حکم ربا

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حکم ربا (قرآن). ربا و رباخواری از محرمات بزرگی است که عواقب بسیار خطرناکی دارد، و دارای احکامی است که به آن در قرآن پرداخته شده است.
کشتن رباخوار از سوی حاکم شرع، در صورت اصرار بر رباخواری واجب است.«یـایها الذین ءامنوا اتقوا الله وذروا ما بقی من الربوا... • فان لم تفعلوا فاذنوا بحرب من الله ورسوله..؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید، و آنچه از (مطالبات) ربا باقی مانده، رها کنید اگر ایمان دارید! • اگر (چنین) نمی کنید، بدانید خدا و رسولش، با شما پیکار خواهند کرد! و اگر توبه کنید، سرمایه های شما، از آن شماست (اصل سرمایه، بدون سود) نه ستم می کنید، و نه بر شما ستم وارد می شود.» («فاذنوا بحرب من الله» یعنی یقین کنید شما (رباخواران) مستحق قتل در دنیا (از سوی حاکم شرع) و عذاب در آخرت هستید.)
جنگ خدا و رسول با رباخوار
مالکیت رباخواران، نسبت به سودهای ربوی الغا می شود. «یـایها الذین ءامنوا اتقوا الله وذروا ما بقی من الربوا ان کنتم مؤمنین؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید، و آنچه از (مطالبات) ربا باقی مانده، رها کنید اگر ایمان دارید!»
حرمت ربا و رباخواری
ربا و رباخواری از محرمات است. «الذین یاکلون الربوا لایقومون الا کما یقوم الذی یتخبطه الشیطـن من المس ذلک بانهم قالوا انما البیع مثل الربوا واحل الله البیع وحرم الربوا..؛ کسانی که ربا می خورند، (در قیامت) برنمی خیزند مگر مانند کسی که بر اثر تماس شیطان ، دیوانه شده (و نمی تواند تعادل خود را حفظ کند گاهی زمین می خورد، گاهی بپا می خیزد). این، به خاطر آن است که گفتند: داد و ستد هم مانند ربا است (و تفاوتی میان آن دو نیست.) در حالی که خدا بیع را حلال کرده، و ربا را حرام! (زیرا فرق میان این دو، بسیار است.) و اگر کسی اندرز الهی به او رسد، و (از رباخواری) خودداری کند، سودهایی که در سابق(قبل از نزول حکم تحریم) به دست آورده، مال اوست (و این حکم، گذشته را شامل نمی گردد) و کار او به خدا واگذار می شود (و گذشته او را خواهد بخشید.) اما کسانی که بازگردند (و بار دیگر مرتکب این گناه شوند)، اهل آتشند و همیشه در آن می مانند.» «یـایها الذین ءامنوا اتقوا الله وذروا ما بقی من الربوا... • فان لم تفعلوا فاذنوا بحرب من الله ورسوله..؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید، و آنچه از (مطالبات) ربا باقی مانده، رها کنید اگر ایمان دارید! • اگر (چنین) نمی کنید، بدانید خدا و رسولش، با شما پیکار خواهند کرد! و اگر توبه کنید، سرمایه های شما، از آن شماست (اصل سرمایه، بدون سود) نه ستم می کنید، و نه بر شما ستم وارد می شود.» «یـایها الذین ءامنوا لا تاکلوا الربوا اضعـفـا مضـعفة... • واتقوا النار التی اعدت للکـفرین؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! ربا (و سود پول) را چند برابر نخورید! از خدا بپرهیزید، تا رستگار شوید! • و از آتشی بپرهیزید که برای کافران آماده شده است.»
← ربای فاحش
...

پیشنهاد کاربران

بپرس