شرطه الخمیس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شرطة الخمیس. شرطه در لغت به معنی گروه، گروهان، شرط و پیمان آمده است.
در اصطلاح به اولین گروه از لشگر گفته می‏شود که در جنگ حاضر شده و آماده مرگ باشند. معنی شرطه از نگاه صاحب بهجة الامالصاحب بهجة الامال در این مورد می نویسد: شرطة از شَرَطَ مشتق شده است و آن یا به معنی علامت و نشان است (چون شرطیان علامتها و نشانه هایی داشتند که با آن شناخته می شدند) و یا اینکه شَرَطَ به معنی آمادگی است؛ زیراآنان برای نبرد و دفع دشمن همیشه حاضر و آماده بودند.ابن اثیر می گوید: در حدیث ابن مسعود آمده است که با شُرطة شرط می شود که از جنگ باز نگردد، مگر اینکه پیروز باشد. معنای خمیس خمیس، یعنی‏لشگر. نام گذاری لشگر به خمیس چون در گذشته لشگربه پنج دسته: مقدمه، ساق، میمنه، میسره، قلب تقسیم می‏شد، به آن خمیس می‏گفتند. فرمانده شرطةالخمیس حضرت علی از اصبع ابن نباته که فرمانده شرطةالخمیس حضرت علی (علیه السلام) بود سؤال شد، چرا شما را شرطةالخمیس می‏گفتند او گفت: «انَّا ضَمَّنا لَهُ الذِّبْحَ وَ ضَمَّنَ لَنَا الْفَتْحَ» «چون برای امیر مؤمنان خون‏دادن و از جان گذشتن را به عهده گرفتیم و او برای ما فتح و پیروزی را بر عهده گرفت.» وظایف شرطة الخمیس بنابرآنچه که گذشت، شرطةالخمیس گروهی از رزمندگان جان بر کف بودند که در هر محلی (اعم از شهر و خارج شهر) که به وجود آنان نیاز می‏شد، با آمادگی کامل در همان جا حضور می‏یافتند و اراده استوارشان بر این بود که از نبرد باز نگردند، مگراینکه پیروز شده باشند. در مقام و منزلت شرطة الخمیس همین بس که حضرت ا میرالمومنین (علیه السلام) ضمن تشویق این گروه فرمود: قبل از شما در میان گروهی از بنی اسرائیل این قرارداد (قرارداد شرطة الخمیس) بسته شد و کسی از آنان به شهادت نرسید، مگر اینکه پیامبر قوم خود یاپیامبر آبادی خود و یا پیامبر نفس خویش بود و شما به منزله همانها هستید، جز اینکه شما جزو انبیا نیستید.

[ویکی شیعه] شرطة الخمیس. شُرْطَةُ الخَمیسْ گروهی از یاران همیشه مسلح امام علی (ع) بودند که با آمادگی کامل در همه جا به امیرالمؤمنین (ع) در امور حکومتی یاری می رساندند. این گروه علاوه بر حضور در جنگ، وظایف مهمی در غیر زمان جنگ همچون اجرای حدود الهی، حفظ امنیت شهر کوفه، حفاظت از جان امام علی (ع) و جمع آوری نیرو برای جنگ ها را برعهده داشتند.
شرطه در لغت به معنی گروه، گروهان، شرط و پیمان آمده است. در اصطلاح به اولین گروه از لشکر گفته می شود که در جنگ حاضر شده و آماده مرگ باشند. و خمیس به معنای لشکر می باشد، و علت نامگذاری لشکر به خمیس این بوده که لشکر به پنج قسمت: مقدمه، ساق، مِیمَنه(جناح راست)، مِیسرِه(جناح چپ) و قلب تقسیم می شده است.

[ویکی فقه] شرطه در لغت به معنی گروه، گروهان، شرط و پیمان آمده است.
در اصطلاح به اولین گروه از لشگر گفته می شود که در جنگ حاضر شده و آماده مرگ باشند.
معنی شرطه از نگاه صاحب بهجة الامال
صاحب بهجة الامال در این مورد می نویسد: شرطة از شَرَطَ مشتق شده است و آن یا به معنی علامت و نشان است (چون شرطیان علامتها و نشانه هایی داشتند که با آن شناخته می شدند) و یا اینکه شَرَطَ به معنی آمادگی است؛ زیراآنان برای نبرد و دفع دشمن همیشه حاضر و آماده بودند.ابن اثیر می گوید: در حدیث ابن مسعود آمده است که با شُرطة شرط می شود که از جنگ باز نگردد، مگر اینکه پیروز باشد.
معنای خمیس
خمیس، یعنی لشگر.
نام گذاری لشگر به خمیس
...

[ویکی شیعه] شُرْطَةُ الخَمیسْ گروهی از یاران همیشه مسلح امام علی (ع) بودند که با آمادگی کامل در همه جا به امیرالمؤمنین (ع) در امور حکومتی یاری می رساندند. این گروه علاوه بر حضور در جنگ، وظایف مهمی در غیر زمان جنگ همچون اجرای حدود الهی، حفظ امنیت شهر کوفه، حفاظت از جان امام علی (ع) و جمع آوری نیرو برای جنگ ها را برعهده داشتند.
شرطه در لغت به معنی گروه، گروهان، شرط و پیمان آمده است. در اصطلاح به اولین گروه از لشکر گفته می شود که در جنگ حاضر شده و آماده مرگ باشند. و خمیس به معنای لشکر است و علت نامگذاری لشکر به خمیس این بوده که لشکر به پنج قسمت: مقدمه، ساق، مِیمَنه (جناح راست)، مِیسرِه(جناح چپ) و قلب تقسیم می شده است.
در اصطلاح، شرطة الخمیس تعدادی از یاران امیرالمؤمنین(ع) بودند که جنگیدن تا کشته شدن را بر عهده گرفتند و امیرالمؤمنین (ع) ضامن بهشتشان شد.

[ویکی اهل البیت] شرطة در لغت به معنی گروه، گروهان، شرط و پیمان آمده است.
در اصطلاح به اولین گروه از لشگر گفته می شود که در جنگ حاضر شده و آماده مرگ باشند.
ابن اثیر می گوید: در حدیث ابن مسعود آمده است که با شُرطة شرط می شود که از جنگ بازنگردد، مگر اینکه پیروز باشد.
«خمیس» به معنای «لشکر» است. چون در قدیم لشکرها را به پنج بخش تقسیم می کردند: (مقدمه، ساقه، میمنه، میسره و قلب) گاه به خود لشکر نیز «خمیس» گفته می شد.
«شرطة الخمیس» چند هزار نفر از افراد تحت فرمان حضرت علی علیه السلام بودند که با حضرت عهد بستند تا پای مرگ در رکابش باشند.
درباره تعداد «شرطة الخمیس» که در حقیقت فداییان حضرت بودند، آمارهای مختلفی ارائه شده است. برخی تعداد آنان را پنج هزار نفر و برخی از کتابهای تاریخی چهل هزار تن دانسته اند.
از اصبع ابن نباته که فرمانده شرطةالخمیس حضرت علی علیه السلام بود سؤال شد، چرا شما را شرطةالخمیس می گفتند او گفت: «انَّا ضَمَّنا لَهُ الذِّبْحَ وَ ضَمَّنَ لَنَا الْفَتْحَ»، چون برای امیرمؤمنان خون دادن و از جان گذشتن را به عهده گرفتیم و او برای ما فتح و پیروزی را بر عهده گرفت.

پیشنهاد کاربران

بپرس