شخصیت گرایی بنی اسرائیل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شخصیت گرایی بنی اسرائیل (قرآن). بسیاری از انقلابهای راستین به دلائل مختلفی در آغاز متکی به فرد یا افراد مخصوصی است که اگر پای آنها از میان برود خطر بازگشت، انقلاب را تهدید می کند، و به همین دلیل باید کوشش کرد که هر چه زودتر معیارهای انقلابی در عمق جامعه پیاده شود، و مردم آنچنان ساخته شوند که بهیچوجه طوفانهای ضد انقلاب آنها را تکان ندهد و همچون کوه در مقابل هر حرکت ارتجاعی بایستند.
قرآن کریم در مورد روحیه شخصیت گرایی، در بنی اسرائیل می فرماید: «قالوا لن نبرح علیه عـکفین حتی یرجع الینا موسی» ولی آنها گفتند ما همچنان بر گرد آن میگردیم (و به پرستش گوساله ادامه میدهیم) تا موسی به سوی ما بازگردد! (گوساله پرستان بنی اسرائیل به جای تأمل در گفته های هارون علیه السلام و شناخت حقیقت، تنها جوابی که به او دادند آن بود که بازگشت موسی علیه السلام از میقات را شرط تجدید نظر در عقاید خود دانستند، حال آنکه معقول آن بود که درباره کار خویش و گفته های هارون علیه السلام درست بیندیشند).
← اصرار بر گمراهی
معمولا در برابر هر انقلابی، یک جنبش ضد انقلابی که سعی می کند دستاوردهای انقلاب را در هم پیچیده و جامعه را به دوران قبل از انقلاب برگرداند وجود دارد، دلیل آن هم چندان پیچیده نیست، زیرا با تحقق یک انقلاب تمام عناصر فاسد گذشته یک مرتبه نابود نمی شوند، معمولا تفاله هائی از آن باقی میمانند که برای حفظ موجودیت خویش به تلاش برمی خیزند و با تفاوت شرائط و کمیت و کیفیت آنها، دست به اعمال ضد انقلابی آشکار یا پنهان می زنند.
← سردمداری سامری
بدون شک هارون در غیاب موسی در انجام رسالت خویش کمترین سستی به خرج نداد، ولی جهالت مردم از یکسو، و رسوبات دوران رقیت و بردگی و بت پرستی در مصر از سوی دیگر کوششهای او را خنثی کرد. او طبق آیات فوق وظیفه خود را در چهار مرحله پیاده نمود:
← مرحله اول
...

پیشنهاد کاربران

بپرس