محمد بن علی کراجکی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عالم بزرگوار علامه ابوالفتح محمد بن علی بن عثمان کراجکی از بزرگترین علمای شیعه است که شیعه و سنی جایگاه علمی و شخصیت بارز وی را ستوده اند.
در خصوص تاریخ و مکان ولادت ایشان در منابع مطلبی ذکر نشده است. منابع فقط به این نکته اشاره کرده اند که وی «نزیل رمله» ساکن شهر رمله بوده است. سید عبدالعزیز کریمی می نویسد: عبارت «نزیل رمله» به این نکته اشاره دارد که وی در آنجا سکونت داشته سپس می نویسد: برخی قائلند، وی اهل «کراجک» از روستاهای نزدیک واسط بوده است. در خصوص زمان ولادت وی به این نکته می توان اشاره کرد که با توجه به زمان رحلت ایشان (۴۴۹ هـ) احتمالا وی در اواخر قرن چهارم هجری متولد شده است.
اساتید و شاگردان
محمد بن علی بن عثمان گروه زیادی از علمای زمانش را از خاصه و عامه ملاقات کرده و نزد ایشان تلمذ کرده و از آنها روایت شنیده است. از جمله مهم ترین اساتید و مشایخ وی می توان به شیخ مفید شیخ طوسی، نجاشی، سالار، ابن واسطی، ابن براج طرابلسی، مسلمی حرانی، ابن شاذان قمی، صیرفی بغدادی، احمد بن نوح بن محمد حنبلی، و.... اشاره کرد. از جمله شاگردان ایشان می توان شیخ عبدالرحمان خزایی نیشابوری، ابومحمد حبشی، حسین بن هبة الله طرابلسی را نام برد.
جایگاه علمی و وثاقت
کراجکی از جمله علمای برجسته ای است که علمای شیعه و سنی در خصوص جایگاه علمی، وثاقت و احاطه ایشان به علوم مختلف، سخن گفته اند. در اینجا به پاره ای از این اقوال اشاره می کنیم.
← دیدگاه های علما
...

[ویکی شیعه] ابوالفتح محمد بن علی بن عثمان کَراجُکی (یا کَراجَکی) از علمای شیعه در قرن چهارم و پنجم و از شاگردان شیخ مفید و شیخ طوسی است که برخی از علمای شیعه و سنی جایگاه علمی و شخصیت وی را ستوده اند. وی از اندیشمندان متأخر مکتب بغداد به شمار می رود.
درباره تاریخ و مکان ولادت ابوالفتح کراجکی در منابع مطلبی ذکر نشده و فقط به این نکته اشاره شده است که وی «نزیل رمله» یعنی ساکن شهر رمله بوده است. سید عبدالعزیز کریمی می نویسد: «عبارت «نزیل رمله» به این نکته اشاره دارد که وی در آنجا سکونت داشت.» سپس می نویسد: برخی قائلند، وی اهل «کراجُک» از روستاهای نزدیک واسط بوده است. البته با توجه به زمان رحلت وی (۴۴۹ق) احتمالاً وی در اواخر قرن چهارم هجری متولد شده است.
یکی از ویژگی های کراجکی مسافرت های مداوم به سرزمین های مختلف اسلامی و غیراسلامی برای آموختن بود. همچنین وی را از بزرگ ترین عالمان فقه و حدیث در قرن پنجم نام می برند که علمای دیگر شیعه از تألیفات وی استفاده فراوانی داشته اند و به آثار وی مراجعه می کردند.

پیشنهاد کاربران

بپرس