حلیه نویسی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حِلیه نویسی، نوعی قطعه نویسی مذهّب عمدتاً مشتمل بر وصف شمایل پیامبر و گاه امامان می باشد.
واژه حِلیه/ حُلیه از ریشه ح ل ی و به معنی زیور و زینت است. حلیه در اصطلاح به معنای وصف شمایل پیامبر و گاه خلفا و ائمه نیز به کار می رود.
رواج حلیه در عثمانیان
حلیه نویسی در بین عثمانیان رواج داشته است. هنرمندان ایرانی چندان تحت تأثیر این سنّت در فرهنگ عثمانی نبودند و نمونه های اندکی از حلیه پدید آورده اند. در حلیه نویسی خطاطان عثمانی محبت خود را به پیامبر اسلام ابراز می کردند آنان براساس حدیث «استشفوا بالحلیه»، تحریر حلیه شریف پیامبر را مبارک می دانستند و نیز اعتقاد داشتند هر جا حلیه پیامبر (یا حلیه شریف، حلیه نبی، حلیه سعادت) باشد، نه فقط آنجا را از گزند آفاتی چون زلزله و آتش سوزی و قحطی حفظ می کند، بلکه موجب آرامش و رفاه و برکت ساکنان آنجا خواهد شد. حتی بر این باور بوده اند که حلیه در روز رستاخیز شفیع افراد خواهد شد به سبب حرام بودن شمایل نگاری در اسلام، نوشته مشتمل بر وصف پیامبر به خط خوش، جای تصویر را گرفت . با نصب حلیه بر تخته و بعدها مقوا، دیوار اماکن مقدس، محل کسب و کار و خانه ها را مزیّن می کردند. خوشنویسان، حلیه پیامبر را بر اساس روایتی از حضرت علی علیه السلام (در وصف پیامبر) می نوشتند.
مخترع حلیه نویسی
حافظ عثمان(متوفی ۱۱۱۰) را مبدع حلیه نویسی دانسته اند. او در واقع، خوشنویسی را به سیره نویسی پیوند داد. وی بیش از چهارصد حلیه نوشته که بسیاری از آنها موجود است. ظاهراً حافظ عثمان در ابتدا حلیه ها را فقط به خط نسخ و در اندازه ای می نوشت که بتوان در جیب گذاشت. نخستین نمونه حلیه به ابعاد ۱۴ × ۲۲ سانتیمتر در چهار ستون در سطور افقی به خط نسخ با ترجمه ترکی به همان خط اما بسیار نازک تر نوشته شده است، به گونه ای که ترجمه ترکی هر عبارت در سطر مورب با اصل افقی آن به شکل مثلث می آمد. پس از آن، حافظ عثمان متن عربی روایتی از حضرت علی علیه السلام را درباره ویژگی های جسمانی پیامبر کتابت کرد. او حلیه هایش را در کیفی از گردن می آویخت و هنگامی که در اثنای ذکر به حال وجد می رسید، نوشته ها از گردنش می افتاد و علاقه مندان آنها را برمی داشتند. گفته شده که نوشتن حلیه و طرح آن را پیامبر در عالم معنا به او امر کرده است.
اجزای حلیه
...

پیشنهاد کاربران

حِلیه نویسی، نوعی قطعه نویسی مذهبی است که عمدتاً مشتمل بر وصف شمایل محمد، پیامبر اسلام و گاه امامان شیعه می شود.
رواج حلیه نویسی در بین عثمانیان بوده و آن ها به واسطه این کار می خواستند محبت خود را به پیامبر اسلام نشان بدهند و مورد شفاعت او قرار بگیرند. آن ها به دلیل حرمت شمایل نگاری در اسلام، روایتی از علی بن ابی طالب را که ویژگی های ظاهری، منشی و سلوک پیامبر اسلام را توصیف می کرد، خطاطی می کردند. اما حلیه نویسی در بین ایرانیان رواج چندانی نداشته چراکه هنرمندان ایرانی، نمونه های کمی از حلیه را طراحی و خطاطی و کرده بودند اما اکنون، سرآمد حلیه نویسی هنرمندان ایرانی هستند.
...
[مشاهده متن کامل]

حافظ عثمانی مبدع حلیه نویسی معرفی شده است. وی حلیه ها را با خط نسخ و در اندازه ای کوچک می نوشت که بتوان آن ها را در جیب گذاشت.
ساختار هندسی حلیه به این صورت است که یک دایره بزرگ را در داخل یک کادر مستطیلیِ عمودی شکل می گذاردند و در چهار گوشه این دایره بزرگ، چهار دایره کوچک می کشند، سپس در بالا و پایین این دایره دو مستطیل افقی شکل بزرگ می کشیدند و زیر مستطیل پایین، یک مستطیل کم عرض تر نیز رسم می کردند.
در مستطیل بالای دایره، آیه «بسم الله الرحمن الرحیم» و در مستطیل پایین دایره، آیه ای از قرآن که در وصفِ پیامبر اسلام است را می نوشتند، این آیه معمولاً آیه «و ما ارسلناک الا رحمه للعالمین» یا آیه «و انک لعلی خلق عظیم» است. در دایره وسط نیز یکی از احادیث نبوی نوشته می شد و در چهار دایره دیگر نام پنج تن آل عبا ( به غیر از پیامبر اسلام ) یا نام خلفای راشدین نوشته می شد. در مستطیل کم عرض زیرین نیز باقی روایتی که در دایره وسط وجود داشت نوشته می شد.

حلیه نویسی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/حلیه‌نویسی

بپرس