منازل اخرت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] منازل آخرت. انسان در سفر آخرتش منازل و مراحل متعددی را طی می کند که در قرآن به آن اشاره شده و این جا به اختصار درباره آن منازل توضیحاتی ارائه می شود.
نخستین منزل، جریان سکرات مرگ و سختی جان دادن است، امیرالمؤمنین (علیه السّلام) در تبیین سکرات مرگ می فرماید: «و ان للموت لغمرات هی افظع من ان تستغرق بصفة او تعتدل علی عقول اهل الدنیا» آری، مرگ را ورطه ها و دشواری هایی است سخت تر از آن که بتوان وصفش کرد، یا عقل های مردم بتواند آن را بفهمد.طبق این کلام حضرت، سکرات مرگ بگونه ای سخت است که اساسا هرگز قابل وصف نیست، و اگر بتوان آن را وصف کرد، کسانی که در دنیا هستند توان درک و فهم آن را ندارند.
قبر
منزل دیگر، قبر است، امیرالمؤمنین (علیه السّلام) درباره این منزل می فرماید: «فیا له من بیت وحدة، و منزل وحشة و مفرد غربة» یعنی شگفتا از خانه تنهایی، و سرای وحشت ، و جایگاه بی کسی و غربت.در روایتی آمده روزی رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) بر سر میتی که او را دفن می کردند حاضر شد، و در حالی که اشک از چشمان حضرت به شدت سرازیر بود به مردم فرمود: «اخوانی لمثل هذا فاعدوا» یعنی ای برادران من، از برای همچو منزلی خود را آماده سازید.
برزخ
گر چه از یک نظر قبر همان عالم برزخ است، از لحاظ دیگر برزخ را می توان یکی از منازل قیامت تلقی کرد، برزخ واسطه میان دنیا و آخرت است، انسان پس از مرگ از جهت اعتقاداتی که داشته و اعمال نیک و بدی که در این دنیا انجام داده مورد بازپرسی خصوصی قرار می گیرد و پس از محاسبه اجمالی طبق نتیجه ای که گرفته شد به یک زندگی شیرین و گوارا یا تلخ و ناگوار محکوم گردیده و با همان زندگی در انتظار روز رستاخیز عمومی بسر می برد. روح انسان در برزخ، به صورتی که در دنیا زندگی کرده است به سر می برد اگر از نیکان است از سعادت و نعمت و جوار پاکان و مقربان درگاه خدا برخوردار می شود و اگر از بدان است در نقمت و عذاب و مصاحبت شیاطین و پیشوایان ضلال می گذراند. درباره انسان در عالم برزخ سخن بسیار است، از جمله اینکه بر اساس آموزه های دینی انسان در آن عالم سخت نیازمند کارهای نیک از قبیل دعا و صدقه دادن به نیت خود از طرف بستگان است، در روایتی آمده هر کسی که صدقه به فقیری به نیت میتی بدهد، فرشته ای آن را در ظرفی از نور که بسیار درخشنده است می گذارد و در عالم برزخ آن را به میت مورد نظر هدیه کننده می رساند و می گوید این هدیه را فلان کس برای شما فرستاده است، میت آن هدیه را می گیرد و از آن بهره مند می شود.
نفخ صور
...

پیشنهاد کاربران

بپرس