قضیه شرطیه محصوره

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قضیه شرطیه محصوره، به معنای قضیه شرطیه مشتمل بر سور دالّ بر کیفیت اتصال یا انفصال مقدم و تالی نسبت به زمان ها و حالات موضوع است.
ملاک محصوره یا مهمله بودن قضیه حملیه، معیّن بودن افراد موضوع و عدم تعیین افراد موضوع است، اما محصوره یا مهمله بودن قضیه شرطیه به لحاظ استمرار و دوام حکم اتصال (در شرطیه متصله) یا انفصال (در شرطیه منفصله) در همه زمان ها و احوال، و یا اختصاص آن به بعضی حالات و زمان ها، و یا عدم تعیین زمان و حالات حکم است.
شرطیه مهمله
قضیه شرطیه مهمله، قضیه ای است که الفاظ آن هیچ دلالتی بر این ندارد که حکم به لزوم یا عناد، در همه اوقات و در همه حالاتی که برای موضوع قابل تصور است، استمرار و کلیت داشته، یا به بعضی از زمان ها و بعضی از حالات اختصاص دارد. مثال قضیه شرطیه موجبه مهمله: "اگر آفتاب بر جسم بتابد تافته خواهد شد". در این قضیه تعیین نشده که در همه فصول و ازمنه و امکنه، و نسبت به همه اجسام این حکم ثابت است یا یا به بعضی حالات و بعضی اوقات اختصاص دارد. مثال قضیه شرطیه سالبه مهمله: "چنین نیست که اگر ابر باشد هوا سرد باشد".
شرطیه محصوره
قضیه شرطیه محصوره، قضیه ای است که کمیت زمان حکم و حالات آن تعیین شده باشد. شرطیه محصوره (اعم از متصله و منفصله)، یا کلّی است و یا جزئی. و هر یک از این دو نیز یا سالبه است و یا موجبه.
اقسام شرطیه محصوره
...

پیشنهاد کاربران

بپرس