مربا یا لیچار[ ۱] از پختن میوه با شکر به دست می آید. این محصول معمولاً در ظرف دربسته نگهداری می شود و برای مدت زمان طولانی سالم باقی می ماند. از
پکتین طبیعی یا مصنوعی و عسل هم می توان به عنوان افزودنی استفاده کرد. [ ۲]
واژه عربی «مربا» اسم مفعول از مصدر تربیت به معنی پرورش است؛ و برابر فارسی مربا می شود: پرورده. [ ۳]
مربّا دارای انواع زیر است:[ ۴]
•
ژله بدون گوشت میوه و کاملاً صاف شده است.
•
کمپوت از اجزای درشت میوه درست می شود.
•
مارمالاد از میوه و پوست له شده درست می شود.
از بیشتر میوه ها و برخی
صیفی جات می توان مربا درست کرد؛ مانند به، سیب، بهارنارنج، توت فرنگی، آلبالو، زرشک، آلو، بالنگ، کدو، هویج، شقاقل، خلال نارنج، پوست پسته، پوست پرتقال و…[ ۳]
معمولاً در فرایند تولید مربا، تکه های میوه قابل دیدن را داخل شهدی شیرین داریم. حالا اگر طی فرایند تولید، میوه ها را بپزند، آن ها را هم بزنند، با
آب و شکر مخلوط کنند و به شکل
خمیر دربیاورند، آن وقت است که می توانیم بگوییم به جای مربا، مارمالاد داریم. به عبارت ساده تر، مارمالاد به مربای خمیری یا
ژلهای شکلی گفته می شود که به هیچ عنوان تکه های میوه در آن وجود ندارد ( میوه ها بصورت
رنده یا ریز شده هستند ) . اما اصل و اساس تولید مارمالاد هم میوهها هستند. [ ۵]