شبهه تحریمی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ــ مردد بودن حکم میان حرمت و غیر وجوب را شُبهه تحریمی می گویند. ــ شبهه تحریمی، تردید در یک امر موضوع یا حکم بین حرمت و یکی دیگر از احکام غیر از وجوب است.
ــ شبهه تحریمی، مقابل شبهه وجوبی در جایی است که حکم کلی شرعی یا حکم جزئی در موضوعی مردد میان حرمت و غیر وجوب (مباح، مستحب و مکروه) باشد. ــ شبهه تحریمی، مقابل شبهه وجوبی بوده و در جایی است که درباره یک چیز (موضوع یا حکم)، هم احتمال حرمت و هم احتمال غیر وجوب داده شود در شبهه تحریمی، احتمال غیر حرمت آن نباید وجوب باشد مانند این که امر بین حرمت و کراهت و یا حرمت و اباحه دایر باشد؛ برای مثال، در حرمت استعمال دخانیات تردید شود و منشا تردید نیز روایتی در مورد استعمال دخانیات باشد که هم احتمال حرمت و هم احتمال کراهت در آن داده می شود؛ یعنی نه در حرمت ظهور دارد و نه در کراهت (شبهه تحریمی حکمی).و یا این که شک می شود آیا مایع موجود خمر است تا حرام باشد یا سرکه است تا حلال و مباح باشد (شبهه تحریمی موضوعی).
شبهه تحریمی حکمی و شبهه تحریمی موضوعی
ــ شبهه تحریمی در حکم کلّی شرعی «شبهه تحریمی حکمی» و در حکم جزئی «شبهه تحریمی موضوعی» نامیده می شود. اول مانند شک در حرمت استعمال دخانیات و دوم، همچون شک در شراب یا سرکه بودن مایعی. ــ در شبهه تحریمی حکمی، اصولی ها به برائت ، و اخباری ها به احتیاط معتقدند، ولی در شبهه تحریمی موضوعی، همه به برائت اعتقاد دارند.

[ویکی فقه] شبهه تحریمی (اصول).
...

پیشنهاد کاربران

بپرس