دفاع از مهدویت

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] دفاع از مهدویت که از مجموعه کتاب های «سلسه مباحث مهدویت» می باشد، اثر فارسی علی اصغر رضوانی بوده که به نقد توجیهات و ادله مخالفان مهدویت و دفاع از این آموزه پرداخته است.
کتاب با مقدمه مؤلف در اشاره به برخی از توجیهات منکرین مهدویت آغاز شده و مباحث، بدون فصل بندی، ضمن مطرح کردن ادله مخالفین، به نقد اجمالی، تفصیلی و بعضاً دادن جواب های نقضی و حلی به برخی از آن ها پرداخته و به آن ها پاسخ داده است.
به اذعان نویسنده، با وجود ادله قطعی و فراوان بر اصل مهدویت و اتفاق امت اسلامی، بلکه جمیع ادیان و مکاتب غیردینی بر ظهور منجی بشریت در آخرالزمان و آثار و فوایدی که بر آن مترتب می شود، برخی از روشنفکران اسلامی، به تبع مستشرقان، به انکار اصل این پدیده قطعی برآمده اند.
از جمله توجیهات مخالفان که نویسنده به آن ها پاسخ داده، می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
نویسنده ضمن نقد اجمالی این توجهات، عمومی بودن عقیده نجات، فطری بودن اعتقاد به مهدویت، اجماع مسلمین بر ظهور مهدی(عج) و اشاره آیات متعدد قرآن به ظهور منجی در آخرالزمان را به عنوان جواب تفصیلی، تشریح کرده است.

[ویکی فقه] دفاع از مهدویت (کتاب). می باشد، اثر فارسی علی اصغر رضوانی بوده که به نقد توجیهات و ادله مخالفان مهدویت و دفاع از این آموزه پرداخته است.
کتاب با مقدمه مؤلف در اشاره به برخی از توجیهات منکرین مهدویت آغاز شده و مباحث، بدون فصل بندی، ضمن مطرح کردن ادله مخالفین، به نقد اجمالی، تفصیلی و بعضا دادن جواب های نقضی و حلی به برخی از آن ها پرداخته و به آن ها پاسخ داده است. به اذعان نویسنده، با وجود ادله قطعی و فراوان بر اصل مهدویت و اتفاق امت اسلامی، بلکه جمیع ادیان و مکاتب غیردینی بر ظهور منجی بشریت در آخرالزمان و آثار و فوایدی که بر آن مترتب می شود، برخی از روشنفکران اسلامی، به تبع مستشرقان، به انکار اصل این پدیده قطعی برآمده اند.
گزارش محتوا
از جمله توجیهات مخالفان که نویسنده به آن ها پاسخ داده، می توان به موارد ذیل اشاره کرد: ۱- برخی این اندیشه را نتیجه فشارهای سیاسی بر شیعه می دانند؛ از جمله: فان فالتن، دونالدسن، احمد امین مصری. ۲- حالت انتظار نجات توسط منجی، مخصوص روحیه شرقی ها، به طور عموم بوده و اصل و اساس ندارد. ۳- این عقیده از افکاری است که از جوامع دیگر وارد جامعه اسلامی شده است. نویسنده ضمن نقد اجمالی این توجهات، عمومی بودن عقیده نجات، فطری بودن اعتقاد به مهدویت، اجماع مسلمین بر ظهور مهدی عجّل الله فرجه الشریف و اشاره آیات متعدد قرآن به ظهور منجی در آخرالزمان را به عنوان جواب تفصیلی، تشریح کرده است. وی با اشاره به سخنان بزرگانی همچون عبدالجبار شراره و شهید مطهری، پدید آمدن مدعیان دروغین مهدویت را دلیل بر رسوخ این عقیده در جامعه اسلامی دانسته و معتقد است، یکی از قراین و نشانه های قطعی بودن این موضوع، آن است که شعرا این آموزه را در طول تاریخ به شعر درآورده و قصیده ها درباره آن سروده اند. مؤلف، وجود تالیفات در قضیه مهدویت که نه تنها قبل از ولادت ایشان در بین شیعه شروع شده، بلکه حرکتی مقدس بین فریقین از بعد وفات رسول اکرم صلی الله علیه و آله وسلّم بوده است را دلیل بر آن دانسته که اصل قضیه مهدویت، از مسلمات اسلامی است؛ نه از مسائلی که بعد از عصر حیرت پدید آمده باشد.
روشهای تألیف در موضوع مهدویت
وی روش های تالیف در موضوع مهدویت را به شرح ذیل، تقسیم بندی کرده و توضیح داده است: ۱- روش روایی: احادیث تفسیری و موضوعی ۲- کلامی و برهانی ۳- مقارنی ۴- تحلیل تاریخی ۵- مقارنی بین ادیان ۶- تحلیل فلسفه تاریخ ۷- ضعف احادیث مهدویت نویسنده معتقد است، منکران مهدویت بعد از آن که خود را در برابر دسته هایی از روایات در رابطه با ظهور حضرت دیدند، راهی جز آن ندیدند که مجموعه این احادیث را انکار کنند. در ادامه، به برخی از توجیهات آن ها اشاره شده و به آن ها جواب تفصیلی داده شده است. بعد از تحقیق درباره احادیث مهدویت و تثبیت جایگاه آن، مباحث پایانی، به پاسخ برخی شبهات مخالفین این پدیده اختصاص دارد.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس