رزامیه

لغت نامه دهخدا

رزامیه. [ رِ می ی َ ] ( اِخ ) رزامیة. فرقه ای از شیعه بودند که امامت را بعد از علی ( رض ) ازآن ِ محمدبن حنفیة و بعد از او ازآن ِ پسرش عبداﷲ میدانستند و محارم را حلال شمردند. ( از تعریفات جرجانی ). یکی از شش فرقه مذهب مرجئة. ( بیان الادیان ). طایفه ای از غلات شیعه میباشند که به امامت محمدبن حنفیه قائل شدند و تاابومسلم رساندند و محرمات را حلال شمردند. ( از انساب سمعانی ). نام طایفه ای از غلات شیعه که ابومسلم خراسانی را بعد از منصور امام دانند و مقنع صاحب ماه سیام از این فرقه است. ( یادداشت مؤلف ). پیروان رزام ، که امامت را از علی به پسرش محمد [ حنفیه ] و سپس پسرش ابوهاشم ، و پس از آن علی بن عبداﷲبن عباس منتقل میدانستند. ( از الملل و النحل چ قاهره جزء اول ص 247 ). ازفِرق کیسانیه راوندیه یعنی شیعیان آل عباس اصحاب مردی بنام رزام معتقد به کشته شدن ابومسلم و بقای ولایت او و ولایت اسلاف سرّاً و بعضی نیز از این فرقه به کشته نشدن ابومسلم و حلول روح خداوند در او عقیده داشتند و این فرقه همان بومسلمیة هستند و مبیضه نیز از میان ایشان برخاسته اند. ( از خاندان نوبختی ص 256 ). یکی از شش فرقه مرجئة که بنامهای رزامیه و غیلانیه و تومنیه و صالحیه و شمریه و جهمیه معروفند. ( از حاشیه غزالی نامه ص 70 از بیان الادیان ). و رجوع به فرق ص 24 ومقالات اشعری ص 21 و 22 و تبصره ص 423 و خطط ج 4 ص 177 والملل و النحل چ قاهره ص 247 و ذیل همان صفحه شود.

فرهنگ فارسی

دسته ای ازحلولیه (ه.م. ) که مرکز آن در مرو هرات بود و در دوستداری ابو مسلم خراسانی مبالغه میکردند چنانکه امامت را بعد از سفاح حق ابو مسلم میدانستند و شعبه ای از این دسته بنام (( ابو مسلمیه ) ) (ه.م. ) خوانده میشوند .
یار زامیه فرقه از شیعه بودند که امامت را بعد از علی ( رض ) از آن محمد بن حنفیه و بعد ازو از آن پسرش عبدالله میدانستند و محارم را حلال شمردند .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رَزّامیه، فرقه ای از غالیان شیعه و شاخه ای از فرقۀ راوندیه است.
این فرقه، که منتسب به رزّام بن سابق/ سایق است، در دوران ابومسلم خراسانی (متوفی ۱۳۷) در خراسان و در منطقۀ مرو و هرات ظهور کرد.

نحوه پیدایش رزامیه
هنگامی که ابوجعفر منصور (حک: ۱۳۶ـ۱۵۸) دستور کشتن راوندیان را داد، رزام جان به در برد و بعدها پیروانی یافت و فرقۀ رزّامیه را پدید آورد که به جنبشی مخفی بدل گردید؛ از این رو، رزّامیه را منشعب از راوندیه دانسته اند که مذهب هر دو در اصل کِیسانیه بوده است.

اعتقادات رزامیه
مهم ترین وجه اعتقادی رزّامیه افراط در مقام ابومسلم خراسانی دانسته شده است.
به اعتقاد آنان، امامت از علی علیه السلام به فرزندش محمد بن حنفیه و سپس به فرزند او ابوهاشم عبداللّه منتقل شده و پس از آن با چند واسطه به ابومسلم رسیده است. با وجود این، بسیاری از پیروان این فرقه به مرگ ابومسلم معتقد بودند، مگر گروهی از آنان به نام ابومسلمیه که اعتقاد داشتند ابومسلم نمرده بلکه روح خدا در او حلول کرده است و باید در انتظار ظهور او بود.

← توجیه کشته نشدن ابومسلم
...

پیشنهاد کاربران

بپرس