غلامرضا نیک پی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] غلامرضا نیک پی فرزند عزیزالله نیک پی در سال ۱۳۰۸ه. ش در اصفهان به دنیا آمد. پدرش عزیزالله ملقب به اعزازالملک از تحصیل کردگان آمریکا بود که در زمان رضاخان در سال ۱۳۱۸ به استاندار کرمانشاه شده بود و پس از آن در کابینه قوام السلطنه و در سال ۱۳۲۵ه. ش به معاونت نخست وزیری و وزارت پست و تلگراف رسید. پدربزرگ مادری غلامرضا نیز ظل السلطان فرزند ناصرالدین شاه قاجار بود که حتی قرار بود بعد از پدرش به جای وی به پادشاهی بنشیند که این طور نشد و برادرش مظفرالدین شاه به تخت پادشاهی رسید.
غلامرضا پس از طی دوران کودکی و نوجوانی در اصفهان و کرمانشاه، دیپلم خود را در اصفهان گرفت و برای ادامه تحصیل راهی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران شد. پس از اخذ لیسانس در سال ۱۳۲۹ه. ش برای ادامه تحصیل به انگلیس رفت و دکترای اقتصاد بین الملل را در سال ۱۳۳۵ه. ش دریافت نمود و به ایران بازگشت.
عضویت در کانون مترقی و حزب ایران نوین
نیک پی پس از بازگشت به ایران در شرکت ملی نفت ایران به عنوان معاونت اداری استخدام شد و به مرور به عنوان متصدی تهیه آمار شرکت نفت و سپس به ریاست اداره کل آمار و بررسی های اقتصادی دست یافت. در زمان تصدی گری ریاست اداره کل آمار و بررسی های اقتصادی، حسنعلی منصور ریاست شورای عالی اقتصاد را عهده دار بود و به همین جهت ارتباط وی با منصور بیشتر شد. در اسناد ساواک ارتباط نیک پی و منصور را به زمان پاریس و علت آن را شرکت در مجالس تفریح و عیش و نوش عنوان نموده است. به جهت آشنایی و همراهی بیشتر وی با حسنعلی منصور، نیک پی نیز به همراه وی و هویدا از اعضای اصلی کانون مترقی قرار گرفت. پس از تبدیل کانون مترقی به حزب ایران نوین، به عضویت شورای مرکزی این حزب درآمد و بیش از پیش به فعالیت در این حزب پرداخت.
معاونت نخست وزیری منصور
پس از شکل گیری ارتباط منصور با نیک پی و گسترش آن، وی در اوایل سال ۱۳۴۳ه. ش به معاونت نخست وزیری رسید؛ وی از ارکان اصلی دولت منصور بود و در زمان تصدی گری پست معاونت نخست وزیری با منوچهر اقبال مدیر عامل وقت شرکت ملی ایران در موردی درگیری لفظی نیز پیدا کرد.
کابینه هویدا
...

پیشنهاد کاربران

دکتر غلامرضا نیک پی ( ۱۳۰۶ – ۲۲ فروردین ۱۳۵۸ ) اقتصاد دان و دولتمرد ایرانی در دوران پهلوی بود. او از سال ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۶ به مدت هشت سال در سمت شهردار تهران فعالیت و خدمت کرد. وی همچنین سناتور انتصابی، وزیر آبادانی و مسکن و معاون نخست وزیر بوده است. او دو ماه پس از انقلاب ۱۳۵۷، در ۲۲ فروردین سال ۱۳۵۸ در تهران، تیرباران شد.
...
[مشاهده متن کامل]

نیک پی در دوران کارش در شهرداری تهران، برای حل مشکلات این شهر که به گفته خودش «مثل تار عنکبوت می ماند؛ مرکز اصلیش بازار است و مرکز سکونتش شمیران»، به جای مدیریت بر اساس آزمون و خطا، تلاش کرد تهران را از روی «حساب و کتاب»، نوین کند. از کارهای مهم نیک پی در شهرداری تهران می توان به تدوین طرح جامع شهر تهران، ساخت بزرگراه ها و پارک ها، تصویب طرح جامع متروی تهران و آغاز به ساخت آن، گرفتن عوارض شهری، ساخت پارکینگ ها، تعیین حریم شهری تهران و ایجاد کارخانه برای تبدیل زباله به کود اشاره کرد. از دههٔ ۱۳۷۰ خورشیدی به بعد، برای حل مشکلات شهر تهران، بسیاری از طرح هایی که در دوران نیک پی برای نخستین بار تصویب و اجرا شده بودند، از جمله طرح جامع شهر تهران و متروی تهران، دوباره پیگیری شدند.
غلامرضا نیک پی فرزند عزیزالله اعزاز نیک پی در سال ۱۳۰۶ در اصفهان به دنیا آمد. پدرش عزیزالله ملقب به اعزاز الملک از تحصیلکردگان آمریکا بود که در زمان رضاشاه در سال ۱۳۱۸ استاندار کرمانشاه شده بود و پس از آن در کابینه قوام السلطنه و در سال ۱۳۲۵ به معاونت نخست وزیری و وزارت پست و تلگراف رسید. پدربزرگ مادری غلامرضا نیز ظل السلطان فرزند ناصرالدین شاه قاجار بود که حتی قرار بود بعد از پدرش به جای وی به پادشاهی بنشیند که این طور نشد و برادرش مظفرالدین شاه به تخت پادشاهی رسید.
غلامرضا پس از طی دوران کودکی و نوجوانی در اصفهان و کرمانشاه، دیپلم خود را نیز در اصفهان گرفت و برای ادامهٔ تحصیل راهی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران شد. پس از گرفتن لیسانس در سال ۱۳۲۹ برای ادامه دادن تحصیل خود، به انگلیس رفت و دکترای اقتصاد بین الملل را نیز در سال ۱۳۳۵ در مدرسهٔ اقتصاد لندن گرفت و به کشورش، بازگشت.
نیک پی پس از بازگشت به ایران در شرکت ملی نفت ایران به عنوان معاونت اداری استخدام شد و به مرور به عنوان متصدی تهیه آمار شرکت نفت و سپس به ریاست اداره کل آمار و بررسیهای اقتصادی دست یافت. در زمان تصدیگری ریاست اداره کل آمار و بررسی های اقتصادی، حسنعلی منصور ریاست شورای عالی اقتصاد را عهده دار بود و به همین جهت ارتباط وی با منصور بیشتر شد. به جهت آشنایی و همراهی بیشتر وی با حسنعلی منصور، نیک پی نیز به همراه وی و هویدا از اعضای اصلی کانون مترقی قرار گرفت. پس از تبدیل کانون مترقی به حزب ایران نوین، به عضویت شورای مرکزی این حزب درآمد و بیش از پیش به فعالیت در این حزب پرداخت. وی در اوایل سال ۱۳۴۳ در دولت حسنعلی منصور به معاونت نخست وزیری رسید. پس از ترور منصور، امیرعباس هویدا، دیگر دوست صمیمی نیک پی در حزب ایران نوین به نخست وزیری رسید و وی در کابینه وی نیز به معاونت نخست وزیری در امور اجرایی ادامه داد.

غلامرضا نیک پی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/غلامرضا_نیک‌پی

بپرس