مهدی اخوان ثالث

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مهدی اخوان استاد دانشگاه و شاعر معاصر، متولد ۱۳۰۷ هـ.ش در مشهد می باشد.
مهدی اخوان در سال ۱۳۰۷هـ . ش. در مشهد متولد شد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در همین شهر گذراند و در سال ۱۳۲۶هـ . ش. دوره هنرستان را در رشته آهنگری در مشهد به پایان برد و همانجا در همین رشته آغاز به کار کرد؛ سپس به تهران آمد آموزگار شد و در تهران و اطراف آن به تدریس پرداخت. در سال ۱۳۲۹ ازدواج کرد و در سال ۱۳۳۳ برای بار چندم به اتهام سیاسی زندانی شد. پس از آزادی از زندان در سال ۱۳۳۶ به کار در رادیو پرداخت و مدتی بعد به تلویزیون خوزستان منتقل شد. وی در سال ۱۳۵۳ از خوزستان به تهران بازگشت و این بار در رادیو و تلویزیون ملی ایران به کار پرداخت. در سال ۱۳۵۶ در دانشگاه های تهران ملی و تربیت معلم به تدریس شعر سامانی و معاصر روی آورد؛ در سال ۱۳۶۰ بازنشسته شد. در سال ۱۳۶۹ به دعوت خانه فرهنگ آلمان برای برگزاری شب شعری از تاریخ ۴ تا ۷ آوریل برای نخستین بار به خارج رفت و سرانجام چند ماهی پس از بازگشت از سفر در شهریور ماه جان سپرد و در توس در کنار آرامگاه فردوسی به خاک سپرده شد. از وی ۴ فرزند به یادگار مانده است.
شیوه شعری اخوان
اخوان ابتدا شعرهایی در قالب های سنتی، مثل قصیده، رباعی و... می سرود و از نظر زبانی احیاگر سبک فخیم و استوار خراسانی بود؛ کم کم در اثر آشنایی با نیما یوشیج، به سرودن شعر نو روی آورده و با درک انقلاب ادبی نیما، به تشریح تئوری افکار نیما در قالب مقالاتی پرداخت و خود یکی از وفادارترین شاگردان نیما محسوب می شود. زبان شعر اخوان، بسیار غنی و فخیم و تقریباً بی نقص است. تسلط او بر زبان فارسی باعث شد که از عهد ه ی پیچ و خم ها و احیاناً سکت های زبانی که بعضاً در شعرا اتفاق می افتد، به موفقیت برآید.
تعلق خاطر به ایران باستان
اخوان، تعلق خاطر بسیاری به گذشته ی ایران- ایران باستان- دارد. او طرز فکر خاص خودش را دارد ولی در مجموع آنچه او را به گفتن شعر برمی انگیزد، مثل هر شاعر متعهد دیگر، دردها و رنج های مردم است. شعر اخوان انعکاس دهنده تحولات سیاسی و اجتماعی عصر اوست، به عنوان مثال، شعر معروف او «زمستان»، فضای استبدادی و خفه کننده ی بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ را به تصویر می کشد.
شاعری ناامید
...

پیشنهاد کاربران

مهدی اخوان ثالث ( ۱۰ اسفند ۱۳۰۶ – ۴ شهریور ۱۳۶۹ ) متخلص به م. امید، شاعر، نویسنده و موسیقی پژوه ایرانی بود. اشعار او زمینهٔ اجتماعی دارند و گاه حوادث زندگی مردم را به تصویر کشیده است؛ همچنین دارای لحن حماسی آمیخته با صلابت و سنگینی شعر خراسانی و نیز در بردارندهٔ ترکیبات نو و تازه است. اخوان ثالث در شعر کلاسیک فارسی توانا بود و در ادامه به شعر نو گرایید. از وی اشعاری در هر دو سبک به جای مانده است. همچنین او آشنا به نوازندگی تار و مقام های موسیقایی بود.
...
[مشاهده متن کامل]

اخوان ثالث برگزیده نخستین دوره جشنواره بین المللی شعر فجر در بخش ملی و میهنی بود.
مهدی اخوان ثالث در اسفند ۱۳۰۶ در مشهد به دنیا آمد. پدرش علی بود که به عنوان عطار کار می کرد. علی یکی از سه برادری بود که از روستای فهرج در استان یزد به مشهد کوچ کرده بود و از این رو آنان نام خانوادگیشان را اخوان ثالث به معنی برادران سه گانه گذاشتند. مادرش، مریم، اهل خراسان بود.
اخوان ثالث تحصیلات ابتدایی را در مشهد گذراند و در سال ۱۹۴۱ برای تحصیل در رشتهٔ جوشکاری وارد دانشکده فنی شهر ( هنرستان ) شد که در سال ۱۹۴۷ فارغ تحصیل گردید. او در جوانی به موسیقی علاقه نشان داد و با ملاحظه نسبت به ناخشنودی پدرش، مخفیانه نواختن تار را فرا گرفت.
اخوان تا بیست سالگی در مشهد بود و مدرسه فنی ( دبیرستان ) را که تمام کرد به تهران آمد و چند سالی در حومهٔ تهران به کار آموزگاری پرداخت. سپس از دهه چهل از طرف وزارت فرهنگ مأمور به خدمت در کتابخانه ملی شد.
اخوان ثالث در ۱۳۲۹ خورشیدی با دختر عمویش خدیجه ( ایران ) ازدواج کرد. حاصل این ازدواج سه دختر به نام های لاله، لولی، تنسگل و سه پسر به نام های توس، زردشت و مزدک علی بود. تنسگل دختر سومش در ۱۳۴۲ که چهار روزه بود، درگذشت. دختر نخستش لاله نیز در ۱۳۵۳، ۲۰ سالگی، در رودخانه کرج غرق شد و درگذشت.
در سال ۱۹۹۰، اخوان ثالث به دعوت خانه فرهنگ های جهان در برلین، از آلمان و همچنین از انگلستان، دانمارک، سوئد، نروژ و فرانسه دیدن کرد. «این نخستین و واپسین سفر او به خارج از ایران بود. هر جا می رفت با استقبالی در خور شمایل روبرو می شد». اخوان در همان سال، ۴ شهریور ۱۳۶۹، بر اثر سکته قلبی در تهران درگذشت. پیکر وی در آرامگاه فردوسی در توس دفن شد. مجموعه ای از اشعار نیمایی او پس از مرگ به وسیلهٔ مرتضی کاخی با عنوان منظومه بلند سواحلی و خوزیات منتشر شد.

مهدی اخوان ثالثمهدی اخوان ثالثمهدی اخوان ثالثمهدی اخوان ثالث
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مهدی_اخوان_ثالث

بپرس