خالد بن یزید بن معاویه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابوهاشم خالد بن یزید بن معاویة بن ابی سفیان، خلیفه زاده اموی و از نخستین کسانی که در عالم اسلام در حوزه های مختلف علوم طبیعی، به ویژه کیمیا، آثار متعددی به او منسوب است.
ابوهاشم خالد بن یزید بن معاویة بن ابی سفیان اموی ممتاز به فصاحت و سخاوت و شاعری توانا و متبحر در طب و کیمیا بود، چرا که رساله های وی در این زمینه از دانش خالد در این علوم، حکایت می کند. به خالد، حکیم آل مروان می گفتند، چرا که وی ذاتاً دارای فضل و همت والایی بود و به علم و دانش علاقه وافری داشت و هنگامی که به فکر ساختن کیمیا افتاد، دستور داد گروهی از فیلسوفان مصر را که به زبان عربی مسلط بودند، احضار نمایند و از آن ها خواست کتاب های کیمیا را از زبان یونانی و قبطی به عربی ترجمه کنند، این اولین بار بود که در اسلام کتابی از زبانی بیگانه به زبان عربی ترجمه می شد. مطالب موجود درباره او، سال تولد و مرگ، و حتی کیمیاگری وی و چگونگی آن، در موارد بسیاری مبهم و متناقض است. پژوهشگران متأخر نیز در تحلیل داده های تاریخی درباره وی اختلاف نظر دارند.
خالد از زبان مصعب بن زبیر
زبیر بن مصعب روایت کرده: خالد بن یزید بن معاویه عالم و حکیم و شاعر بود. ابن ابی حاتم او را از طبقه دوم از تابعین شام می شمارد و گویند به دانش عرب و عجم دست یافته بود. از پدرش و از دحیة بن خلیفه کلبی روایت حدیث کرده است و زهری و دیگران از او روایت کرده اند. و نیز بیهقی و خطیب بغدادی و عسکری و حافظ بن عساکر شماری حدیث از او آورده اند. گفته چون کسی را نمی یافت که برایشان حدیث گوید، کنیزان خود را مخاطب می ساخت. خالد از صالحین قوم خود بود و روزهای جمعه و شنبه و یکشنبه روزه می گرفت و می گفت: من به کتاب دلبسته ام، نه از علمایم نه از جاهلان.
ولایتعهدی
سال تولد او مشخص نیست و فقط می دانیم که در سال ۶۴ به هنگام مرگ پدرش، یزید بن معاویه، و کناره گیری و سپس مرگ برادرش معاویة بن یزید از خلافت، به دلیل کمی سن او، امویان که خلافت را در دست داشتند، مروان بن حکم را به خلافت و خالد را به ولایتعهدی او برگزیدند و مقرر شد که حکومت حمص را به خالد بسپارند. اولمان این گزینش را به دلیل ناپختگی خالد دانسته است.
جانشینی خلافت
...

پیشنهاد کاربران

بپرس