شاخن

لغت نامه دهخدا

شاخن. [ خ ِ ] ( اِخ ) مرکز دهستان شاخنات ، بخش درمیان ، شهرستان بیرجند واقع در 87هزارگزی باختر در میان و 30 هزارگزی خاور شاهراه مشهد به زاهدان. کوهستانی و آب و هوای آن معتدل ، جمعیت آن : 1055 تن. آب آن از قنات و محصولات آن غلات و لبنیات است. شغل سکنه آن زراعت و گله داری است. راه مالرو دارد. ( فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ). نام خره ای در قاینات و قراء ذیل بدانجاست : فورخواست ، آسیابان ، دره عباس ، رجنوک درخش ، مزرعه ملا، برندود، سرخنگ ، خو، مناوند، منند، تخته بان ، کوشکک سرچاه ، کبودان ، واشان ، مزرعه شاخن ، در نزهة القلوب آمده است : ولایتی است ( از قهستان )، چند پاره دیه مختصر و بلوک فشارود و همچنین موضعی چند است و به آب و هوای و محصول مانند دیگر ولایات آن. ( نزهة القلوب مقاله سوم ص 144 ). در کتاب سرزمینهای خلافت شرقی تألیف لسترنج آمده است : در این ناحیه ( بیرجند و قاینات )، دهکده های خوب وجود داشته که حمداﷲ مستوفی به یکی از آنها موسوم به «شاخن » اشاره نموده گوید در کنار فشارود است. این دهستان هنوز باقی و در سه روز راه جنوب خاوری قاین قرار دارد. ( ترجمه ٔسرزمینهای خلافت شرقی ص 387 ). و رجوع به شاخن شود.

شاخن. [ خ ِ ] ( اِخ ) ( مزرعه ٔ... ) قریه ای از خره شاخن در قاینات.

فرهنگ فارسی

قریه از خره شاخن در قاینات

دانشنامه عمومی

شاخن[ ۱] نام روستایی است که مرکز دهستان شاخن ، در شهرستان بیرجند، واقع در استان خراسان جنوبی بوده که بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۱٬۴۶۸ نفر ( در ۳۹۷ خانوار ) [ ۲] و طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۱٬۳۴۲ نفر ( در ۴۲۲ خانوار ) بوده است.
موقعیت: با وجود آنکه برای رفتن به روستای شاخن دو مسیر اصلی و دو مسیر فرعی خاکی و دو مسیر خر رو وجود دارد، ولی روستای شاخن در ته خط و به نوعی در بن بست قرار گرفته است. اولین مسیر اصلی آن، جاده تمام آسفالته شاخن است که خود از دو سر شاخه است. از سر شاخه سمت شهر بیرجند و آرین شهر ، جاده تمام آسفالته برکوک به اوجان و میریک و مبارک آباد وشاخن است. طول این مسیر ۱۰۵ کیلومتر است. همچنین از سر شاخه سمت شهر قاین و کلاته بالا، از مسیر جاده خشک به برکوک و شاخن که کلا به طول ۶۹ کیلومتر است. و مسیر اصلی دوم از شهرستان زیرکوه، جاده آسفالته روستای افین به سمت عباس آباد زردان و نخرود و جاده شنی سایت شرق می باشد. طول این مسیر از افین تا شاخن ۳۴ کیلومتر است که ۱۲ کیلومتر آن خاکی ولی شن ریزی میباشد. و مسیرهای دیگر جاده خاکی و زیرسازی شده گازار به ورقنه و همچنین جاده خاکی واشان به شاخن است . و دو مسیر مال رو ( گوسفندرو ) شیرخند به شاخن و نوقند به شاخن وجود دارد.
معرفی: روستای شاخن مرکز دهستان شاخن است . دهستان شاخن از زمان های قدیم شناخته شده بوده و در کتب زیادی از آن به عنوان یکی از بلوک منطقه قهستان یاد شده است که این بلوک روستاهای زیادی از بخش درمیان، درخش و حتی روستاهایی از بخش زیرکوه را شامل می شده است. در حال حاضر با توجه به افزایش جمعیت روستاها و تغییرات وسیع تقسیمات کشوری این دهستان به دو دهستان جدید به نام های دهستان شاخنات به مرکزیت روستای گازار و دهستان شاخن به مرکزیت روستای شاخن می باشد.
جمعیت روستای شاخن با داشتن ۴۵۰ خانوار ( حدود ۲۵۰۰ نفر ) ، پرجمعیت ترین روستای دهستان شاخن می باشد.
آب و هوا دمای این روستا در تابستان ها با بیشینه دمای 37 درجه سانتیگراد و در زمستان ها با کمینه دمای 15 - درجه سانتیگراد می باشد
رود شاخن که از سالیان سال علاوه بر تأمین آب کشاورزی کشاورزان این روستا مزارع روستاهای پایین دست را نیز آبیاری کرده و به رود خشک متصل می شده است، بر اثر خشکسالی های اخیر به شوره زاری تبدیل شده که علف های هرز آن نیز در حال خشک شدن است.
عکس شاخنعکس شاخنعکس شاخنعکس شاخنعکس شاخنعکس شاخن
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس