مبانی اقتصاد اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] دانشمندان مسلمان در تبیین اقتصاد اسلامی و بیان تمایز آن با دیگر مکاتب اقتصادی به بررسی اصول ثابتی در اسلام چون مالکیت مختلط و اسباب حصول آن، آزادی های قانون مند، عدالت اجتماعی و ضرورت تأمین حد کفایت برای همگان، هم یاری عمومی و تأکید فراوان بر انفاق پرداخته اند.
مسئله مالکیت ، در پرتو منازعات نظام سرمایه داری و مارکسیستی به صورت یکی از موضوعات مهم و مورد توجه دانشمندان اسلامی معاصر در آمده است.
← اهمیت حقوق جامعه
افزون بر این جدای از مالکیت حقیقی خداوند که قابل انفصال از وی نبوده معتقد به نوعی مالکیت اعتباری نیز برای خداوند شده اند. اعتبار خداوند در کنار گروهی دیگر به عنوان مالکان انفال ، خمس و فیء در آیات ۱۸ و ۴۱ انفال : ۸ و ۷ حشر : ۵۹ بیان گر مالکیت اعتباری خداوند بر این اموال است.انتقال سهم خداوند به پیامبر بر اساس روایاتی که در این زمینه وجود دارد نیز با مالکیت اعتباری خداوند سازگار است؛ اما دیگران با بیان این که حرف لام وارد شده بر کلمه « الله » در این آیات برای تبرک و تیمن است و معنای مالکیت و اختصاص نمی دهد با این نظر مخالفت کرده اند.
← مالکیت بر انفال
یادکرد از گونه های مختلفی از مالکیت خدا، پیامبر و امام که نوعی مالکیت عمومی یا دولتی به شمار می رود به معنای نفی مالکیت خصوصی و در نتیجه سوسیالیستی بودن اقتصاد اسلامی نیست.
آیه وصیت
...

پیشنهاد کاربران

بپرس