ناکثین

لغت نامه دهخدا

ناکثین. [ ک ِ ] ( اِخ ) لقبی است که امیرالمؤمنین علی به اهل وقعه جمل میدهد. ( یادداشت مؤلف ). کسانی که در مدینه با علی بن ابیطالب بیعت کردند و در بصره عهد خود را شکستند و به جنگ با وی برخاستند. اهل جمل که بر حضرت علی خروج کردند. اصحاب جمل : دست از حمایت قاسطین و ناکثین و مارقین بدارد. ( کتاب النقض ص 482 ).

فرهنگ فارسی

لقبی است که باصحاب عایشه دادند چون با امیرالمومنین علی ( ع ) در وقعه بصره جنگیدند . کسانیکه در مدینه با علی بن ابیطالب بیعت کردند و درر بصره عهد خود را شکستند .
( اسم ) جمع ناکث .درحالت نصبی وجری ( در فارسی مراعات این قاعده نکنند ) .

فرهنگ عمید

۱. =ناکث
۲. کسانی که در مدینه با علی بن ابی طالب بیعت کردند و در بصره عهد خود را شکستند و با او جنگ کردند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کلمه نَکْث در لغت به معنی شکستن پیمان، قسم، بیعت و باز کردن گره های طناب آمده است.
در اصطلاح به کسانی گفته می شود که با حضرت علی (علیه السلام) در جمل جنگ کردند، و بزرگان آنها طلحه و زبیر از کسانی بودند که از قبل با آن حضرت بیعت کرده بودند و سپس آن پیمان را شکستند.
ناکثین در قر|آن
قرآن در این باره می فرماید: «وَانْ نَکَثُوا ایْمانَهُمْ مِنْ بَعْدِ عَهْدِهِمْ وَ طَعَنُوا فی دینِکُمْ فَقاتِلُوا أَئِمَّةَ الْکُفْرِ...» «اگر بعد از بستن عهد، پیمان شکنی کردند و در دین به شما طعنه زدند، پس بکشید، پیشوایان کفر را....»
ناکثین در کلام امیرالمومنین
حضرت علی (علیه السلام) در ذیل آیه خطاب به اهل بصره فرمود:«... وَالَّذی فَلَقَ الْحَبَّةَ وَ بَرِی ءُ النَّسْمَةَ وَاصْطَفی مُحَمَّداً (ص) بِالنُّبُوَّةِ انْتُمْ لِاصْحابِ هذِهِ الْایَةَ وَ ما قُوتِلُوا مُنْذُ نَزَلَتْ»»«سوگند به خدایی که انسان را خلق کرد و دانه را شکافت و محمد (صلی الله علیه وآله) را به پیامبری برگزید، اهل (و منظور از) این آیه شما هستید و از زمانی که نازل شد، هیچ کس با اهل این آیه نجنگیده است »

[ویکی شیعه] ناکثین؛ به معنای پیمان شکنان؛ لقبی است برای گروهی که به سردمداری طلحه و زبیر و با محوریت عایشه، علی رغم بیعت با امام علی(ع)، علیه او شوریدند و با سپاه بزرگی کوفه و بصره را تصرف کردند و سرانجام در جنگ جمل شکست خوردند. طلحه و زبیر کشته شدند و سپاه پراکنده شد و گروهی به اسارت در آمدند که مورد عفو امام علی(ع) قرار گرفتند.
ناکثین، صیغه جمع اسم فاعل در حالت نصب و جر از ماده «ن ـ ک ـ ث» و به معنای پیمان شکنان است. این ماده به معنی نقض و شکستن است، و چون طلحه، زبیر و پیروانشان با امام علی(ع) بیعت کردند و سپس آن را شکستند، ناکثین خوانده شده اند.
با آغاز خلافت امام علی(ع)، امتیازات مالی و سیاسی ناروایی که برخی بزرگان صدر اسلام در دوره خلفای پیشین کسب کرده بودند، از آنان گرفته شد. امام علی(ع)در واگذاری مقامهای حکومتی به افراد، معیارهایی از قبیل امانتداری و پرهیزگاری در حکمرانی را سخت رعایت می کرد و بدین رو، علی رغم توقع برخی از مشاهیر سیاسی و اجتماعی، از واگذاری مقامهای حکومتی به آنها پرهیز کرد که گفته اند این یکی از انگیزه های مهم شورش ناکثین بوده است.

[ویکی اهل البیت] نخستین کسانی بودند که پیمان بیعت خویش را با امام علی علیه السلام شکستند. طلحه و زبیر در رأس این گروه قرار داشتند. امام علی علیه السلام مطامع مادّی این دو را برنیاورد و با آنان همانند دیگر مردم رفتار کرد و این انگیزه ای گشت برای بیعت شکنی و نافرمانی.
طلحه و زبیر، عایشه را نیز با خویش همراه کردند و به میدان جنگ کشاندند و جنگ جمل را راه انداختند. سرانجام جنگ جمل با کشته شدن طلحه و زبیر و شکست سنگین لشکر ناکثین به پایان رسید.
جمعی از نویسندگان، فرهنگ شیعه، ج1، ص 96.

دانشنامه آزاد فارسی

در لغت به معنای پیمان شکنان؛ و در تاریخ اسلام به اهل جمل یعنی کسانی که پیمان خود را با امام علی (ع) شکستند و جنگ جمل را به راه انداختند، اطلاق می شود. نیز ← قاسطین

پیشنهاد کاربران

پیمان شکنان
دشمنان حضرت علی ( ع ) در جنگ جمل ( از جمله طلحه و زبیر و عایشه ( همسر پیامبر ) )

بپرس