مدارک الاحکام

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] مولف این کتاب سید محمد بن علی موسوی عاملی (م 1009 ق)می باشد. وی از فقهای بزرگ امامیه و نوه دختری شهید ثانی است. صاحب مدارک با دایی خود صاحب معالم هم درس بود و از پدر خود و مقدس اردبیلی علم آموخت. از اساتید دیگر او سید نورالدین علی «پدرش» و سید علی بن حسین صائغ حسینی جزینی را می توان نام یرد. از او تألیفات علمی و ارزشمندی باقی مانده است. من جمله مدارک الاحکام فی شرح شرائع الاسلام، شرح الروضة البهیة، حاشیه بر استبصار، حاشیه بر تهذیب الاحکام.
این کتاب از بهترین کتب استدلالی می باشد که مورد توجه و اعتماد علمای شیعه از زمان تألیف تا به حال بوده است. از جمله ویژگی های این کتاب، استدلال محکم و اعتماد بر روایات معتبر می باشد. مؤلف در این کتاب سعی کرده که روایات را به طور کامل و با دقت تمام نقل کند. لذا این کتاب از کتب معتبر در نقل روایات است. این کتاب در بردارنده بخش عبادات فقه است که از کتاب طهارت شروع می شود و به کتاب حج پایان می یابد.
اولین دوره کتاب مدارک الأحکام در سه مجلد در مباحث عبادات نگاشته شده است. (أمل الآمل، ج 1، ص 168) این کتاب از مبحث طهارت تا آخر مبحث حج را دربردارد.
کتاب موجود در 8 مجلد چاپ شده است. در جلد اول و دوم کتاب طهارت، در جلد سوم و چهارم کتاب صلاة، در جلد پنجم کتاب زکات، کتاب خمس و انفال، در جلد ششم مباحث صوم و اعتکاف و در جلد هفتم و هشتم کتاب حج مطرح شده است.
در جلد اول مباحث تعریف طهارت، اقسام طهارت، انواع آب ها، مبطلات وضو، احکام تخلی، وضو، غسل، احکام جنابت، حیض و احکام آن و غسل حیض مطرح شده است.
در جلد دوم مباحث استحاضه، نفاس، احکام اموات، غسل میت، کفن پوشاندن، دفن کردن، غسل های مستحبی، تیمم، نجاسات و غسل مس میت آورده شده است.
در جلد سوم مباحث نمازهای واجب و مستحب، تعداد رکعات آنها، وقت نماز، قبله، لباس و مکان نمازگزار، اذان و اقامه، افعال نماز و مبطلات نماز مطرح شده است.
جلد چهارم شامل مباحث نماز جمعه، نمازهای عید فطر و عید غدیر، نماز خورشید گرفتگی، نماز اموات، احکام خلل در نماز، نماز قضا، نماز جماعت، احکام مساجد و نماز مسافر می باشد.

پیشنهاد کاربران

بپرس