نجم الدین جعفر بن حسن محقق حلی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شیخ نجم الدین جعفر بن حسن بن یحیی بن سعید هذلی حلی، معروف به «محقق حلی» و محقق اول، فقیه، اصولی و شاعر شیعه در قرن هفتم. وی یکی از بزرگ ترین و نامورترین فقیهان عصر خویش و دارای عظمت و اعتبار خاص در میان مجتهدان می باشد، به حدی که وقتی کلمه «محقق» را بدون قرینه و نشانه ای در میان فقها ذکر می کنند، شخصیت تحقیقی و علمی او مورد نظر است.
عالمان دین که شاگردان مکتب ائمه اطهار (علیهم السّلام) هستند با تاسّی به ائمه خود را قربانی اسلام و دین کردند. آری! اگر این ایثار و از خودگذشتگی های عالمان دین نبود امروز از اسلام خبری نبود. روحانیون بودند که روحیه سرخ جهاد و شهادت را در طول چهارده قرن گذشته، زنده نگه داشتند و فقه و تفسیر و حدیث و دیگر علوم اسلامی و در یک کلام، فرهنگ اسلام ناب محمدی (صلی الله علیه و آله وسلّم) را به آیندگان رساندند.فقیه بزرگ، محقق حلّی یکی از این پاسداران ارجمند فرهنگ تشیّع است که در قرن هفتم هجری بزرگ ترین پرچمدار اجتهاد و فقاهت شیعی بود و آثار ارزشمند این شریعت شناس نوآور پس از گذشت هفت قرن، تازه و در نوع خود کم نظیر می باشد و سبک فقاهتی او هنوز هم مورد استفاده و محور تحقیق راهیان فقه پویای آل محمد (صلی الله علیه و آله وسلّم) است.
← حوزه بغداد
شیخ ابوالقاسم جعفر بن حسن بن یحیی بن سعید حلی، معروف به «محقق» صاحب کتاب های بسیار در فقه، از آن جمله شرایع، معارج، معتبر، المختصر النافع و غیره است محقق حلی با یک واسطه شاگرد ابن زهره و ابن ادریس حلی است در الکنی و الالقاب ذیل احوال ابن نما می نویسد: «محقق کرکی در وصف حلی گفته است اعلم اساتید محقق در فقه اهل بیت (علیه السّلام) محمد بن نمای حلی و اجل اساتید او ابن ادریس حلی است».ظاهرا مقصود کرکی این است که اجل اساتید ابن نما ابن ادریس است، زیرا ابن ادریس در ۵۹۸ درگذشته است و محقق در ۶۷۶ درگذشته است قطعا محقق حوزه درس ابن ادریس را درک نکرده است و در ریحانة الادب می نویسد: «محقق حلی، شاگرد جد و پدر خویش، و سید فخار بن معد موسوی و ابن زهره بوده است این اشتباه است» زیرا محقق ابن زهره را که در ۵۸۵ درگذشته است درک نکرده است، بعید نیست که پدر محقق شاگرد ابن زهره بوده است.او استاد علامه حلی است. در فقه کسی را بر او مقدم نمی شمارند در اصطلاح فقها، هرگاه «محقق» به طور مطلق گفته شود، مقصود همین شخص بزرگوار است فیلسوف و ریاضی دان بزرگ، خواجه نصیرالدین طوسی با او در حله ملاقات کرده است و در جلسه درس فقهش حضور یافته است کتاب های محقق مخصوصا کتاب شرایع در میان طلاب یک کتاب درسی بوده و هست و فقها زیادی کتب محقق را شرح کرده یا حاشیه بر آن نوشته اند.
مرتضی مطهری، آشنایی با علوم اسلامی، ج۳، ص۸۶.
شیخ نجم الدین جعفر بن حسن بن یحیی بن سعید هذلی حلی، یکی از بزرگ ترین و نامورترین فقیهان عصر خویش، و دارای عظمت و اعتبار خاص در میان مجتهدان می باشد، به حدی که وقتی کلمه «محقق» را بدون قرینه و نشانه ای در میان فقها ذکر می کنند، شخصیت تحقیقی و علمی او مورد نظر است.او در سال ۶۰۲ هجری در شهر تاریخی حله قدم به عرصه وجود گذارد
سیدمحمدباقر خوانساری، روضات الجنات، ج۲، ص۱۸۲.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس