زبان های بربری

دانشنامه عمومی

زبان های بربری که به عنوان زبان های آمازیغ و تمازیغت نیز شناخته می شوند، شاخه ای از خانواده زبان های افروآسیایی هستند. [ ۲] [ ۳] این خانواده شامل گروهی از زبان های نزدیک به هم هستند که توسط جوامع بربر که بومی آفریقای شمالی هستند گفتگو می شوند. [ ۴] این زبان ها در گذشته با خط باستانی لیبیقی نوشته می شدند که اکنون به شکل تیفیناغ وجود دارد. [ ۵] امروزه بربری به الفبای لاتین و خط عربی نیز نوشته می شود. [ ۶] [ ۷] [ ۸]
زبان های بربری توسط جمعیت بزرگی در مراکش، الجزایر و لیبی و توسط جمعیت های کوچکتری در تونس، شمال مالی، غرب و شمال نیجر، شمال بورکینافاسو و موریتانی و در واحه سیوه در مصر گفتگو می شوند. جوامع بزرگ مهاجر بربرزبان، که امروزه حدود ۴ میلیون نفر هستند، از دهه ۱۹۵۰ در اروپای غربی زندگی می کنند که بیش از سه نسل را شامل می شود. شمار مردم بربر بیشتر از بربرزبانان است.
حدود ۹۵ درصد از جمعیت بربرزبان به یکی از هفت زبان اصلی بربری سخن می گویند که هر کدام حداقل ۲ میلیون گویشور دارند. آن ها به ترتیب پرگویشورترین زبان عبارتند از: تشلحیت، قبایلی، اطلسی، تریفیت، شاوی و طوارقی. گمان می رود که زبان گوانچه ای که اکنون در جزایر قناری توسط گوانچه ها صحبت می شود و همچنین احتمالاً زبان های فرهنگ باستانی گروه سی در جنوب مصر امروزی و شمال سودان، متعلق به شاخه بربر از خانواده آفروآسیایی باشد.
یک جنبش فرهنگی و سیاسی در میان سخنرانان گونه های نزدیک به هم بربری شمالی برای گسترش و متحد کردن زبان های بربری تحت یک زبان معیار نوشتاری به نام آمازیغ ( Tamaziɣt ) وجود دارد. نام آمازیغ نام بومی کنونی زبان بربری رایج در مناطق اطلس میانی و ریف مراکش و زواره لیبی است. این نام در سایر مناطق کاربردی ندارد. شواهد تاریخی از دست نوشته های بربرهای قرون وسطی وجود دارد که نشان می دهد همه بومیان شمال آفریقا از لیبی تا مراکش در مقطعی زبان خود را آمازیغ نامیده اند. [ ۹] [ ۱۰] امروزه این نام به طور فزاینده ای توسط بربرهای تحصیل کرده برای ارجاع به زبان نوشتاری بربری و حتی بربری به عنوان یک زبان واحد، از جمله طوارقی، استفاده می شود.
«آمازیغ» و «بربری» اغلب به جای هم استفاده می شوند. [ ۱۱] [ ۱۲] با این حال، «آمازیغ» گاهی اوقات برای اشاره به زیرمجموعه خاصی از زبان های بربری، مانند تشلحیت مرکزی، استفاده می شود. «آمازیغ» همچنین می تواند برای اشاره به آمازیغ معیار مراکشی یا آمازیغ معیار الجزایری استفاده شود، همانگونه که در قانون اساسی این کشورها وجود دارد. [ ۱۳] [ ۱۴] در مراکش «آمازیغ» افزون بر ارجاع به تمام زبان های بربری یا آمازیغ معیار مراکشی، اغلب در تضاد با تشلحیت و تریفیت برای اشاره به آمازیغ اطلس میانه نیز استفاده می شود. [ ۱۵] [ ۱۶] [ ۱۷] [ ۱۸]
عکس زبان های بربریعکس زبان های بربریعکس زبان های بربریعکس زبان های بربری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس