حراء

لغت نامه دهخدا

حراء. [ ح َرْ را ] ( ع ص ) مؤنث : لکل کبد حراء احر.

حراء. [ ح ِ ] ( اِخ ) نام کوهی است به مکه در سه میلی آن. ( معجم البلدان ). نام کوهی است بشمال مکه در یک فرسنگی آن مشرف بر مِن̍ی و رسول اﷲ پیش از بعثت بسیار به آن کوه بعبادت شدی و نخستین وحی بدانجا به او نازل شد. حِراو حُری کوهیست به مکه. فیه غار بعث فیه النبی ( ص ). ( منتهی الارب ) ( معجم البلدان ). نام غاری است که رسول ( ص ) پیش از بعثت بدانجا خلوت میگزید. چنان روایت است که زودتر از همه چیزی خدای تعالی اساس کعبه آفرید به دو هزار سال از هفتمین طبقه سفلی و چون آدم آنجا آمد جبرئیل هم پر به آن جایگاه زد تا اساس آن از قعر زمین بیرون آمد و بمعاونت فریشتگان آدم آنجا از سنگهای عظیم مانند دکانی بگرداند پنج کوه : طور سینا و طور زیتا و لبنان و جودی و حری. ( مجمل التواریخ و القصص ص 482 ). اکثر اوقات در غار حرا به استحکام قواعد ارکان عبادت می پرداخت و ریاض ریاضت و عبودیت را به آب نیاز و هوای اخلاص سرسبز و ناضر میساخت.... آنگاه در جبل حرا روح الامین خود را بر آن سرور ظاهر گردانید و گفت یا محمد منم جبرئیل فرستاده حق بسوی تو... ( حبیب السیر ج 1 ص 106 ). جریر درباره آن گوید :
اء لسنا أکرم الثقلین طراً
و اعظمهم ببطن حراء نارا.
و غیرمنصرف است زیرا که اسم خاص جائیست. حرام بن اصبغ گوید: از کوههای مکه بثیر است که کوهی شامخ است در برابر حراء و حراء بلندتر ازبثیر است و بر هیچیک گیاه نروید و آب ندارد و پشت آنها جبال عرفات است ، و متصل بدانست کوههای طائف که آب بسیار دارد. ( معجم البلدان ).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حِراء، از کوه های مشهور مکه که وحی اولین بار در آنجا بر حضرت محمد صلی الله علیه وآله نازل شد و از این رو به آن جبل النور نیز گفته اند.
در بخش اول مقاله به معرفی کوه حراء پرداخته می شود.

← موقعیت جغرافیایی حراء
برخی مورخان، غار حراء را با غار ثور ــ که پیامبر اکرم هنگام هجرت از مکه به مدینه، به آن پناه بردــ اشتباه کرده اند.

ساخت کعبه توسط حضرت آدم
روایت شده است که حضرت آدم علیه السلام خانه کعبه را از سنگ های پنج کوه بنا کرد که یکی از آنها کوه حراء بود.

رابطه کوه فاران در تورات و حراء
...

پیشنهاد کاربران

حراء در عربی با واژه ی البرز هم ریشه می باشد .
" البرز" درآغاز " هربرز" وبه معنای کوه بلند بوده است: هر=کوه بُرز=بلند
" هر" نیز به نظر می رسد محل برآمدن هور یاخورشید بوده است که بر " کوه" اطلاق شده است.
" هر" در زبان عربی به " حرا" تغییر شکل داده است.

بپرس