مصباح الهدایه الی الخلافه و الولایه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مصباح الهدایة الی الخلافة و الولایة (کتاب). مصباح الهدایة الی الخلافة و الولایة تألیف عارف نامدار، رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) می باشد.
نام این رساله همانگونه که مؤلف در خطبه آن تصریح نموده «مصباح الهدایه الی الخلافة و الولایة» می باشد. مؤلف آن عارف نامدار رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران حضرت امام خمینی (۱۳۲۰-۱۴۱۰ ه. ق) است. تاریخ آغاز رساله به درستی روشن نیست ولی تاریخ انجام و پایان آن را مؤلف در آخر رساله ۲۵ شوال سنه ۱۳۴۹ هجری قمری بیان نموده است.

[ویکی نور] مصباح الهدایه الی الخلافه و الولایه (موسوعه جلد 44). مصباح الهدایة إلی الخلافة و الولایة، از آثار عرفانی امام خمینی(رض) به زبان عربی برای نخبگان است که نویسنده، در آن، برخی از اسرار و حکمت های عرفانی و معنوی خلافت محمدی(ص) و ولایت علوی(ع) و مسئله «بدا» و راز قدر و... را شرح داده است. ایشان نگارش کتاب حاضر را در صبح روز یک شنبه 24 اسفند 1309ش، در 29 سالگی به پایان برده است. نسخه حاضر، ویرایش دوم و چاپ نهم اثر مذکور است که در سال 1392ش، جزو مجموعه «موسوعة الإمام الخمینی» با تصحیح و اهتمام مؤسّسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی منتشر شده و جلد 44 آن را تشکیل داده است.
درباره چاپ جدید حاضر، گفتنی است:
http://calendar.ut.ac.ir/Fa/Software/CalConv.asp .
مصباح الهدایة إلی الخلافة والولایة

[ویکی فقه] مصباح الهدایه الی الخلافه و الولایه (کتاب). مصباح الهدایة الی الخلافة و الولایة تألیف عارف نامدار، رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) می باشد.
نام این رساله همانگونه که مؤلف در خطبه آن تصریح نموده «مصباح الهدایه الی الخلافة و الولایة» می باشد. مؤلف آن عارف نامدار رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران حضرت امام خمینی (۱۳۲۰-۱۴۱۰ ه. ق) است. تاریخ آغاز رساله به درستی روشن نیست ولی تاریخ انجام و پایان آن را مؤلف در آخر رساله ۲۵ شوال سنه ۱۳۴۹ هجری قمری بیان نموده است.
گزارش اجمالی محتوا
همانگونه که از نام رساله هویدا است، موضوع مورد تحقیق در این رساله شرح و بیان خلافت الهیه و نبوت محمدیه و ولایت علویه بر مشرب اصحاب معارف و منطبق با حقایق قرآنی و دقایق روایی است. در تفسیر خلافت الهیه می فرماید: خلافت الهیه از شئونات بزرگ الهی و عالیترین مقام ربانی است، باب ابواب تجلی و کلید فتح عالم غیب و شهود است. و در اصطلاح خاص عبارت از مقام عندیت و قرابت ویژه عبد و سالک به حق تعالی است و مفاتیح الغیبی که جز خدا کسی از آن خبر ندارد، در این مقام ظهور می کند. اسماء و صفات به سبب خلافت الهیه از عالم غیب و بطون ظهور و بروز می کند. این همان حجاب بزرگ است که کوچک و بزرگ در مقابل آن نیست و نابود می گردند و دارا و نادار در حضور آن هلاک و فانی می شوند. و در یک جمله خلافت الهیه همان روح و حقیقت خلافت محمدیه صلی الله علیه و آله وسلّم می باشد. در تقریر نبوت محمدیه می فرماید: نبوت به معنی انباء و اخبار است و نبی به معنی منبی ء و مخبر از ذات خدا و اسماء و صفات و احکام و مقاصد او است. نبوت دارای تقسیماتی است مانند: نبوت حقه حقیقیه و نبوت حقه ظلیه، نبوت مطلقه و نبوت مقیده، نبوت عامه و نبوت خاصه، و نبوت تشریعی و نبوت تعریفی یا انبایی. نبوت مقام ظهور خلافت الهیه و ولایت است یعنی نبوت ظاهر خلافت و ولایت است و ایندو باطن آن می باشند. نبوت حقیقیه مطلقه عبارت از اظهار اسراری است که در غیب الغیوب است در حضرت واحدیت به حسب استعداد مظاهر به روش تعلیم حقیقی و اخبار ذاتی. در تاویل ولایت می فرماید: خلافت الهیه در واقع حقیقت ولایت است. ولایت معانی مختلفی دارد مانند قرب، محبوبیت، تصرف، ربوبیت و نیابت. تمام این معانی شایسته این حقیقت است و سایر مراتب ظل و سایه آن است و آن رب و مربی ولایت علویه است که با حقیقت خلافت محمدیه در عالم معنا و ظاهر متحد است. «مرتضایی که کرد یزدانش همره جان مصطفی جانش»
ساختار کتاب
این کتاب مشتمل بر دو مشکات است که در مشکات اول پیرامون اسرار خلافت محمدیه و ولایت علویه در حضرت علمیه بحث می شود و در لابلای مباحث برخی از مسائل نبوت نیز مطرح می گردد. مطالب مذکور در این مشکات در ضمن پنجاه و شش مصباح بطور جداگانه مطرح گردیده است. و در مشکات دوم پیرامون رموز خلافت و ولایت و نبوت در عالم غیب و معنا و ظاهر بحث می شود. این مشکات مشتمل بر سه مصباح است. در مصباح اول به بعضی از اسرار عالم امر و معنا در ضمن بیست و یک نور اشاره می شود و در مصباح دوم پیرامون آنچه که از سر خلافت و نبوت و ولایت در نشانه غیبی و انوار عقلی الهی منکشف می گردد در ضمن سیزده مطلع و چهار اصل و یک خاتمه بحث می شود. و در مصباح سوم پیرامون اسرار و رموز خلافت و نبوت و ولایت در نشانه ظاهری خلقی و راز بعثت پیامبران و مقام و منزلت ایشان نسبت به پیامبر ما صلی الله علیه و آله وسلّم در ضمن دوازده ومیض (برق و نور) بحث شده است و در پایان خاتمه ای در وصیت مؤلف به خوانندگان کتاب نسبت به کتمان اسرار عرفانی از نااهلان و تعلیم آنها به طالبان، بیان شده است. می به زاهد گر دهی ضایع شود می به رندی ده که می نوشد به جان
ویژگی های کتاب
...

[ویکی نور] مصباح الهدایة الی الخلافة و الولایة، به زبان عربی، تألیف عارف نامدار، رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران، حضرت امام خمینی(1320 - 1410ق) است.
تاریخ آغاز رساله، به درستی روشن نیست، ولی تاریخ انجام و پایان آن را مؤلف در آخر رساله، 25 شوال سنه 1349ق، بیان نموده است.
همان گونه که از نام رساله هویدا است، موضوع مورد تحقیق در این رساله، شرح و بیان خلافت الهیه و نبوت محمدیه و ولایت علویه بر مشرب اصحاب معارف و منطبق با حقایق قرآنی و دقایق روایی است.
این کتاب، مشتمل بر یک مدخل، دو مشکات و یک خاتمه است: مشکات اول، دارای پنجاه و شش مصباح و مشکات دوم، مشتمل بر سه مصباح است.
مصباح اول، دارای بیست و یک نور و مصباح دوم، شامل سیزده مطلع و چهار اصل و یک خاتمه و مصباح سوم، دارای دوازده ومیض (برق و نور) است.
در مشکات اول، پیرامون اسرار خلافت محمدیه و ولایت علویه در حضرت علمیه بحث می شود و در لابه لای مباحث، برخی از مسائل نبوت نیز مطرح می گردد.

دانشنامه عمومی

مصباح الهدایه الی الخلافة و الولایة. مصباحُ الهِدایَة الی الخِلافَة و الوِلایَة یکی از آثار عرفان اسلامی در دوره متأخر است که سید روح الله خمینی آن را در سال ۱۳۴۹ هجری قمری ( ۱۳۰۹ هجری شمسی ) و در سن ۲۹ سالگی به پایان رسانیده است. این اثر همراه با مقدمه بسط گونه و شرح گونه جلال الدین آشتیانی انتشار یافته است. ترجمه دیگری از این کتاب نیز در سال ۱۳۸۹ توسط حسین مستوفی منتشر گردید. [ ۲]
این اثر کتابی عرفانی است که سید روح الله خمینی در ۲۵ شوال ۱۳۴۹ قمری و در سن ۲۹ سالگی نگارش آن را پایان داده است. [ ۳] کتاب به زبان عربی نوشته شده است. آغاز کلام این کتاب، در بیان حدیثی منسوب به محمد پیامبر اسلام است که خطاب به خداوند می گوید: «  نشناختم تو را آنچنان که حق شناختن توست، و نپرستیدیم تو را آنچنان که حق پرستیدن توست[ ۴] [ ۵] ». این کتاب با مقدمه جلال الدین آشتیانی، به چاپ رسیده است. [ ۳]
در این اثر، از مباحث توحید، علم الاسماء، مسائلی از قبیل بحث بدا، سرّ قدر، علم حق به اشیا پیش از کثرت، به طریقه حکما گفت وگو شده است. [ ۶]
کتاب به دو بخش کلی با عنوان مشکوه اول، شامل ۵۴ فصل و مشکوه دوم، با سر فصل هایی مانند :نور، مطلع و . . . تقسیم بندی شده است. در بخش نخست از عیب مطلق، کثرت و وحدت، خلیفه الله، و حقیقت اسماء و صفات و خلافت محمدیه و ولایت علویه بحث شده است. در بخش دوم، برخی از اسرار خلافت و ولایت، نبوت سر امانت الهی، شرح چند حدیث، صادر اول، حقیقت عقلیه، ارکان اربعه توحید و اسفار اربعه مطرح شده است. [ ۳]
این کتاب توسط سید احمد فهری در ۲۲۲ صفحه ترجمه شده و تا کنون توسط انتشارات پیام آزادی بارها چاپ و منتشر گردیده است. [ ۶]
عکس مصباح الهدایه الی الخلافة و الولایة
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس