زیره سیاه


معنی انگلیسی:
caraway-seed

دانشنامه عمومی

زیرهٔ سیاه، گیاهی دوساله از خانواده چتریان، سرده زیره و بومی غرب آسیا، اروپا و شمال آفریقا است. [ ۱] [ ۲] [ ۳] این گیاه، دارای دانه هایی معطر است که در آشپزی و تولید برخی داروها و لیکورها کاربرد دارد. [ ۴]
بوتهٔ گیاه زیره سیاه شبیه بوتهٔ هویج است. برگ ها ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر و ارتفاع گیاه حدود ۴۰ تا ۶۰ سانتی متر است. میوه آن ( که به اشتباه دانه گفته می شود ) از نوع فندقه به طول حدود دو میلی متر و هلالی شکل و دارای ۵ خط برجسته و کم رنگ است.
این گیاه، مکان های گرم و آفتابی و خاک با زهکشی خوب و غنی از مواد آلی را ترجیح می دهد. زیرهٔ سیاه، در مناطق گرم تر به صورت یک ساله در زمستان و در اقلیم معتدل، به صورت تابستانی یک ساله یا دوساله کاشته می شود. یک گونهٔ پلی پلوئید ( با چهار مجموعهٔ هاپلوئید=4n ) و چند ساله نیز از این گیاه، یافت شده است. هلند، لهستان و آلمان، بزرگ ترین تولیدکنندگان زیرهٔ سیاه هستند. [ ۵] فنلاند حدود ۲۸ درصد ( ۲۰۱۱ ) از تولید زیرهٔ سیاه جهان را از حدود ۱٬۵۰۰ مزرعه تأمین می کند که این بازدهی بالا احتمالاً ناشی از آب و هوا و عرض های جغرافیایی مطلوب آن است که ساعات طولانی نور خورشید را در تابستان، تضمین می کند. [ ۶]
دانه های زیرهٔ سیاه حاوی ۱۰ درصد آب، ۵۰ درصد کربوهیدرات، ۲۰ درصد پروتئین و ۱۵ درصد چربی هستند. در ۱۰۰ گرم از دانه های زیره، مقدار ۲۰ درصد یا بیشتر از ارزش روزانه، ( DV ) پروتئین، ویتامین های گروه ب ( ۲۴–۳۳٪ DV ) ، ویتامین ث ( ۲۵٪ DV ) و چندین ماده مغذی معدنی، به ویژه آهن ( ۱۲۵٪ DV ) ، فسفر ( ۸۱٪ DV ) و روی ( ۵۸٪ DV ) ، موجود است. [ ۷]
زیره حاوی ترکیبات گیاهی زیادی از قبیل ترپن ها، فنل ها، فلاونوئیدها و آلکالوئیدها است که دارای مزایای سلامتی بالقوه هستند. [ ۸] [ ۹] [ ۱۰] [ ۱۱] پودر دانه های زیره تا ۷٫۵ درصد اسانس، عمدتاً از نوع دی - کاروون دارد و حاوی ۱۵ درصد روغن است که اسیدهای چرب اصلی آن عبارت اند از اسید اولئیک، اسید لینولئیک، پتروسلینیک و پالمیتیک اسید. [ ۱۲]
مواد شیمیایی گیاهی شناسایی شده در روغن دانهٔ زیرهٔ سیاه، شامل تیمول، سیمن، γ - ترپینن، تری متیلن دی کلراید، بتا - پینن، ۲ - ( ۱ - سیکلوهگزنیل ) ، سیکلوهگزانون، بتا - فلاندرن، ۳ - کارن، آلفا - توجن و لینالول است. [ ۱۳]
میوه های زیره که معمولاً به صورت کامل استفاده می شوند، طعم و عطری تند و شبیه بادیان دارند که عمدتاً مربوط به ترکیبات کاروون، لیمونن و آنتول است. [ ۱۴] زیره به عنوان ادویه در نان ها به ویژه نان چاودار استفاده می شود. [ ۱۵] زیره معمولاً در نان سودای ایرلندی نیز همراه با کشمش و مویز استفاده می شود. زیره را می توان در دسرها، مشروبات الکلی، کاسرول ها و سایر غذاها استفاده کرد. برگ های آن را می توان به سالاد، خورش و سوپ اضافه کرد و گاهی به صورت سبزی خام، خشک یا پخته مانند جعفری مصرف می شود. ریشهٔ آن نیز به عنوان سبزی ریشه ای زمستانه در برخی جاها مانند شقاقل مصرف می شود. [ ۱۶] زیرهٔ سیاه در غذاهای اروپایی و مواد غذایی متنوعی چون کلم ترش و کیک زیرهٔ بریتانیایی مورد استفاده است. در غذاهای اتریشی از آن برای چاشنی گوشت گاو و در آشپزی آلمانی برای تهیهٔ گوشت خوک استفاده می شود. در غذاهای مجارستانی به گولش و در غذاهای نروژی و سوئدی برای تهیهٔ نان سیاه استفاده می شود. [ ۱۷]
عکس زیره سیاهعکس زیره سیاهعکس زیره سیاهعکس زیره سیاهعکس زیره سیاهعکس زیره سیاه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

جدول کلمات

کرویا

مترادف ها

caraway (اسم)
زیره، زیره سیاه، درخت زیره

فارسی به عربی

کرویا

پیشنهاد کاربران

بپرس