سید موسی شبیری زنجانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیت الله سید موسی شبیری زنجانی در سال ۱۳۴۷ ق در شهر قم در بیت فقاهت و تقوی به دنیا آمد. وی یکی از افاضل و مدرسین نام آور حوزه علمیه قم می باشد که به فضل و فضیلت مشهور و به متانت و دقت نظر موصوف هستند. ایشان اکنون در شمار مراجع تقلید بزرگ شیعه قرار گرفته است.
«آیت الله سید موسی شبیری زنجانی» فرزند حاج سید احمد، در سال ۱۳۴۷ ق در شهر قم در بیت فقاهت و تقوی و در دامن مادری پارسا چشم به جهان گشود. ایشان در این بیت و تحت توجهات والد عظیم الشانشان تربیت شده و پس از گذراندن تحصیلات ابتدائی، مقدمات و ادبیات را به پایان رساند. وی از محضر پدر، آیت الله محقق داماد و آیت الله بروجردی دانش فقه و اصول را فرا گرفت. پدر ایشان سالها در مدرسه فیضیه قم، اقامه نماز جماعت می نمود و بسیاری از بزرگان حوزه از جمله امام خمینی رحمة الله علیه در نماز وی شرکت می کردند.

[ویکی شیعه] سید موسی شُبیری زَنجانی (زاده ۱۳۰۶ش)، از مراجع تقلید شیعیان و از استادان درس خارج فقه و اصول در قم. او یکی از هفت فقیهی است که پس از درگذشت آیت الله اراکی، از سوی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، جایزالتقلید و واجد شرایط مرجعیت معرفی شد. شبیری زنجانی در قم و نجف به تحصیل پرداخت و در درس آیت الله بروجردی، آیت الله خویی و سید محمد داماد حاضر می شد. تبحر او در علم رجال و اعتقاد به عدم حجیت خبر واحد، برخی از ویژگی های اوست. برخی آثار از جمله تحقیق رجال نجاشی به قلم او منتشر شده است. او همچون پدرش سید احمد زنجانی، امام جماعت نمازهای صبح، مغرب و عشای حرم حضرت معصومه(س) است.
سید موسی شبیری زنجانی، ۸ رمضان ۱۳۴۶ق، ۱۰ اسفند ۱۳۰۶ش در قم زاده شد. پدر او سید احمد شبیری زنجانی، از عالمان دوره خود بوده و ۲۵ سال در مدرسه سیّد زنجان، مشغول به تحصیل و تدریس بوده است. او ۲ جمادی الثانی ۱۳۴۶ق وارد قم شد و از نزدیکان شیخ عبدالکریم حائری یزدی بود.
شبیری زنجانی، دروس حوزوی را از سال ۱۳۵۹ یا ۱۳۶۰ قمری آغاز کرد و دروس دوره سطح را در سه یا چهار سال به پایان برد. پس از آن در درس سید صدرالدین صدر حاضر شد و کم سن ترین شرکت کننده در این درس بود.

[ویکی اهل البیت] از آیات عظام شیعه و مراجع تقلید است. مطالعات رجالی او زبان زد دانشمندان شیعه می باشد. شیوه درس خارج فقه او نیز تکیه بر مباحث رجالی، علاوه بر دقت در متن و دلالت روایات است.
آیت الله حاج سید موسی شبیری زنجانی در سال 1347 هجری قمری در شهر مقدس قم در بیت فقاهت و تقوی و در دامن مادری پارسا چشم به جهان گشودند. ایشان در این بیت و تحت توجهات والد عظیم الشأنشان تربیت شده و پس از گذراندن تحصیلات ابتدائی، مقدمات و ادبیات را به پایان رساندند.
ایشان از محضر والد معظمشان، آیت الله محقق داماد و آیت الله بروجردی دانش فقه و اصول را فراگرفتند. والد معظم ایشان آیت الله حاج سید احمد زنجانی سال ها در مدرسه فیضیه قم اقامه نماز جماعت می نمودند و بسیاری از بزرگان حوزه از جمله امام خمینی در نماز ایشان شرکت می کردند. آیت الله حاج سید موسی شبیری زنجانی چندین سال است که به جای والد معظم خود در شهر مقدس قم در مدرسه فیضیه و حرم مطهر حضرت معصومه سلام الله علیها اقامه نماز جماعت می نمایند.
آیت الله شبیری زنجانی یکی از مدرسین نام آور حوزه علمیه قم می باشند. ایشان در حوزه علمیه قم به فضل و فضیلت مشهور و به متانت و دقت نظر موصوف می باشند. ایشان تقریرات و دروس اساتید خود را به رشته تحریر درآورده و مطالعات متنوعی نموده اند و اطلاعات عمیق و دقیقی دارند. آیت الله شبیری زنجانی تألیفات عدیده ای در رشته های علوم دینی دارند.
مطالعات رجالی این استاد برجسته زبانزد دانشمندان شیعه می باشد. شیوه درس خارج فقه ایشان نیز تکیه بر مباحث رجالی، علاوه بر دقت در متن و دلالت روایات است. درس خارج فقه آیت الله شبیری زنجانی صبح ها در مسجد اعظم، دارالتلاوه برگزار و بحث نکاح ادامه داده می شود.
در زمینه فقه و اصول می توان از این آثار نام برد:
- (تحریرالجواهر) کتاب الحج - (تجرید فتاوی الجواهر) کتاب الحج - (شرح علی حج العروة الوثقی) - اقسام حج - تعلیقه هایی بر جامع احادیث شیعه به ویژه کتاب الحج آن. معظم له بر بیشتر احادیث آن تعلیقه ها متن و سندپربهایی زده اند و در موارد مورد احتیاج، بسیار مبسوط است. - مناسک حج فارسی و عربی و خلاصه ای با نام مناسک زائر (فارسی) - دراسة فی فقه الحج - گزیده هایی از کتاب های فقه و حدیثی و غیر آن به ویژه در مواردی که به کتاب حج مربوط است. - توضیح المسائل فارسی - دراسة فی فقه الاجاره - دراسة فی فقه الخمس که بخشی از تقریرات درس های روزانه استاد در شش مجلد انتشار یافته است. - دراسات فی فقه النکاح که هجده قسمت از تقریرات بحث آن انتشار یافته است. - تقریرات و پژوهش هایی بر اساس بحث های اساتید ایشان آیات عظام حجت و داماد. - بحوث فی التعادل والتراجیح. - بحوث فی قاعدتی الفراغ والتجاوز. - تعلیقه های متنی و سندی بر بیشتر کتاب های حدیث به ویژه کتب اربعه. - دو تعلیقه بر رجال شیخ: تعلیقه ای مفصل تا میانه باب ما روی عن النبی فی الصحابه (در یک جلد و تعلیقه ای مختصر) - تعلیقه هایی بر کتاب های رجال از جمله رجال نجاشی، این کتاب با تحقیق زیبای آن به چاپ رسیده است. - بررسی هایی در درایه و قاعده های کلی علم رجال - فهرست هال رجالی که سند بیشتر کتاب های حدیثی - به غیر از کتاب های اربعه را دربر دارد. - سندهای اصحاب اجماع همراه با مشخص نمودن راوی و مروی عنه. (در 5 جلد)
در سال ۱۳۷۳ یکی از هفت مرجعی بود که پس از درگذشت محمدعلی اراکی از سوی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم معرفی شد، اما هنوز از تن دادن به ملزومات مرجعیت خودداری کرده است. او تنها مرجع تقلیدی است که بساط پرداخت شهریه برای طلبه ها در قم برپا نکرده است. هیچ سایتی برای ترویج مرجعیت خود ندارد. دفتر و بیت به معنای واقعی آن ندارد. زندگینامه خود را انتشار نداده است. اکنون سال هاست که ایشان به جای پدرش امام جماعت نماز مغرب و عشاء در حرم فاطمه معصومه سلام الله علیه و آله شهر مقدس قم می باشد.

پیشنهاد کاربران

بپرس