زونا

/zonA/

معنی انگلیسی:
herpes, zoster, herpes zoster

فرهنگ معین

(زُ ) (اِ. ) بیماری پوستی که عامل ویروس آبله مرغان است که به صورت تاول ها یا دانه هایی در امتداد یک عصب پوستی پدیدار می شود و با درد زیادی همراه است .

دانشنامه عمومی

زونا یک بیماری ویروسی است که عامل مولد آن ویروس واریسلا زوستر ( عامل آبله مرغان ) است. نظریه رایج برای این بیماری به این صورت است که پس از ابتلا و بهبودی آبله مرغان این ویروس به صورت نهفته در سلول های عصبی واقع در گانگلیون خلفی نخاع باقی می ماند. تا زمانی که به علت یک عامل تحریکی یا نقص سیستم ایمنی دوباره فعال شود. در این حالت بیماری موضعی دردناکی ایجاد می شود که زونا نام دارد. نشانه های زونا تاول های منطقه ای یا کوچکی هستند که جنب یکدیگر در منطقه یک عصب محیطی و در امتداد مسیر آن پدید می آید و با درد خنجری و سوزش همراه است. این تاول ها بیشتر در پوست سینه و پشت بروز می کند و همانند آبله مرغان بسیار مسری هستند. ده درصد موارد زونای چشمی ( درگیری عصب سه قلو ) و یا زونای شنوایی ( سندرم رمسی هانت ) وجود دارد .
زونا در هر سنی می تواند رخ بدهد ولی در بیش از نیمی از موارد در ایالات متحده در افراد ۱۵ سال به بالا دیده می شود. [ ۱] بیماری معمولاً افراد مسن را گرفتار می کند که می تواند ناشی از اختلال در ایمنی سلولی سیستم ایمنی به واسطه پیری ایجاد می شود. [ ۱]
زونا ناشی از فعالیت مجدد و تکثیر ویروس های خفته در سلول های نخاعی است.
ابتلا به زونا می تواند در هر سنی رخ دهد، اما در افراد بالای ۵۰ سال بیشتر شیوع دارد.
علایم اولیه شامل سردرد تب و لرز خفیف و احساس بدحالی و کسلی است. [ ۲] [ ۳] به دنبال علایم اولیه فرد دچار احساس درد سوزشی و افزایش حساسیت پوستی در ناحیه ای که اعصاب محیطی آن توسط ویروس آلوده شده بوده و دوباره فعال و در حال تکثیر است می شود. [ ۴] شدت درد از خفیف تا بسیار شدید متغیر است. [ ۵] به دنبال آن تاول های قرمز و دردناکی ۴–۵ روز پس از علایم اولیه در سطح بدن به وجود می آیند. تاول ها معمولاً در روی یک نوار پهن پوست قرمز در امتداد مسیر رشته های عصبی حسی در یک درماتوم خاص پوست پدید می آیند. درماتوم به یک ناحیه از پوست گفته می شود که عصب دهی با منشأ جنینی مشترک داشته باشد. تاول ها را غالباً می توان در ناحیهٔ قفسه سینه دید که البته تنها در یک طرف بدن گسترش می یابند. از علایم شایع می توان تب و لرز خفیف و احساس کسالت و همچنین حالت تهوع را نام برد.
جدیدترین و مؤثرترین داروی موجود در بازار والاسیکلوویر نام دارد و به شکل قرص در بسته های ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلی گرمی در داروخانه ها عرضه می شود. والاسیکلوویر در واقع یک پیش داروست که در بدن به آسیکلوویر تبدیل می شود. داروی آسیکلوویر و پمادهای ضد ویروس گیاهی مانند: میرتوپلکس، آفتوپلکس و ملیسان نیز در تسکین علایم بسیار کمک کننده هستند. در تمامی این داروها رعایت یک نکته ضروری است و آن هم اینکه با مشاهده اولین علایم سوزش یا خارش و گزگز شدن پوست بایستی درمان را آغاز کرد تا نتایج سریع تر و بهتری مشاهده شود. هدف از درمان، کاهش شدت و دوره بیماری، کاهش درد، تسریع در بهبود ضایعات پوستی و پیشگیری از عوارض درازمدت بیماری به ویژه درد عصبی به دنبال زونا می باشد. درمان در بیماران با ضعف سیستم ایمنی با هدف جلوگیری از گسترش پوستی و احشایی آن قابل توجه است. [ ۶]
عکس زوناعکس زوناعکس زوناعکس زوناعکس زوناعکس زونا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

زونا (shingles)
نام رایج هرپس زوستر. این بیماری با عفونت اعصاب حسی مشخص می شود و منجر به درد و پیدایش تاول هایی در مسیر عصب ها می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس