هادی هدایتی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] هادی هدایتی فرزند ابوالحسن هدایتی از اهالی شهر ری متولد ۱۳۰۲ش است.
وی تحصیلات ابتدائی و متوسطه را در تهران به اتمام رسانید و وارد دانشکده حقوق شد و در رشته حقوق قضائی درجه لیسانس گرفت. سپس برای ادامه تحصیلات عالی عازم اروپا شد و از دانشگاه سوربن پاریس درجه دکترای زبان و ادبیات فرانسه دریافت کرد. پس از اخذ درجه دکترا مجددا در دانشگاه سوربن نام نویسی نمود و در رشته علوم سیاسی درجه دکترای دولتی دریافت نمود. در سال ۱۳۳۱ به ایران مراجعت و با عنوان دانشیاری به دانشکده ادبیات و دانشکده حقوق راه یافت و پس از مدتی استاد دانشگاه شد. هدایتی در کنار مشاغل دانشگاهی به فعالیت های سیاسی و اقتصادی دست زد و مدتی در شورای اقتصادی فعالیت داشت و زمانی مدیر عامل بانک بیمه ایران بود. همزمان با فعالیت های حسنعلی منصور در کانون مترقی او نیز دست اندرکار بود. هادی هدایتی در دوره بیست و یکم قانون گذاری از طرف مردم شهر ری کاندیدای انتخابات مجلس شورای ملی شد و چند ماهی در مجلس عضویت داشت. بعد از آن که حسنعلی منصور به نخست وزیری منصوب شد، هدایتی در آن کابینه وزیر مشاور بود. در آبان ماه ۱۳۴۳ در کابینه تغییراتی بوجود آمد و وزارت فرهنگ به دو وزارتخانه به نام فرهنگ و هنر و آموزش و پرورش تقسیم شد که هدایتی همچنان وزارت آموزش و پرورش را عهده دار بود و تا آبان ماه ۱۳۴۷ در آن سمت باقی، و قریب چهار سال مجموعا بر قسمتی از فرهنگ ایران وزارت داشت و در دوران وزارت او بر آموزش و پرورش تحولاتی در آن وزارتخانه به عمل آمده؛ از جمله کارهای مهمی که به وقوع پیوست نظام جدید آموزشی بود که با طرح ریزی صحیح انجام نگرفت و در موقع اجرا به علت نبودن کادر آموزشی دیده و وسائل کار دچار ناتوانی شد. هدایتی هنگامی که وزیر آموزش و پرورش بود، به علت اختلافاتی که بین وی و رئیس دولت و چند تن از اعضاء کابینه وجود داشت، در کار توفیق پیدا نکرد. در دوران وزارت او آموزش و پرورش تجزیه شده، چند وزارتخانه و چند سازمان دولتی از تشکیلات آن وزارتخانه بوجود آمد. وزارت فرهنگ و هنر و وزارت علوم و آموزش عالی از تجزیه وزارت آموزش و پرورش به وجود آمدند. سازمان اوقاف و سازمان ورزش نیز از این وزارتخانه منفک شدند. هدایتی در سال ۱۳۴۷ پس از وزارت آموزش و پرورش به عنوان وزیر مشاور معرفی شد؛ ولی کسی با او مشورت نمی کرد، تدریجا توجهی به او شد و صمیمیت بیشتر در کار از خود نشان داد و معاونت اجرائی نخست وزیر ضمیمه کار او شد. پس از مدتی تقریبا بعد از نخست وزیر، نفر اول کابینه بود و تمام کارها با صلاحدید او حل و فصل می گشت.
تالیفات هدایتی
هدایتی در کنار مشاغل سیاسی در کار تالیف و ترجمه نیز فعالیت داشت و در دوران جوانی آثاری انتشار داد که عبارتند از: تاریخ زندیه، کوروش کبیر، سیاست مذهبی کوروش، اصول فن داری، تحقیق دربار، نسخ خطی فارسی، مربوط به قرن دوازدهم هجری، ترجمه تاریخ هردوت، آخرین سمت وی در رژیم پهلوی ریاست بیمه مرکزی ایران بود.
هدایتی در کابینه حسنعلی منصور
آشنایی هدایتی با منصور باعث ترقی او گردید و فهمید که رابطه منصور با آمریکایی ها برقرار است و این می تواند نردبان ترقی او باشد. منصور نیز جهت اداره کشور به دنبال افراد تحصیل کرده می گشت، پس از او دعوت کرد تا به تهران بیاید هدایتی نیز بدون تامل از حزب توده استعفاء کرد و به کانون مترقی منصور پیوست. در کابینۀ منصور، به جز وزیران خارجه و جنگ و اقتصاد و کار و کشاورزی، بقیۀ وزراء تغییر کرده بودند. در این کابینه برای نخستین بار چند نفر به مقام وزارت رسیدند که عبارت بودند از: امیر عباس هویدا وزیر دارائی، دکتر باقر عاقلی وزیردادگستری، دکتر جواد صدر وزیر کشور، دکتر عبدالعلی جهانشاهی وزیر فرهنگ، محمود کشفیان وزیر راه، دکتر فرهنگ شفیعی وزیر پست و تلگراف و تلفن، دکتر محمد نصیری و دکتر ناصر یگانه و دکتر منوچهر گودرزی و دکتر هادی هدایتی وزیران مشاور و دکتر هوشنگ نهاوندی و مهندس منصور روحانی وزیران دو وزارتخانۀ جدیدالتاسیس آبادانی و مسکن و آب و برق. دکتر هادی هدایتی از اعضاء اصلی و هیئت اجرائیه حزب ایران نوین بود که در انتخاب های متعدد این حزب نیز عهده دار این مسئولیت گردید.
برخورد هویدا با هادی هدایتی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس