فرسایش مداری

دانشنامه عمومی

در مکانیک مداری، فرسابش مداری یا اضمحلال مدار، کاهش تدریجی فاصله بین دو پیکر فضایی درگیر در یک مدار، در نزدیکترین هم آیی آن دو ( حضیض ) در طی گردش های بسیار در دوره های مداری است. این اجسام در مدار می توانند سیاره ای و ماهوارهٔ آن، یک ستاره، یک سیاره و هر شیء در مدار آن ( ماهواره ) ، یا اجزای هر منظومه دوتایی باشند. مدارها بدون وجود مکانیسم اصطکاک مانند؛ که انرژی را از حرکت مداری منتقل می کند فرسوده نمی شوند. این می تواند هر یک از متعدد اثرهای مکانیکی، گرانشی یا الکترومغناطیسی باشد. برای اجسام در مدار نزدیک زمین، مهمترین تأثیرگذار کشش جوی زمین است.
در صورت نبودن سیستم کنترل فرسایش، این پس رفت در نهایت منجر به پایان آمدن تداوم مدار می شود که در آن صورت جسم کوچکتر بر سطح جرم بزرگ تر برخورد می کند، یا برای اجسامی که جرم بزرگ تر دارای جو باشد، جسم کوچکتر می سوزد، منفجر می شود، یا در جوّ جسم بزرگتر درهم شکسته می شود. برای جرم هایی که جرم اصلی یک ستاره است، با سوختن در پرتوهای ستاره ( مانند دنباله دارها ) و غیره وجودشان به پایان می رسد.
در برخوردهای جرم ستاره ای معمولاً با پی آمدهای سهمگین تری مانند انفجار پرتوی گاما همراه است.
به دلیل کشش جوی، کمترین ارتفاع از بالای زمین که یک جسم در مدار دایره ای می تواند حداقل یک دور کامل را بدون پیشرانش به انجام برساند تقریباً ۱۵۰ کیلومتر ( ۹۰ مایل ) است.
کشش جوی در ارتفاع مداری با برخورد پی درپی مولکول های گازی به ماهواره ایجاد می شود. این عامل اصلی فرسایش مداری برای ماهواره ها در مدار نزدیک زمین است. این امر باعث کاهش ارتفاع مدار ماهواره می شود. در مورد زمین، کشش جوی که منجر به ورود دوباره ی ماهواره ها به جو می شود با توالی زیر قابل توصیف است:
ارتفاع کمتر ← اتمسفر متراکم تر ← افزایش کشش ← افزایش گرما ← معمولاً سوختن هنگام ورود مجدد.
عکس فرسایش مداری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس