محمد معتضد باهری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محمد معتضد باهری فرزند محمدعلی در سال ۱۲۹۷ه. ش یا ۱۳۰۲ه. ش در شهر شیراز به دنیا آمد؛ وی تحصیلات ابتدایی و راهنمایی خود را در شهر شیراز گذراند و سپس برای ادامه تحصیل وارد دانشکده حقوق شد و لیسانس رشته معقول و منقول را کسب نمود. وی در دوره های مختلف دارای منصب های متعددی بود.
باهری در زمان تحصیل خود در دانشکده حقوق از اعضای فعال حزب توده بود که در کنار وکالت دادگستری به فعالیت های سیاسی در این حزب نیز می پرداخت و هم چنین عهده دار خزانه داری این حزب نیز بود. پس از انحلال حزب توده به دستور شاه (به خاطر ماجرای تیراندازی به وی در سال ۱۳۲۷ه. ش) باهری برای ادامه تحصیل خود به خارج از کشور رفت و با ورود به فرانسه توانست دکترای خود را از دانشگاه پاریس بگیرد. وی برای خرج تحصیلات خود مقداری پول از حزب توده برداشت و با آن پول توانست به تحصیل در کشور فرانسه بپردازد. (در زمان تدریس وی در دانشگاه تهران نیز برخی دانشجویان وی بر روی تابلوی کلاس نوشتند: «دزد صندوق حزب توده فارس حق ندارد به دانشجو توهین کند. ») پس از اخذ مدرک دکتری خود، وی به ایران بازگشت و تدریس در دانشگاه تهران را از سال ۱۳۳۶ه. ش آغاز نمود. باهری حدود بیست سال استاد دانشکده حقوق دانشگاه تهران بود.
عضویت در حزب مردم
باهری پس از بازگشت به ایران، برای آن که سابقه خود را در حزب توده و مخالفت با رژیم پهلوی تصحیح نماید، به دعوت اسدالله علم به حزب مردم رفت و از اعضای اصلی آن شد. علم در راستای هدف حزب برای جذب مخالفان رژیم و تعدیل فعالیت های آن ها مقدار زیادی از اعضای حزب منحله توده را به عضویت حزب در آورد که دکتر باهری نیز از جمله این افراد بود. حزب مردم از دو گروه تشکیل یافته بود؛ جناح چپ که اعضای آن را اعضای سابق حزب توده تشکیل می داد و دکتر باهری و رسول پرویزی از اصلی ترین افراد این جناح بودند؛ و جناح راست که از افرادی مانند؛ جمشید اعلم و امیر متقی تشکیل شده بود و به شدت با جناح چپ درگیری داشتند. وی در سال ۱۳۳۶ کمیته کارگران حزب مردم را اداره می کرد و به همین خاطر جلسات فراوانی را با کارگران حزب تشکیل می داد. باهری به سردبیری حزب مردم نیز رسید. عضویت وی در این حزب منجر به نزدیکی وی به اسدالله علم و به تبع آن به دست آوردن مناصب بالای دولتی در سال های بعد به لطف خوش خدمتی به علم بود. به طوری که هر جا که «علم» منصبی را به دست می آورد، باهری نیز به آنجا راه می یافت. از دیگر اهداف حزب، تلاش برای جلب حمایت قدرت های خارجی از جمله انگلیس و آمریکا بود؛ که به جهت اشتهار علم و خانواده اش به دوستی با انگلیس این هدف از حزب مردم بعید نبود. دکتر محمد باهری پس از خروج اسدالله علم از حزب، از حزب کناره گیری نمود.
معاونت نخست وزیری
پس از انتصاب علم به نخست وزیری، وی بسیاری از اطرافیان خود در حزب مردم را در کابینه خود گنجاند؛ باهری نیز توانست سمت معاونت نخست وزیری را به دست بیاورد و به دولت راه یابد. باهری حدود هشت ماه معاون نخست وزیر بود و در طی این مدت به خاطر تدریس در دانشگاه تهران، بارها از سوی دانشجویان به فعالیت های حزبی و سیاسی در دانشگاه متهم شد.
وزارت دادگستری
...

پیشنهاد کاربران

بپرس