ابان

/~AbAn/

مترادف ابان: ( آبان ) آبان ماه، عقرب، آب بان

معنی انگلیسی:
aban, [eighth month having so days]

فرهنگ اسم ها

اسم: آبان (دختر، پسر) (پهلوی، فارسی) (طبیعت) (تلفظ: ābān) (فارسی: آبان) (انگلیسی: aban)
معنی: نام ماه هشتم از سال شمسی، نام فرشته نگهبان آب، آبها، ( در گاه شماری ) ماه هشتم از سال شمسی، ( در قدیم ) نام روز دهم از هر ماه شمسی، ( در آیین زرتشتی ) نام فرشته ی موکل آب و تدبیر امور مسائل آبان ماه، نام روز دهم از هر ماه شمسی در ایران قدیم
برچسب ها: اسم، اسم با ا، اسم دختر، اسم پسر، اسم پهلوی، اسم فارسی، اسم طبیعت

لغت نامه دهخدا

( آبان ) آبان. ( اِخ ) نام فرشته موکل بر آب و تدبیر امور و مصالحی که در ماه آبان و روز آبان واقع شود. || ( اِ ) ماه هشتم از سال شمسی مطابق برج عقرب و تشرین اول یعنی ماه دوم خزان میان مهر و آذر و آن را آبانماه و اَبان نیز گویند :
ز میغ و نزم که بد، روز روشن از مه تیر
چنان نمود که تاری شب از مه آبان.
عنصری.
آب انگور بیاریدکه آبان ماهست
وقت منظر شد و وقت نظر خرگاهست
دست تابستان از روی زمین کوتاهست.
منوچهری.
و آفتاب در این ماه [ آبان ] در برج عقرب باشد. ( نوروزنامه ).
گرم خونم چو آب در مرداد
سردآهم چو باد در آبان.
سنائی.
گرچه درغربت ز بی آبی شکسته خاطرم
زآتش خاطر به آبان ضیمران آورده ام.
خاقانی.
|| نام روز دهم ازماههای فرس و برحسب رسم مطرد که چون نام ماه با روزتطابق کند آن روز را عید گیرند، روز آبان در این ماه یکی از اعیاد دوازده گانه سال است. و روز آبان را آبان روز و آبانگان نیز گویند :
آبان روز است و ماه آبان
خرم گردان به آب رز جان.
مسعودسعد.
و گویند در این روز زَو پادشاه ایران بر افراسیاب پیروزی یافته و او را از ملک خویش برانده است و نیز در این روز پس از پنج یا هفت سال خشکی و قحط باران آمده است.
- امثال :
آبان ماه را بارانکی دیماه رابرفکی ، فروردین ماه شب ببار روز ببار ؛ برای خوبی زرع بارانی اندک به آبان و برفی کم به دی و به فروردین باران بسیار باید.
ابان. [ اَ ] ( اِ ) آبان. آبانماه. ماه هشتم سال شمسی فارسی مطابق عقرب عربی و تشرین اول سریانی. و آن ماه دوم خزانست. اقطمبریوس رومی از دهم مهر تا دهم آبان باشد :
پس از شهریور و مهر و ابان و آذر و دی دان
که بر بهمن جز اسفندارمذ ماهی نیفزاید.
ابونصر فراهی.

ابان. [ اَ ] ( اِخ ) نام دو کوه است ؛ ابان ابیض در مشرق حاجز و ابان اسود از بنی فزاره باشد و آن دو را ابانان گویند.

ابان. [ اَ ] ( اِخ ) نام شهری بوده است به کرمان از ناحیه روذان.

ابان. [ اِب ْ با ] ( ع اِ ) هنگام. گاه. وقت. حین. اوان. || اول هر چیز. ج ، ابابین.

فرهنگ فارسی

( آبان ) نام ایزد نگهبان آب در آیین زرتشتی موکل بر روز دهم هر ماه شمسی ( آبان روز ) و ماه هشتم هر سال شمسی ( آبان ماه )
( اسم ) ۱ - ( اسم ) ایزد نگهبان آب ۲ - ماه هشتم از سال شمسی که طبق تقویم کنونی مطابق با ماه دوم پاییز است . ۳ - روز دهم هر ماه شمسی.
نام فرشته موکل بر آهن و تدبیر
روز دهم از هر ماه خورشیدی
آبان
وقت هنگام اول هر چیز

فرهنگ معین

( آبان ) [ په . ] ( اِ. ) ۱ - ایزد نگهبان آب . ۲ - هشتمین ماه از سال خورشیدی . ۳ - روز دهم هر ماه شمسی .
( اَ ) (اِ. ) آبان ، هشتمین ماه سال خورشیدی .

فرهنگ عمید

( آبان ) ۱. ماه هشتم از سال خورشیدی ایرانی، ماه دوم پاییز، آبان ماه.
۲. فرشتۀ موکل بر آب.
۳. [قدیمی] روز دهم از هر ماه خورشیدی: آبان روز است روز آبان / خرم گردان به آبِ رَز جان (مسعودسعد: ۵۴۶ ).
= آبان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آبان. آبان، نام هشتمین ماه از سال در تقویم شمسی و دومین ماه از فصل پاییز در تقویم کنونی ایرانی و نیز نام دهمین روز از ماه شمسی در تقویم ایرانیان قدیم است.
آبان (به همین تلفظ در فارسی میانه) به معنی « آب ها» است و نامگذاری این ماه بدین نام به اعتبار تقدس آب در نظر ایرانیان قدیم و انتساب آن به ایزدِ ناهید (اَناهیتا = ایزد آب ها) است و همچنین به این سبب است که در این ماه انتظار بارندگی می رفته است.
برگرفته از تقویم زردشت
این نام مانند ماههای دیگر ایرانی از تقویم زردشتی گرفته شده (نک : تقویم) که آغاز کاربرد آن احتمالاً از دوره هخامنشیان ( سده ۵ ق م) و رواج آن از دوران اشکانیان (حدود سده اول ق م) بوده است. در اواخر دوران ساسانی به سبب رعایت نکردن کبیسه ها، اول فروردین یا نوروز با ماه ژوئیه رومی در تابستان مقارن شده بود.
بیرونی، ابوریحان، ساقطات الآثار الباقیة (استاد منتشر نشده اسلامی)، ص۴۰، به کوشش فوک، یوهان، لایپزیگ، ۱۹۵۲.
اما اهمال در اجرای کبیسه ها همچنان ادامه یافت تا در زمان ملکشاه در ۴۶۷ق/۱۰۷۴م، اول فروردین با ۱۲ حوت مطابق شده بود. به دستور این پادشاه اول فروردین را ۱۸ روز جلو تر بردند و در اول حَمَل قرار دادند.
تقی زاده، سیدحسن، بیست مقاله، ج۱، ص۴۳۰، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، ۱۳۴۶ش.
...

[ویکی شیعه] آبان. آبان، نام هشتمین ماه از سال در تقویم شمسی و دومین ماه از فصل پاییز در تقویم کنونی ایرانی و نیز نام دهمین روز از ماه شمسی در تقویم ایرانیان قدیم است.
۱۳۵۸ش. شهادت آیت الله سید محمدعلی قاضی طباطبایی

[ویکی شیعه] آبان (ماه). آبان هشتمین ماه از سال خورشیدی (شمسی) است. این ماه در تقویم کنونی ایران ۳۰ روز دارد.

[ویکی فقه] ابان (ابهام زدایی). ابان ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • ابان تغلب، اَبانِ بن تَغْلِب، ابوسعید بن رُباح بَکری جُرَیری کِنْدی رَبَعی کوفی (د ۱۴۱ق/۷۵۸م)، ادیب، قاری، فقیه، مفسّر و از محدّثان بنام امامیّه• ابان بن ابی عیاش، اَبانِ بْنِ اَبی عَیّاش، ابواسماعیل فیروز بصری تابعی (د ۱۳۸ق/۷۵۵م)، محدث شیعی در سدۀ ۲ق/۸م• ابان بن سعید، اَبانِ بن سَعید (د ۱۳ق/۶۳۴م)، از اصحاب پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله)• ابان بن عثمان، اَبانِ بنِ عُثْمان، ابوسعید، ابان بن عثمان بن عفّان قرشی اموی مدنی (د ۱۰۵ق/۷۲۳م)، فرزند سومین خلیفه (از خلفای راشدین)
...

دانشنامه عمومی

شهر تاریخی آبان از شهرهای کهن ایران است که هم اکنون شهرستان انار نام دارد. انار یکی از شهرستان های استان کرمان است که شمال این استان واقع شده است. "شهر انار تا پیش از حمله عرب ها به ایران، "آبان" نام داشته است. این شهر در دوران باستان بخشی از "ولایت اصطخر" فارس بوده اما از حدود ۱۵۰۰ سال پیش در قلمروی کرمان قرار گرفت. "[ ۱] آبان یشت یکی از یشت های اوستاست و با توجه به اینکه مردم کهن این شهر، زرتشتی بوده اند؛ احتمال داده شده که نام آبان از اوستا گرفته شده باشد. در مرکز شهر انار، یک ارگ بزرگ قرار دارد که در دوران ساسانیان ساخته شده است. [ ۲]
ارگ اناردارای ۲۳۴۰ متر طول، ۱۸۶۰ متر عرض و ۳۳۴۰ متر قطر است. این ارگ سه طبقه بوده است.
بناهای داخلی این ارگ حدود ۲۵ سال پیش سالم بوده، به خصوص اتاق های دو طبقه آن که کاملاً قابل استفاده بوده اند اما یک عضو سپاه پاسداران در نخستین سال های پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ ایران، با ورود به این ارگ، بخش زیادی از ساختمان های داخلی آن را به این دلیل که "محل فساد" بوده اند، تخریب کرده است.
این ارگ مورد فعالیت های پژوهشی نظیر کاوش ها و حفاری های باستان شناسانه قرار نگرفته است.
پلان ارگ به شکل مستطیل می باشد که در جهت شرق به غرب کشیده شده است. این پلان مستطیل شکل بر روی تپه ای واقع شده که توسط شش برج و بارو، محصور گردیده است.
"با توجه به شواهد موجود می توان گفت که برخی از فضاها دو طبقه و برخی دیگر یک طبقه ساخته شده اند، که همین فضاهای یک طبقه عموماً در حاشیه قلعه قرار گرفته اند و عمدتاً کاربری مسکونی، خدماتی و عامه نشین داشته اند.
این ارگ متشکل از فضاهای یک طبقه و دو طبقه ای است که فضاهای یک طبقه عمدتاً در حاشیه ارگ قرار گرفته اند و دارای کاربری خدماتی، مسکونی بوده اند و در واقع بخش عامه نشین آن محسوب می شود که شامل فضاهای خدماتی نظیر اصطبل ها، طویله ها و. . . و همچنین محل سکونت مردم عادی و خدم و حشم می باشد.
بناهای دو طبقه که در مرکز ارگ واقع شده اند مقر حکومتی و مرکز سیاسی ارگ می باشد که کاوش های باستان شناسی می تواند در بررسی دقیق نوع نقشه، معرفی فضاها، عناصر تشکیل دهنده و نحوه استقرار آن ها در مجموعه کمک شایانی کند.
عکس ابانعکس ابانعکس ابان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آبان. واژه آبان در فارسی میانه به معنی «آب ها»ست، کلمۀ آب با «ان» جمع بسته شده است. آب در زبان های هندو ایرانی مؤنث است، از این رو آن را مظهر و جلوه خدایان مادینه یا ایزدبانوان می دانستند و حرمت و ستایش می کردند، ازجمله آناهیتا ایزدبانوی آب بود. در تقویم زردشتی که هر روز ماه نام خاصی داشت، روز دهم هر ماه را آبان روز می نامیدند. در تقویم شمسی ایران، آبان ماه هشتم سال است.

پیشنهاد کاربران

آبان: در سنسکریت: آصوینه، اَپام apAm، Aśvina ( ماه آب، ماه بارندگی ) ؛ در اوستایی: آپِم Apem؛ در سغدی: آبانچ، آبوخ Abux، AbAnc؛ در پهلوی: آبان، آپان ApAn، AbAn؛ در مانوی:آبان AbAn. با همان معنی سنسکریت.
دراین بیابان بی آبان
شترهم بگذردازمنفذهرگزها
عده ای جان به کف
روای ویلچِرند

عده ای ورای وعدهٔ روی دیوارها وِل چَرند
سایت شعرناب سیدیحیی
ابان خونین . .
آبان : این کلمه بن کلمه آباد است و آبان یعنی ماه آب و بارندگی در زبان پارسی باستان این کلمه را آپان تلفظ می کردند.
در افغانستان به ابان ، برج عقرب گویند
نام هشتمین ماه سال خورشیدی و برابر با ماه عقرب افغانستان و در گاهشماری پارسی، دهمین روز هرماه آبان نام دارد، در آبان روز از آبان ماه، جشن آبانگان برگزار می شود.
ایزد این ماه را تیشتر و برخی این ماه را متعلق به ایزد بانو آناهیتا می دانند.
آبان ب معنای نگهبان آب ( مایه حیات ) .
ابان یعنی آب روان نامش شبیه نگهبان آب برج عقرب برج این ماه است بهترین ماه هشتمین و دهمین ماه است
ابان به معنی فرشته اب اسم من ابان دخترم هستم
در اوستا " اپم نپات " ، آپان به معنای آبها .
نگهبان آب. . .
معنی آبان یعنی آب ها مانند آب روان و زلال.
آبان=آ ب ا ن
آ= خدا
ب=بابا
ا=بالا
ن=غذا
آبان=پدر آسمانی خالق جهان
اوان=آبهای فراوان آسمان
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٣)

بپرس