محمدعلی فروغی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محمدعلی فروغی یکی از شخصیت های سیاسی و فرهنگی تاثیرگذار ایران در اواخر عهد قاجار، پهلوی اول و دوم بود.
محمدعلی فروغی یکی از شخصیت های سیاسی و فرهنگی تاثیرگذار ایران در اواخر عهد قاجار، پهلوی اول و دوم است که در ۱۲۹۴ق/۱۲۵۴ش در تهران زاده شد و پس از فوت پدرش محمدحسین خان (۱۳۲۶ق) لقب ذکاء الملک به محمدعلی تفویض شد. اجداد پدری وی از یهودیان تاجر بغداد بودند که چندین قرن قبل، پس از سکونت در اصفهان مسلمان شدند. در عهد ناصری محمدحسین خان از اصفهان به تهران آمده، در دستگاه دولتی قاجار در زمره محققان و شعرای ناصری و مظفری خدمت نمود و مدتی نیز ریاست دارالترجمه را بر عهده داشت. فروغی با وجود تمام مناصب مهم سیاسی که به دست آورد تا پایان عمر روابط نزدیک خود را با خانواده اش حفظ نمود؛ به طوری که پس از فوت پدر سرپرستی برادر و سه خواهرش را بر عهده گرفت. همسر فروغی (تاهل نیمه ربیع الاول ۱۳۲۱ق که خواهرزاده نظام السلطنه (رضاقلی) بود نیز در سن سی سالگی بر اثر سل درگذشت و فروغی که بعد از آن بیست سال زیست، هرگز ازدواج نکرد. ثمره این ازدواج دو دختر و چهار پسر بود که دو دخترش فرشته و حمیده عروس مصباح السلطنه اسدی شدند و سه تن از پسرانش به نام های جواد، محسن و مسعود برای تحصیل به خارج رفتند و محمود نیز در ایران از دانشکده حقوق مدرک خود را گرفت و تا حدی از علوم فلسفی و ادبی پدر نیز بهره مند شد؛ که البته همگی جزو فعالین در مشاغل سیاسی شدند.
تحصیلات
فروغی تحصیلات آغازین خود را در ادبیات فارسی و عربی نزد پدر و شخصی به نام مولانا فراگرفت. با ورود به دارالفنون از ۱۳۰۹ق و فراگیری زبان خارجی و سایر رشته های آکادمیک تحصیلات تکمیلی را آغاز کرد. وی ابتدا رشته طب را برگزید؛ اما به دلیل کمبود امکانات پزشکی و عدم تناسب آن با ذوقش این رشته را رها کرده به فلسفه و عرفان (نزد اساتیدی چون ابوالحسن جلوه و میرزا طاهر تنکابنی در مدارس معروف تهران، ادبیات و فراگیری زبان های فرانسه و انگلیسی روی آورد و توانست آثار زیادی از خود بر جای گذارد. فروغی هم چنین شاگرد کمال الملک در زمینه نقاشی (که آثاری نیز از او برجای مانده) بود و در مقابل به وی فرانسه درس می داد.
فروغی در دوره قاجار
فروغی کار خود را از چهارده، پانزده سالگی در دارالترجمه و نشریه تربیت که پدرش آن را در ۱۳۱۴ق تاسیس کرده بود به عنوان سردبیر، نویسنده و مترجم مقالات فلسفی، تاریخی، اقتصاد و... آغاز کرد. هم چنین در مدارس مختلف هم چون علمیه، ادب، مظفریه و مدرسه علوم سیاسی در ۱۳۱۷ق که بعدها به دانشکده حقوق تبدیل شد، ابتدا به عنوان مترجم برخی کتب درسی و سپس به عنوان معلم فعالیت کرد. با فوت پدرش محمدحسین خان که پس از مدتی معلمی ریاست مدرسه سیاسی را بر عهده داشت، این سمت بر عهده محمدعلی گذاشته شد و تا زمان مشروطیت این شغل را ادامه داد. با صدور فرمان مشروطیت و تشکیل مجلس اول وی به ریاست دبیرخانه مجلس انتخاب شده، انجام امور اداری و مالی مجلس، تاسیس کتابخانه، تنظیم و تحریر نظامنامه داخلی مجلس با استفاده از نظامنامه کشورهای اروپایی را بر عهده داشت و این در حالی است که فعالیت های وی در مدرسه سیاسی و نشریه تربیت همچنان ادامه داشت. وی در دور دوم مجلس شورای ملی به نمایندگی مردم تهران به مجلس راه یافت و چند ماهی به عنوان ریئس و سپس نیابت رئیس فعالیت نمود و در عین حال معلمی احمدشاه قاجار و در کنار آن امور دربار را نیز که ناصرالملک نایب السلطنه احمدشاه عملا به عهده او گذاشته بود، اداره می کرد. فروغی در دوران فترت مجلس دوم و سوم در ۱۲۹۰ش در کابینه صمصام السلطنه ابتدا وزیر مالیه، سپس وزیر عدلیه شد و در کابینه بعدی به ریاست مشیرالدوله وزیر عدلیه بود. او دور سوم نیز به مجلس راه یافت؛ اما با انتصاب وی به ریاست دیوان عالی کشور از مجلس استعفا داد. پس از جنگ جهانی اول در ۱۲۹۸ش فروغی همراه با مشاورالممالک به منظور طرح دعوای حقوقی و مالی ایران از خسارات جنگ جهانی اول برای شرکت در کنفرانس صلح و رسای راهی پاریس گشت، که به آنان اجازه شرکت در کنفرانس داده نشد. . مصادف بودن قرارداد ۱۹۱۹م بین ایران و انگلیس که طی آن عملاً ایران را تحت الحمایه انگلستان قرار می داد، در این امر تاثیرگذار بود. فروغی بعد از کودتای ۱۲۹۹ش به تهران بازگشت و سال ۱۳۰۱ش در کابینه مستوفی ـ که فروغی در جدال مستوفی و مدرس نقش اساسی داشت ـ وزارت خارجه را برعهده گرفت. در چهار کابینه رضاخان سردار سپه (از ۱۳۰۲ش تا ۹ آبان ۱۳۰۴ش) دو بار وزیر خارجه و دو بار وزیر مالیه بود.
فروغی در دوره رضاشاه
...

پیشنهاد کاربران

محمدعلی فروغی دردشتی ( ۱۲۵۴ – ۵ آذر ۱۳۲۱ ) ملقّب به ذَکاءُالمُلک، نویسنده و سیاستمدار ایرانی بود که در دورهٔ پهلوی، سه بار به عنوان نخست وزیر خدمت کرد. در دورهٔ قاجار، او چند بار وزیر، دو بار نمایندهٔ مجلس شورای ملی و یک بار رئیس دیوان عالی تمیز ( دیوان کشور ) شد. فروغی از فعالان و مبارزان مهم انقلاب مشروطه در ایران بود. او در دوران پس از جنگ جهانی اول، عضو هیئت اعزامی ایران به کنفرانس صلح پاریس ( ۱۹۱۹ ) و جامعهٔ ملل بود.
...
[مشاهده متن کامل]

فروغی در ۱۳۰۴، پس از تصویب انقراض دودمان قاجار که خود در آن نقشی تعیین کننده داشت، کفیل نخست وزیری شد. با انتقال سلطنت از قاجار به پهلوی، او که اولین نخست وزیر دوره پهلوی بود، در نخستین گام، مراسم تاج گذاری رضاشاه را برگزار کرد. او از مدت ها پیش با مصطفی کمال آتاترک آشنا بود، و رضاشاه به اصرار او به ترکیه سفر کرد، که به دنبال آن، برخی اصلاحات انجام شد. پس از اینکه میان فروغی و رضاشاه اختلافاتی افتاد، فروغی، سیاست را رها کرد و به کارهای علمی پرداخت، هرچند همچنان تسلط بسیاری بر اوضاع داخلی ایران داشت. به دنبال اشغال ایران در جنگ جهانی دوم در شهریور ۱۳۲۰، رضاشاه دوباره از فروغی برای نخست وزیری دعوت کرد و او را به سیاست بازگرداند.
سومین دورهٔ نخست وزیری، با استعفای رضاشاه از سلطنت آغاز شد که استعفانامه را فروغی نوشت و به امضای شاه رساند. سلطنت، به اصرار رضاشاه و با سفارش فروغی، به محمدرضاشاه رسید. فروغی نخستین نخست وزیر در دورهٔ محمدرضاشاه شد. او، از یک سو پیشنهاد مأموران متفقین از جمله ریدر بولارد، وزیرمختار بریتانیا بر تغییر رژیم را رد کرده بود، زیرا از نظر او، با بحران های پیچیده و فراوان آن زمان، شیرازه امور و تمامیت ارضی کشور با تغییر رژیم، فرومی پاشید. از سوی دیگر، با برکناری رضاشاه در زمان اشغال ایران از سوی متفقین و انتقال قدرت به فرزندش، ایران به حامیان متفقین پیوست و خطرات احتمالی جنگ میان ایران و متفقین، مانند تجزیهٔ ایران از سوی متفقین برطرف شد.
فروغی نقش مهمی در تأسیس دانشگاه تهران داشت و پایه گذار و نخستین رئیسِ فرهنگستان ایران بود. او در پایه گذاری انجمن آثار ملی نیز نقش داشت و به تلاش برای نهادینه کردنِ پاسداری و نگهداری از آثار تاریخی ایران می پرداخت. فروغی همچنین چندین اثر مهم ادبی را تصحیح کرد که مشهورترین آن ها، کلیات سعدی است. نخستین کتاب دربارهٔ فلسفه غرب، تحت عنوان سیر حکمت در اروپا نیز به دست او نوشته شد. افزون بر این ها، فروغی چندین اثر دربارهٔ تاریخ، به ویژه تاریخ ایران باستان، اقتصاد و حقوق نوشت.

محمدعلی فروغیمحمدعلی فروغیمحمدعلی فروغیمحمدعلی فروغیمحمدعلی فروغیمحمدعلی فروغی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمدعلی_فروغی
محمدعلی فروغی:یهودی عراقی الاصل که شاهنامه را سروده - نام ایران را به این سرزمین نهاده چون میلیونها هندی و کولی آریایی را طبق نقشه کمپانی هند شرقی به ایران آوردند - برای کشور تازه تاسیس برای کولیها، سلسله
...
[مشاهده متن کامل]
ای به نام پهلوی ساخته و رضاخان در اصل اوست و آن رضاخانی که عکسش را نشان میدهند هنرپیشه ای بیش نبوده است

بپرس