زردان

لغت نامه دهخدا

زردان. [ زَ رَ ] ( ع اِ ) کس. فرج. بدان جهت که فرومی برد نره را یا از جهت تنگی خود خبه می کند او را. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ).

زردان. [ زَ ] ( اِخ ) دهی از دهستان احمدی است که در بخش سعادت آباد شهرستان بندرعباس واقع است و 180 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

زردان. [ زَ ] ( اِخ ) یکی از اکابر مجوس است و اهل او را زردانیه گویند و اعتقاد آنان آن است که یزدان اشخاص بسیار از روحانیات احداث نموده است و اهرمن از فکر او بهم رسید و زردان ، نه هزار و نهصد و نود و نه سال ایستاده عبادت کرد. ( برهان ) ( آنندراج ). یکی از علماو اکابر مجوس. ( ناظم الاطباء ). رجوع به زروان شود.

دانشنامه عمومی

روستای زُردان روستایی تاریخی در دهستان افین بخش زهان شهرستان زیرکوه استان خراسان جنوبی ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این روستا ۲۰۵ نفر ( در ۶۵ خانوار ) بوده است. [ ۱]
چند وجه متصور است: ۱_ زَردان: الف ) یکی از اکابر زرتشت را زردان نامند و بر اساس شواهد رباط زردان بر پایه آتشکده زرتشت واقع گردیده است و همچنین آثار قبور گبر در اطراف روستا خصوصا محدوده کاروانسرا موجود است . ب ) زردان از پیوند زر + دان ؛ به مکانی گفته می شود که زرخیز و سرسبز و سود آور است. ج ) زردان از پیوند زرد + ان به معنای جای زرد است. در گذشته بیابان پایین دست روستای زردان تا روستای فعلی عباس اباد، گندم و جو کاشته میشد و در زمان برداشت، تمام آن منطقه زرد بوده، لذا زردان گفته شده به معنای جایی که همش زرد است؛ مانند: روستای جو زردان در فردوس و روستای تم زردان در منوجان کرمان. ۲_ زوردان: از ترکیب زور + دان به معنایی جایی که زور و قدرت دارند. با توجه به ساخت ابنیه تاریخی مانند رباط و قلعه کوه و قدرتی که قبلا حاکمان زردان در منطقه قاینات و قهستان داشته اند، و بارها از حمله مغولان و ترکمانان در امان بوده اند، بعید نیست که نام آنرا زوردان می گفتند.
روستای زردان از روستاهای تاریخی وگردشگری شهرستان زیرکوه قاینات در فاصله ۹۶ کیلومتری ( جنوب شرقی ) شهر قائن و در ۱۸ کیلومتری شهر زهان ( زیرکوه ) در دهستان افین واقع گردیده. این روستا از شمال به روستای گردشگری افین و عباس آباد از شرق به کبودان ( زیرکوه ) از جنوب به نخرود و دهستان شاخن ( شهرستان بیرجند ) و از غرب به روستاهای شاج و حسین آباد محدود می شود و فاصله ان تا مرکز استان خراسان جنوبی شهر بیرجند ۱۱۵ کیلومتر میباشد. وجود آثار تاریخی باستانی زیادی از جمله قلعه کوه زردان، رباط زردان، آرامستان های قدیمی معروف به قبرستان گبرها و برج های دارای خندق در حومه آن، همه حکایت از قدمت این روستا دارد. زردان با قرار گرفتن در مسیر فرعی جاده ابریشم در زمان گذشته مکان مناسبی برای حمل و نقل کالا بود که وجود کاروانسرا و قلاع به جای مانده همه حکایت از این امر دارد.
• مسجد جامع زردان
مسجد قدیمی زردان دارای 4 گنبد مدور و یک ستون مرکزی به شکل چهار گوش مکعب مربع است که و از خشت و سنگ و گل و گچ ساخته شده است.
• رباط زردان
کاروانسرای آجری شاه عباسی زردان در داخل روستای زردان واقع شده است. هرچند تاریخ ساخت رباط مربوط به دوره صفویه و در حدود سالهای ۱۰۹۷ هجری قمری می باشد؛ لیکن کاروانسرا بر پایه های آتشکده زرتشت بنا شده است. مصالح به کار رفته در این کاروانسرا آجر، سنگ، آهک و خاک رس است. این کاروانسرا که شباهت بسیار زیادی با بقیه کاروانسراهای دوره شاه عباس دارد بعد از گذشت سال ها همچنان استوار مانده و مورد توجه تاریخ پژوهان و گردشگران است. جهت اطلاع به صفحه اختصاصی رباط زردان مراجعه شود.
عکس زردان

زردان (بیرجند). زردان یک منطقهٔ مسکونی در ایران است که در دهستان باقران واقع شده است. [ ۱]
عکس زردان (بیرجند)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس