادان وی در خوشنویسی، آقا زین العابدین اصفهانی ملقب به اشرف الکتّاب بود اما شیوه پرتو با او تفاوت داشت و سبک پرتو ترکیبی بود از سبک اشرف و آقاغلامعلی اصفهانی. هر دو از استادان خط نسخ در ایران.
پرتو شاگردان بسیاری نیز تربیت کرد. وی در یک بیت شعر به کثرت آنان اشاره کرده است ، از جمله به میرزا غلامعلی ثانی. سید علی اکبر زواره ای، ملاّ محمدتقی و ملاّ باقر.
پرتو در مدرسة نوریّة اصفهان حجره داشت و چندی در آنجا ساکن بود و کتابت می کرد و شاگردانش هفته ای دو روز به آنجا می رفتند و غالباً حجرة او مجمع شاعران و هنرمندان اصفهان بود.
وی با برخی از صاحب قَلَمان معاصر خود مصاحبت داشت، از جمله با رضاقلی خان هدایت، مؤلف مجمع الفصحا و عبدالمحمدخان ایرانی اصفهانی، مدیر روزنامة چهره نما در مصر.
پرتو در اواخر زندگی، در تهران در دربار ناصرالدین شاه قاجار بسیار محترم می زیست و خوشنویس مخصوص شاه بود. وی در مراکز ادبی عصر خود، دارای مقام و رتبه بوده است و در منابع، شعر و خط و حُسنِ خُلق پرتو را ستوده اند.

پیشنهاد کاربران

میرزا علی رضا اصفهانی فرزند محمدعلی، متخلص به پرتو و مشهور به میرزا آقاجان ( یا آقاجان ) ، شاعر و خوشنویس ( به ویژه نسخ نویس ) سدهٔ سیزدهم هجری قمری ( سدهٔ نوزدهم ترسایی ) است. او در مراکز ادبی دوره قاجار، جایگاه بلندی داشت و در منابع مختلف، شعر، خط و نیک خوییش را ستوده اند. از آنجا که پرتو اصفهانی در لنجان اصفهان زاده شده بود و پدرش هم «آقامحمدعلی لنجانی اصفهانی» نام داشت، در برخی منابع، از او با نام پرتو لنجانی نیز نام می برند. زادروز او به درستی روشن نیست، ولی چون با بررسی منابع و گفته های به جامانده، می توان بدین نتیجه رسید که او پس از نود سال عمر، در ۱۳۰۳ ( قمری ) در اصفهان درگذشته است، باید در حدود ۱۲۱۳ ( قمری ) به دنیا آمده باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

پرتو تحصیلات مقدماتی را در شهر اصفهان به پایان رساند؛ او تحصیل علم و خوشنویسی ( به ویژه خط نسخ ) را پی گرفت تا بدانجاکه در خوشنویسی استاد و در اصفهان نامور گشت. پرتو به ویژه استاد خط نسخ و ثلث و رقاع بود، البته خط نستعلیق را نیز نیکو می نوشت. او خوشنویسی را نزد چیره دستانی چون آقازین العابدین اصفهانی ملقب به اشرف الکتّاب _ یکی از استادان بزرگ ایرانی خط نسخ _ آموخت، گرچه شیوهٔ پرتو با او فرق می کرد و ترکیبی از سبک اشرف الکتاب و آقاغلامعلی اصفهانی _ که او هم از استادان برجستهٔ خط نسخ می باشد _ بود. البته پرتو نیز به نوبهٔ خود، شاگردان فراوانی را پرورد، کسانی چون میرزا غلامعلی ثانی، سیدعلی اکبر زواره ای، ملا محمدتقی، ملا باقر و . . .
پرتو در مدرسه نوریّهٔ اصفهان حجره داشت و چندی در آنجا ساکن بود و کتابت می کرد. شاگردانش هفته ای دو روز به آنجا می آمدند؛ حجره اش اغلب، محل گردهمایی شاعران و هنرمندان اصفهان بود. پرتو همنشین تنی چند از صاحب قلم های نامی دوره قاجار، مانند رضاقلی خان هدایت و عبدالمحمدخان ایرانی اصفهانی، مدیر روزنامه چهره نما در مصر بود.
پرتو در اواخر زندگی، به عنوان یکی از خوشنویسان مخصوص شاه در دربار ناصرالدین شاه قاجار در تهران در کمال احترام و بزرگداشت می زیست. او قرآن، کتاب دعا و دیگر کتاب ها را برای شاه و دیگر بزرگان به خط خوش می نوشت و به انجام این کار بنام بود.
پرتو در قالب های گوناگونی شعر می سرود: غزل، قطعه، قصیده، رباعی، مثنوی و مسمط؛ این گوناگونی به خوبی در دیوان اشعار او ملاحظه پذیر است. دیوان اشعار پرتو را میرزا حسین خان انصاری، متخلص به ثمر، گردآورد؛ البته در ته آن هم شعرهای خود را افزود. سرانجام، کل این مجموعه در ۱۳۰۵ ( قمری ) ، با دیباچه ای به قلم محمدحسین فروغی ذکاءالملک در تهران، به صورت یک جلد کتاب، چاپ سنگی شد که هم اکنون نیز نسخه هایی، هرچند اندک، از آن در دست است. درون مایهٔ بسیاری از شعرهای پرتو، ستایش پیغمبر اسلام، علی، حسین بن علی و زینب دختر علی، و همچنین مرثیه ( بیشتر در رثای حسین بن علی و پیرامون واقعه کربلا ) ، پند و اندرز، گلایه از روزگار، عشق و عرفان است. او در سرودن ماده تاریخ نیز چیره دست بود که برخیشان با یادکرد مناسبتشان در کتاب موادالتواریخ ( نوشتهٔ حسین نخجوانی ) نقل شده است. نظر به همسانی بسیار برخی از شعرهای او به چندی از آثار بزرگان ادب پارسی، چون سعدی و حافظ، چنین برمی آید که او _ دست کم گاه _ شعرهایش را به تقلید از ایشان می سروده است.

پرتو اصفهانی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/پرتو_اصفهانی

بپرس