وافی مبانی و روش های فقه الحدیثی در ان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] وافی مبانی و روش های فقه الحدیثی در آن (کتاب). کتاب وافی مبانی و روش های فقه الحدیثی در آن نوشته علی محمد میرجلیلی از دانشمندان معاصر ایران به زبان فارسی است. وی با دقت در کتاب «وافی» سعی کرده امتیازها و روش های فیض را در حدیث نگاری و نقد اسناد و متون و مبانی و روش های فقه الحدیث را با استفاده از خود «وافی» استخراج کرده و همراه با مؤلف در کتاب سیر نموده و از خود کتاب نتیجه گیری نماید.
برخی از امتیازهای کتاب«وافی» عبارت اند از:۱. برای کسانی که در علوم اسلامی به تحقیق و مطالعه می پردازند، کتاب «وافی» منبعی بزرگ به شمار می رود؛ زیرا این کتاب سترگ دربردارنده حدود پنجاه هزار حدیث از معصومین علیهم السّلام است.از سوی دیگر، توضیح هایی که مرحوم فیض در ذیل احادیث با عنوان «بیان» مطرح نموده، فهم روایات را برای افراد مبتدی هم آسان کرده است. بهره گیری مؤلف از علوم مختلف از قبیل فقه ، عرفان ، کلام ، لغت ، حدیث ، اخلاق و... کتاب وافی را به صورت یک دایرة المعارف شیعی درآورده است.۲. شرح لغت های مشکل روایات ، توجه به سبب صدور و فضای صدور روایات در هنگام معنا کردن آن ها، تصحیح اسناد روایات، تصحیح نسخ کتب اربعه ، جمع بین روایات به ظاهر متعارض و حل تعارض آن ها، اشاره به نکات ادبی، آوردن اشعار مناسب، به کار بردن روش تمثیل برای روشن کردن معنای روایات، تشریح مصادیق احادیث، تذکر نکته های رجالی ، باب بندی عالی و...۳. مرحوم فیض در هنگام نقل نصوص روایی و نیز سخن بزرگان در شرح احادیث، روح نقد را فراموش نکرده است. به همین جهت مطالعه «وافی» ما را به روش نقد علمی روایات آشنا می سازد.۴. هر چند دانشمندان دیگری قبل از فیض و یا معاصر با او به شرح روایات پرداخته اند، لکن هر کدام تنها یکی از کتب اربعه را انتخاب کرده و مورد شرح قرار داده اند. تنها دانشمندی که روایات کتب اربعه را یک جا جمع نموده و به شرح آن ها پرداخته است، مرحوم فیض در کتاب ارزشمند «وافی» است. و این امر امتیاز دیگری برای این اثر حدیثی محسوب می شود. از این رو ما شاهد توجه و عنایت علما به این کتاب و نوشتن شرح ها و حاشیه ها و مستدرک هایی بر آن می باشیم.
انگیزه نگارش
با عنایت به عظمت علمی فیض و تخصص او در رشته های مختلف علمی و با توجه به آنکه «وافی» بزرگ ترین و مهم ترین اثر اوست و شهرت فیض به «وافی» است، محقق محترم، تحقیق در مورد این کتاب را لازم دانسته، و تصمیم گرفته به معرفی این اثر گران سنگ بپردازد و روش فیض در تدوین این کتاب و مبانی فقه الحدیثی وی را در «بیان» ها تبیین کند.
ساختار کتاب
این رساله در شش فصل و یک مقدمه تنظیم گردیده است. در مقدمه، سیر تدوین حدیث را از صدر اسلام تا عصر فیض مورد بررسی قرار داده است.
گزارش محتوا
...

[ویکی نور] وافی مبانی و روشهای فقه الحدیثی در آن. وافی مبانی و روش های فقه الحدیثی در آن نوشته علی محمد میرجلیلی از دانشمندان معاصر ایران به زبان فارسی است. وی با دقت در کتاب «وافی» سعی کرده امتیازها و روش های فیض را در حدیث نگاری و نقد اسناد و متون و مبانی و روش های فقه الحدیث را با استفاده از خود «وافی» استخراج کرده و همراه با مؤلّف در کتاب سیر نموده و از خود کتاب نتیجه گیری نماید.
این رساله در شش فصل و یک مقدمه تنظیم گردیده است. در مقدمه، سیر تدوین حدیث را از صدر اسلام تا عصر فیض مورد بررسی قرار داده است.
برای کسانی که در علوم اسلامی به تحقیق و مطالعه می پردازند، کتاب «وافی» منبعی بزرگ به شمار می رود؛ زیرا این کتاب سترگ دربردارنده حدود پنجاه هزار حدیث از معصومین علیهم السلام است.
از سوی دیگر، توضیح هایی که مرحوم فیض در ذیل احادیث با عنوان «بیان» مطرح نموده، فهم روایات را برای افراد مبتدی هم آسان کرده است.
بهره گیری مؤلّف از علوم مختلف از قبیل فقه، عرفان، کلام، لغت، حدیث، اخلاق و... کتاب وافی را به صورت یک دایرة المعارف شیعی درآورده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس