عرضه حدیث بر امام کاظم

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] راویان برای دستیابی به متنهای تحریف ناشده و احادیث صحیح، در عصر امام کاظم علیه السّلام تلاش فراوان کردند.
بقایای برجا مانده از جریان غلو و دروغ بستن و جعل و دس کسانی همچون محمد بن بشیر، به این تلاش شدت بخشید؛ اما با استحکام شالوده های حکومت عباسی، فضای نیمه آزاد دوره انتقالی امویان به عباسیان خاتمه یافت و ارتباط شیعیان با امام مشکل شد. از این رو، تعداد احادیث عرضه شده (بر امام) که از این دوره به ما رسیده است، در مقایسه با دوره امام باقر و امام صادق علیه السّلام، فراوان نیست.نمونه ها را با احادیث فقهی آغاز می کنیم:
ازدواج در عده طلاق
یک. اسحاق بن عمار: قلت لابی ابراهیم: بلغنا عن ابیک ان الرجل اذا تزوج المراة فی عدتها لم تحل له ابدا؟ فقال علیه السّلام : هذا اذا کان عالما؛ فاذا کان جاهلا فارقها و تعتد ثم یتزوجها نکاحا جدیدا؛ اسحاق بن عمار به امام کاظم عرض می کند: از پدرتان به ما رسیده است که اگر مردی با زنی که در عده طلاق به سر می برد ازدواج کند، هیچ گاه بر او حلال نمی شود.امام می فرماید: این حکم برای شخص آگاه (به حکم مسئله، یا در عده بودن زن) است؛ اما اگر جاهل باشد، از او جدا می شود و پس از تمام شدن عده، از نو با او ازدواج می کند.گزارش دیگر کلینی نشان می دهد که این عرضه، پس از پرسش و پاسخی میان امام کاظم علیه السّلام و اسحاق بوده است. او بین پاسخ امام و روایت امام صادق علیه السّلام ، تنافی می بیند و از این رو آن را عرضه می کند. اسحاق بن عمار، حدیثهای دیگری نیز عرضه نموده که شیخ طوسی آنها را گزارش کرده است.
← ازدواج زن شوهر دار
عرضه حدیث بر امامان؛ عرضه حدیث بر امام علی؛ عرضه حدیث بر امام حسن؛ عرضه حدیث بر امام حسین؛ عرضه حدیث بر امام سجاد؛ عرضه حدیث بر امام باقر؛ عرضه حدیث بر امام صادق؛ عرضه حدیث بر امام رضا؛ عرضه حدیث بر امام جواد؛ عرضه حدیث بر امام هادی؛ عرضه حدیث بر امام عسکری؛ عرضه حدیث بر امام مهدی.

پیشنهاد کاربران

بپرس