شرح حدیث غضب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شرحی بر حدیث إنّ الغَضَبَ مِن الشّیطانِ اثر حاج ملا احمد گوگدی گلپایگانی (م پس از ۱۲۶۴ق) (تاریخ تالیف یکی از کتاب های ایشان ۱۲۶۴ق، است.) یکی از فقهای عظیم القدر شیعه بوده، که متاسفانه در حوزه های علمیه ناشناخته مانده است. (شرح حال او در کتاب های اعیان الشیعه، اعلام الشیعه و گنجینه دانشمندان به طور مختصر و در کتاب شرح حال دانشمندان گلپایگان، ج۱، به گونه مفصل آمده است.)
تالیفات ارزنده ای به این شرح دارد:ازاحة الشکوک فی تملک العبد المملوک، قواطع الاوهام فی نبذة من مسائل الحلال و الحرام، دعائم الدین در اصول الفقه، رساله اصالت لزوم در عقدها، کتاب الطهارة (رساله عملیه)، عشرة مسائل در احکام نکاح و طلاق و صلح، التوکیل فی اخراج الزکاة، رساله در اجتماع امر و نهی، اجوبة المسائل الفقهیة، رساله در وقف، رساله در شرایط مفتی، المقیاس المستقیم، توضیح المقال (شرح حال شیخ کلینی، شیخ صدوق، شیخ طوسی و مطالب دیگر)، منهج السداد فی شرح الارشاد (این کتاب - که نسخه هایی از آن در دست است - مورد تمجید ملا احمد نراقی (رحمة الله علیه) قرار گرفته و تقریظی بر آن نوشته است. نیز از آیت الله العظمی گلپایگانی - که از بخشی از این کتاب استفاده کرده اند - نقل شده که این کتاب، مانند جواهر الکلام و یا مانند جامع المدارک است)، شرح حدیث ان الغضب من الشیطان.جز این کتاب، همه تالیفات آن مرحوم به زبان عربی است.
نسخه موجود شرح حدیث غضب
دو نسخه از این رساله _که گویا یکی از آنها به خط مؤلف است_ در کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی نجفی (رحمة الله علیه) نگهداری می شود و تاریخ تالیف آن، ۱۲۴۳ ق است.آنچه در پی می آید، شرح حدیث ان الغضب من الشیطان است که بر اساس همان دو نسخه موجود، سامان یافته است.بسم الله الرحمن الرحیمالحمد لله رب العالمین، والصلاة والسلام علی خیر خلقه محمد و آله الطاهرین اجمعین.اما بعد، چنین گوید کمینه، خادم شریعت سید ابرار و چاکر طریقت ائمه اثنی عشر اطهار (علیه و علیهم صلوات الله الملک الغفار) احمد بن علی مختار - حشرهما الله مع من تولیاه من السادات المعصومین الکرام و جمعهما الله تحت لوائهم یوم القیام و فی دار السلام -:این رساله مختصره و عجاله مقتصره ای است در بیان معنای حدیث شریفی که از ختم رسل و هادی سبل (صلی الله علیه و آله وسلّم) روایت شده، که آن حضرت فرمودند:ان الغضب من الشیطان، خلق من النار، و انما یطفا النار بالماء. فاذا غضب احدکم، فلیتوضا. و مرتب نمودم این رساله را بر مقدمه و چهار فصل و خاتمه. و ما توفیقی الا بالله و علیه توکلت و الیه انیب.
بررسی فواید بحث
مقدمه رساله مذکور در بیان فوایدی چند است که پیش از بیان مطلب، دانستن آنها سودمند است:
← فایده اول
...

پیشنهاد کاربران

بپرس