وثاقت ابراهیم بن هاشم قمی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابواسحاق ابراهیم بن هاشم کوفی قمی، از زمره پاکان و عالمان روشن ضمیر و راویان سختکوش است که همت خویش را در راه ترویج دین حق مصروف داشت. او از محدثان و فقیهان بصیر و دانشمندان زمان شناسی است که علم و ایمان و عقل و دین را با هم پیوندی ناگسستنی زد. در کتب رجالی و تاریخی، تاریخ ولادت او مشخص نشده، اما آن چه از قراین و شواهد به دست می آید و با توجه به نظر بسیاری از عالمان علم رجال که او را از اصحاب و معاصران امام رضا (علیه السلام) دانسته اند، می توان ولادت او را در اواخر قرن دوم هجری، در ایام ولادت امام کاظم (علیه السلام) و در شهر کوفه دانست. ابراهیم بن هاشم قمی، فقیه و محدث کوفی قمی و نخستین کسی بود که احادیث کوفیان را در قم منتشر کرد. وی پدر علی بن ابراهیم (نویسنده تفسیر قمی) است.
ابراهیم بن هاشم (پدر علی بن ابراهیم قمی) اولین کسی است که دو مدرسه بزرگ حدیثی شیعه (کوفه و قم) را به هم مرتبط کرد و میراث کوفه را به عنوان غنی ترین میراث شیعی به مدرسه قم رساند.
← نام استاد
در بین اصحاب امامیه در نقل احادیث و حضور در طرق روایات، کسی به رتبه ابراهیم بن هاشم نمی رسد؛ و جالب است که این خصوصیت برجسته و تمام شخصیت حدیثی مرحوم ابراهیم بن هاشم در روایات ما، در اثر همین مسافرت او به قم در راستای حفظ میراث اهل بیت (علیه السلام) بوده است.
انتشار میراث کوفه در قم
همان طور که از شیوخ و شاگردان او پیداست، وی میراث کوفه را از مشایخش که حدود ۱۶۰ نفر بودند، گرفته و در قم انتشار داد و بدین صورت شاگردانی در این شهر پروراند.بیش تر میراث ابن ابی عمیر که امروز به دست ما رسیده است، از طریق ابراهیم بن هاشم است؛ همان طور که اغلب میراث حماد بن عیسی و حسین بن یزید نوفلی و عبدالله بن مغیره در کتب اربعه، نیز از طریق همین سفر مبارک ابراهیم بن هاشم است؛ لذا سند روایات زیادی در میراث حدیثی ما: «علی بن ابراهیم عن ابیه عن ابن ابی عمیر» می باشد.سند صدها روایت از کتاب شریف کافی منتهی به ابراهیم بن هاشم می شود، به گونه ای که تدوین این کتاب مرهون روایاتی است که ابراهیم بن هاشم آن ها را انتقال داده است.
وثاقت
...

پیشنهاد کاربران

بپرس