محمد واعظ زاده خراسانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محمدواعظ زاده خراسانی، از جمله بزرگانی است که بیشتر عمرش را در راه خدمت به قرآن، احادیث و معارف اسلامی، صرف نموده است. (متولد ۱۳۰۴ش.)
در سال ۱۳۰۴ش (۲۳ ذیقعده ۱۳۴۳ق) در شهر مقدس مشهد و در خانواده ای مذهبی و روحانی، فرزندی متولد شد که نامش را محمدنهادند. پدرش حاج شیخ مهدی واعظ خراسانی از خطبای به نام مشهد، از همسر اولش صاحب سه دختر و یک پسر و از همسر دومش دارای چهار دختر و چهار پسر شد. استاد محمد واعظ زاده از همسر دوم می باشد.
پدر و خاندان
پدرش حاج شیخ مهدی واعظ خراسانی (۱۳۷۰-۱۲۸۶ق.) فرزند ملا احمد واعظ خراسانی (۱۳۰۳-۱۲۴۰ق.) فرزند حاج محمدحسین واعظ مشهدی، از محدثان و واعظان مشهور قرن سیزدهم هجری، معروف به «افصح الواعظین» فرزند محمد حسن مدرس از وعاظ مشهور مشهد بود. این خاندان حدود ۲۰۰ سال در راه وعظ و ارشاد و تدریس علوم اسلامی به مسلمانان خدمت نمودند.
سرگذشت شیخ مهدی
حاج شیخ مهدی نزدیک به هفتاد سال به وعظ و ارشاد مردم اشتغال داشت و در منبر دارای سبک و روش خاصی بود. او پس از ذکر آیات و روایات، برای روشن شدن مطلب داستانی نقل می کرد، آنگاه وارد مباحث علمی می شد. ساده و روان سخن می گفت. ایشان دارای حافظه ای قوی بود، از این روی محفوظاتش زیاد بود. در این باره سخن حاج شیخ عباس قمی (از دوستان قدیمی خود) را نقل می کرد و می گفت: به من فرمود «اطلاعات و محفوظات تو، از من بیشتر است.»
← محبوبیت نزد مراجع
...

[ویکی شیعه] محمد واعظ زاده خراسانی (۱۳۰۴ - ۱۳۹۵ش)، نویسنده و متفکر اسلامی، استاد دانشگاه فردوسی مشهد، مؤسس دانشگاه مذاهب اسلامی و نخستین دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی است. او معتقد به وحدت ذاتی میان مسلمین بود و وحدت را ناشی از مصلحت نمی دانست همچنین اختلاف شیعه و سنی را در مسایل بعد از رحلت پیامبر، تنها اختلاف در مصداق می دانست. واعظ زاده داماد سید هاشم میردامادی نجف آبادی و شوهر خاله آیت الله خامنه ای است.
محمد واعظ زاده در سال ۱۳۰۴ش در مشهد متولد شد. دوره ابتدایی را در مکتب های قدیمی، مدرسه معرفت و در درس پدرش شیخ مهدی واعظ خراسانی گذراند. در سال ۱۳۱۸ به همراه پدر به نجف مهاجرت کرد و دروس مقدمات علوم دینی را فرا گرفت و بعد از سه سال در سال ۱۳۲۱ش به مشهد بازگشت.
شرح لمعه و قوانین الاصول را در درس میرزا احمد مدرس یزدی، رسائل را در درس حاج شیخ کاظم دامغانی، مکاسب محرّمه را در درس شیخ غلامحسین بادکوبه ای، سطح کفایه و مکاسب و نزدیک به یک دوره خارج اصول و مباحث اجتهاد و تقلید کتاب عروة الوثقی و کتاب طهارت را در درس خارج شیخ هاشم مدرس قزوینی آموخت. یک دوره خارج اصول را نزد حاج شیخ مجتبی قزوینی و بخشی از خارج جلد اول کفایه را در حوزه درسی میرزا احمد آقازاده فراگرفت و مدتی نیز در درس اصول آیت الله یونس اردبیلی شرکت کرد.

پیشنهاد کاربران

محمد واعظ زاده خراسانی ( زاده ۵ اسفند ۱۳۰۴ مشهد – درگذشته ۲۸ آذر ۱۳۹۵ مشهد ) محقق و متفکر اسلامی معاصر، استاد دانشگاه فردوسی مشهد، مؤسس دانشگاه مذاهب اسلامی و نخستین دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی بود. وی علوم دینی را در حوزه های علمیه نجف، مشهد و قم نزد سید حسین طباطبایی بروجردی، سید محمدرضا گلپایگانی، سید روح الله خمینی و سیدمحمد حسین طباطبائی آموخته بود.
...
[مشاهده متن کامل]

وی در سال ۱۳۰۴ خورشیدی ( ۱۳۴۳ ( قمری ) ) در مشهد و در یک خانواده روحانی که تا چند نسل از وعاظ نامی خراسان بوده اند دیده به جهان گشود. خاندان وی حدود دویست سال در راه وعظ و تدریس علوم به مسلمانان فعالیت داشته اند. وی از اوایل تحصیلات حوزوی هنگامیکه هنوز از سطح فارغ نشده بود، از بیانات قرآنی و تفسیری پدر خود حاج شیخ مهدی واعظ خراسانی، نخست در نجف در سال های ۱۳۱۸ تا ۱۳۲۱ و سپس در مشهد از سال ۱۳۲۱ تا ۱۳۲۹ در مسجد گوهرشاد بهره فراوان برد. وی داماد سید میرزا هاشم میردامادی و شوهر خاله سید علی خامنه ای بود.
وی پس از گذراندن دوره مکتبخانه و مدرسه در سال ۱۳۱۸ شمسی همراه پدرش راهی نجف شد و تا اواسط سال ۱۳۲۱ در آنجا ادبیات و مقدمات و سطوح ابتدایی فقه و اصول را فراگرفت. در این سال به مشهد مراجعت نمود و در حوزه علمیه مشهد تحصیلات حوزوی را تا سال ۱۳۲۸ در رشته های مختلف علوم اسلامی اعم از نقلی و عقلی و معارف و نیز سطوح عالی و بخش هایی از درس خارج فقه و اصول را نزد استادان آن حوزه مانند: سید یونس اردبیلی، میرزا احمد کفایی خراسانی، میرزا مهدی اصفهانی، حاج شیخ هاشم قزوینی، حاج شیخ مجتبی قزوینی، حاج شیخ کاظم دامغانی و دیگران طی نمود. وی در شهریور سال ۱۳۲۸ شمسی به حوزه علمیه قم منتقل و طی یازده سال از درسهای سید حسین طباطبایی بروجردی، سید محمد حجت، سید صدرالدین صدر، سید محمدرضا گلپایگانی و محمدعلی اراکی و چند سال از درس اصول سید روح الله خمینی و از درس فلسفه سید محمدحسین طباطبایی استفاده نموده و در علوم نقلی و عقلی از ایشان اجازه اجتهاد دریافت کرد، و همچنین اجازه نقل حدیث را از علمای مشهور مانند علامه شیخ آقابزرگ تهرانی، محمد صالح حائری مازندرانی و اجازه شفاهی از سید حسین طباطبایی بروجردی اخذ نمود. وی در حوزه علمیه قم در تدوین کتاب حدیث بزرگ جامع احادیث الشیعه نزد سید حسین طباطبایی بروجردی شرکت داشت. در این دوره وی از مؤسسین و نویسندگان مجله قدیمی و پربار «درس هایی از مکتب اسلام» بود که از سال ۱۳۳۷ در قم انتشار یافت و با توجه به وجهه و شهرت نویسندگان و گردانندگان آن با موفقیت همراه شد. اعضای دیگر هیئت تحریریه این مجله آقایان سید موسی صدر، علی دوانی، جعفر سبحانی، مجدالدین محلاتی، ناصر مکارم شیرازی، سید عبدالکریم موسوی اردبیلی، حسین نوری همدانی و سید مرتضی جزایری بودند. وی همچنین در حوزه علمیه قم با سید علی سیستانی هم مباحثه بود.

محمد واعظ زاده خراسانیمحمد واعظ زاده خراسانیمحمد واعظ زاده خراسانیمحمد واعظ زاده خراسانیمحمد واعظ زاده خراسانیمحمد واعظ زاده خراسانی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمد_واعظ‌زاده_خراسانی

بپرس