شهرستان یارکند

دانشنامه عمومی

یارکَند ( به اویغوری: یەکەن ( یارکەنت ) ناھىیىسى ) و یا شاچه ( به چینی: 莎车县، به پین یین: Shāchē Xiàn ) شهر و شهرستانی است در ولایت کاشغر، منطقه خودمختار سین کیانگ چین.
این شهرستان با جمعیت ۸۶۰٬۸۰۰ ( سال ۲۰۲۰ ) ، پرجمعیت ترین واحد اداری در سطح شهرستان در ولایت کاشغر است، پرجمعیت تر از مرکز ولایت، «شهر در سطح ولایت» کاشغر. یارکند در کناره جنوبی بیایان تکله مکان و در حوضه تاریم واقع شده است.
واحه حاصلخیز یارکند توسط رود یارکند که از کوهستان کونلون ( به معنی کوه پیاز ) در شمال سرازیر می شود آبیاری می شود. این واحه امروزه ۳۲۱۰ کیلومتر مربع وسعت دارد اما به احتمال زیاد در روزگارهای کهن و پیش از بیابان زایی ها که در این منطقه از سده سوم میلادی آغاز شده وسعت بسیار بیشتری داشته است.
امروزه یارکند شهری است با جمعیتی اکثراً اویغور. از کشترازهای آبیاری شده این واحه پنبه، گندم، ذرت، انار، گلابی، زردآلو و گردو برداشت می شود. غژگاو و گوسفند از دام های اصلی مناطق کوهستانی پیرامون یارکند هستند. کانی های منطقه عبارتند از نفت، گاز، طلا، مس، سرب، بوکسیت، گرانیت و زغال سنگ.
پسوند کند در اسامی شهرهای خراسان و ماوراءالنهر زیاد دیده می شود. ریشه آن از زبان سغدی «کنت»، و یا کند بمعنی روستا و یا شهر است  : تاشکند ( ازبکستان ) سمرقند ( ازبکستان ) خوقند ( ازبکستان ) یارکند ( اویغورستان، سین کیانگ چین ) چیمکند ( قزاقستان ) تارکند ( قرقیزستان ) اوزکند ( قرقیزستان ) پنجکند ( تاجیکستان ) خجند ( تاجیکستان ) بیرجند ( ایران ) قصرقند ( ایران ) جارکند ( هندوستان ) اوتارکند ( هندوستان ) یارکند در قدیم مقر یکی از پادشاهی های کهن بودایی در شاخه جنوبی راه ابریشم بود.
از منطقه یارکند نخستین بار در کتاب تاریخ هان پسین ( هو هانشو ) با نام «شاچه» ( در چینی قدیم: سایکا ) یاد شده که احتمالاً با نام مردم ایرانی تبار منطقه یعنی سکاها مرتبط است. [ ۲]
یارکند کمابیش به طور دائمی با پادشاهی های همسایه خود مانند پیچان، کوچار، تورفان و ختن در جنگ بود. در سده یکم میلادی تمامی این پادشاهی های کوچک خراجگزار مغول ها شدند.
یارکند در سده دهم میلادی به دست قراخانیان افتاد و مردم آن به اسلام گرویدند. نام کنونی آن از سده یازدهم به این سو در متون دیده می شود که به احتمال زیاد ترکیبی است از یار ( در ترکی به معنی صخره و دره ) و کند ( از ریشه ایرانی، به معنی شهر ) . [ ۲]
عکس شهرستان یارکندعکس شهرستان یارکندعکس شهرستان یارکند
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس