فارسان

/fArsAn/

لغت نامه دهخدا

فارسان.( اِخ ) دهی است از دهستان میردج بخش حومه شهرستان شهرکرد که در 30 هزارگزی جنوب باختری شهرکرد، کنار راه شهرکرد به باباحیدر واقع است. جلگه ای معتدل و دارای 4024 تن سکنه است. آب آنجا از چشمه ، رودخانه ، سرآب و قنات تأمین میشود. محصول عمده اش غلات و حبوبات ، وشغل اهالی زراعت و کسب است. پست بهداری ، دبستان و راه ماشین رو دارد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 10 ).

فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان میردج حومه شهرستان شهرکرد .

واژه نامه بختیاریکا

پارسُو

دانشنامه عمومی

فارسان شهری از توابع استان چهارمحال و بختیاری و مرکز شهرستان فارسان است. مکان های دیدنی این شهر عبارت اند از:«  چشمه قلعه، پارک ساحلی قلمستان و در ۵ کیلومتری این شهر پیرغار واقع در روستای ده چشمه» می باشد.
مردم شهر فارسان از ایل بختیاری شاخه هفت لنگ و اکثریت از طایفه ی بهداروند هستند و به زبان لری بختیاری صحبت می کنند. [ ۴]
شهر فارسان در ۵۰ درجه و ۳۵ دقیقه طول شرقی جغرافیایی و ۳۲ درجه و ۱۶ دقیقه عرض شمالی جغرافیایی، و ارتفاع ۲۰۷۲ متر از سطح دریا در یک منطقه کوهستانی قرار دارد. [ ۵] [ ۶] شهر فارسان در ۳۵ کیلومتری شهرکرد، میان پیشکوه های زاگرس در مکان مرتفع و خوش آب وهوا بنا گردیده و کوه کلک معروف به کوه کبود در جنوب شهر قرار دارد و اکثر ماه های سال پوشیده از برف است در اطراف این شهر چشمه ساران و ییلاق های خوش آب وهوایی وجود دارد؛ که فصول گرم سال از مناطق مختلف کشور جهت تفریح و تنوع آب وهوا به این شهر مسافرت می کنند. [ ۷] رود سراب غرب و جنوب این شهر را مشروب می سازد.
نام این شهر ریشه در نام سرزمین پارسوآش، پارسوا، پارسوماش یا پارسومش یا پارساماش ( سرزمین شاهان پارسی ) دارد که در گذر زمان بر اساس قواعد تغییر و تطور واژگان در بستر زبان محاوره، ابتدا به پارسوم، سپس پارسون و در سده اخیر ابتدا به فارسون و درنهایت به فارسان تغییر پیدا کرده است. اما کماکان در روستاهای اطراف و در میان بختیاریها با نام پارسون از این شهر یاد می گردد. این منطقه، سرزمین اصلی طوایف پارسه بوده است که گفته می شود از محلی در نواحی رشته کوه های زاگرس مرکزی به نام پارسوآش در امتداد زاگرس در دره های کرخه و کارون تدریجاً به سمت جنوب فلات ایران و سرزمین عیلام سرازیر شده اند. [ ۸]
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۳۰٬۵۰۴ نفر ( در ۸٬۴۰۰ خانوار ) بوده است. [ ۹]
• تپه چغاپنجعلی: تپه چغاپنجعلی حاوی آثاری مربوط به هزاره ۵ و ۴ قبل از میلاد، هزاره اول ب م - دوره ساسانیان - سده های میانی و متأخر دوران های تاریخی پس از اسلام است و در جنوب شهر فارسان واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۵۲۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
• مسجد جامع فارسان: مسجد جامع فارسان مربوط به دوره قاجار است و در فارسان، میدان مسجد جامع واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۵۰۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. [ ۱۰]
عکس فارسانعکس فارسانعکس فارسانعکس فارسانعکس فارسانعکس فارسان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

فارسان قبلا روستا بوده به معنی پارسان و منطقه لر نشین بودن بعدم اول این مناطق همه دست بختیاریا بودن بعد طی گذر زمان که بختیاری هارو ازم پاشوندن و پراکنده شون کردن از قومیت های دیگر در استان ساکن کردن تا
...
[مشاهده متن کامل]
از اتحاد و یکپار چگی بختیاری جلو گیری کنن و لرها از خوزستان تا چهار محال سکونت میکردن و دراصل چهارمحله بختیاری نشین بوده و همیشه اینجا سکونت داشتن و هی نگید چرا بختیاری یک جا ساکن نیست الان فارسونیا هم میرن تو شهرهای دیگه زندگی میکنن الان ترکا یک جا ساکن نیستن این دلیل نمیشه که شهر و آبادی نداشتن اینجا سکونت گاه بختیاری بوده که بعدا که از قومیت های دیگر اینجا ساکن شدن و جالبه بدونید فارسونیا خودشونو بختیاری می دونن و بختیاری هارو مسخره میکنن توهین میکنن نمی دونم در زمان قدیم چه بدی بهتون رسوندن ولی اینو می دونم که این مناطق خانه لربختیاری بودن اینو توی کتاب های تاریخی هست و اینکه بختیاری رو مهاجرت دادن کع دوباره به خونه خودش برگشت در طول تاریخ از شاه عباس صفوی به بختیاری ها بد شد جالبه بدونید اگر بختیاری نبود چهارمحالی وجود نداشت من فقط اینو می دونم که فارسونیا باباحیدریا گوجونیا ده چشمه ایی ها فیل آبادی و مناطق دیگراستان فرهنگ تمدن اصالت لباس و زبان بختیاری رو دزدیدن و خودشون رو هرجامیرن لررمعرفی میکنن ولی اینجا لرها رو مسخره میکنن توهین میکنن همه قومیت ها خوب بد دارن توهر قومی منطق محروم منطق خوب داریم دلیل نمیشه که به بختیاری توهین بشه الانم می بینین یک جا ساکن نیستن چون نذاشتن یک جا باشن چون از قدرت بختیاری می ترسیدن و حتی توی دولت امروزی بختیاری کم دیده میشه چون خیر خواه ندارن و افتادن دست یه موش آدم عقده ایی و اینو بگم که فارسونیا بی اصالتن و خود را با اصالت بختیاری پوشاندن وبعد توهین میکنن باید بگم که شما اصالت رو دزدیدین و اصالتی ندارید دقیقا بختیاری عین ایران می مونه ایران افتاده دست یه موش دزد و غارت و مسئول خوب نداره و بختیاریم همینطوره

شهر فارسان به لری بختیاری پارسُو شهری تماما بختیاری نشین که سکونت انها در این شهر قدمتی دیرینه دارد هنری لایارد در کتاب خود مینویسد:پیشتر که به نواحی بختیاری سفر کردم فقط نام هایی لری میشنیدم که این مردم ( بختیاریها ) بر روی منطق اجدادی و تاریخی خود نهادند اما نام این شهر که اینها به ان پارسُو و پارسیوماشیا میگویند به معنای مردمان پارس است که من را متوجه خود نمود و اسباب این را فراهم کرد تا به انجا نیز بروم. قبل از ورود به حومه ی شهر بَردِ شیر های بختیاری نظرم را جلب کرد زیرا قدمت انها بیش از ۷۰۰ سال بود . . . . و بعد از ان به نزد مُلّا کای بردین رفتم که وی نیز چون دیگر اهالی بر من گفت که این شهر ابتدا قریه ای کوچک بود موسوم به پارسیوماشیا و بانیان ان کشاورزانی بودند که تبارشان به پور رادمان صفاری ( یعقوب لیث ) میرسید و در زمانی این روستا را ساختند که یکسال و ۳ ماه وقت برد ( ۴۰۹ - ۴۰۸هجری ) و در ان بین بختیاری ها در گیری شدیدی با اعراب مسلمان بصره داشتند و چندین سالی میشد که در خوزستان باقی مانده و کوچ نمیکردند که بالاخره در سال ۴۱۴ بعد از ۸ سال نبرد اعراب را از سرزمین خود بیرون راندند و بعد از کوچی همگانی به قریه ی پارسیوماشیا رسیدند در ابتدا فکر نبرد در سر داشتند اما وقتی که ان پارس ها با هدایایی به نزد انان امدند انان نیز ان مردم را پذیرفتند و انها را در قلمرو خود سکونت داده و در ارتباط بودند و بدین سان این قریه آباد شد و. . .
...
[مشاهده متن کامل]

همچنین در دیگر منابع ۳ داستان متشابه نیز روایت شده:علوم التواریخ، قصص من التواریخ، منتخب التواریخ سمرقندی، مجموعه ancient bakhtiaris، لور پارس یا خوزی و. . .

جالبه اسمش فارسان هستش ولی ساکنین اون میگن بختیاری هستیم! البته جوری شنیدم اسم اون رو عوض کردن و ظاهرا اسم خوبی نداشته و خواستن یک اسم باکلاس بذارن روش همینو انتخاب کردن.
سواران
نام اصلی فارسان پارسون و قبل اون پارسوم بوده و ربطی به کلمه عربی فرس به معنی اسب ندارد.
فارسان قبلا روستا بوده و حدودا دو دهه هست که شهر شده اما مردم فارسان خودرا شهری میدانند و خودشان را از مردمان روستایی و بختیاری اطراف بالاتر میگیرند. انگار فارسون تهرانه. ببخشید لندنه.
واژه شناسی فارسان: فارسان در لغت به معنی سوار یا صاحب است. از جهتی این اسم از کلمه پارس ( پارسان ) گرفته و به فارسان تبدیل شده است.
۱ - فارس به معنی سوار، یعنی صاحب اسب. جمع، فرسان، فوارس. صورت جمع اخیر برای وزن فاعل بسیار نادر است زیرا وزن فواعل جمع فاعله است. ( منتهی الارب ) .
...
[مشاهده متن کامل]

۲ - شیر بیشه، دلاور.
۳ - قسمی ذوذوابه ( ﺳﺘﺎره ﮔﯿﺴﻮ دار، ستاره دنباله دار ) است به صورت ماه تمام با یالی چون یال اسب از پس افکنده.

فارسان ده نیست. یک شهرستان از استان چهارمحال و بختیاری است. مرکز این شهرستان ، شهر فارسان است که جمعیت آن ۳۰۵۰۴ تن ( طبق سرشماری سال ۹۵ ) می باشد .

بپرس